SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)
SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Örömmel teszem azt, hogy hozzászólok ennek a két törvényjavaslatnak az együttes vitájához, mert végül is egy igazságszolgáltatási alapelv kérdésében rendelkezik a törvényjavaslat, illetve rendelkeznek a törvényjavaslatok, és azt gondolom, a helyére teszi a kérdést, ahogy ez a demokratikus jogfejlődésünkkel arányban álló, és azzal pariban lévő lesz.
Amikor a törvényességi óvásról nekrológot mondunk, akkor engedjék meg, hogy stílszerűen hadd utaljak arra, hogy a törvényességi óvás intézménye igazában a régi uralkodó elitnek biztosított egy lehetőséget arra, hogy bármilyen is legyen első- és másodfokon az a bírói döntés, akinek módjában áll, akinek összeköttetésében áll, az a Legfelsőbb Bíróságtól kérhesse, és esetleg sikerrel kérhesse, hogy ügyében számára kedvező döntés szülessen.
Nagyon helyesnek tartom a törvénynek azt a szűkítő értelmezését, hogy csak kifejezetten törvénysértés esetére rendeli ezt az intézményt a jövőt illetően, és az ún. megalapozatlanság esetét elveti. Mert melyik ítélet a megalapozatlan? Többé-kevésbé az, amelyikre az illető bíró rámondja, lévén, hogy fölötte már csak a mindenható van, ha a Legfelsőbb Bíróság döntött ebben az ügyben.
Több mint negyedszázada gyakorló ügyvédként nagyon sok törvényességi óvás iránti kérelmet benyújtottam, azonban az egyik kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor találta úgy az a két arra jogosult személy, nevezetesen a Legfelsőbb Bíróság elnöke vagy a legfőbb ügyész, hogy valóban a törvényességi óvást benyújtja a Legfelsőbb Bírósághoz.
Ilyen értelemben nagyon helyes és nagyon üdvös az, hogy a törvény a Legfelsőbb Bíróság kötelezettségévé teszi azt, hogyha törvénysértésről van szó, akkor igenis köteles az ügyben eljárni, nem pedig úgy, mint ahogy eddig volt, hogy ennek a két embernek a diszkrecionális jogkörébe tartozott, hogy törvényességi óvást emel vagy nem a Legfelsőbb Bíróság előtt.
A kérelmek nagy része, legyen bár törvénysértés, az amelyik miatt panaszt emelt, azzal a formaszöveggel jött vissza, hogy panaszát megvizsgáltam, de a törvényességi óvás benyújtására alapot nem találtam. Ehhez mérten úgy gondolom, hogy talán a jövőt illetően a megoldás más lesz, és az eredmény is más lesz, amikor a törvényességi óvás helyett a felülvizsgálati kérelem során valóságos törvénysértéssel állunk szemben, akkor remélhetőleg olyan intézkedés fog születni, amelyik végül is ezt a törvénysértést orvosolni fogja.
Hogy mennyire ki volt téve a Legfelsőbb Bíróság elnöke, illetve a legfőbb ügyész döntésének az ügyben az ember, hadd mondjak el egy olyan példát, amikor szinte százszázalékosra lehetett venni – vagy én legalábbis mertem arra venni –, hogy az ügyemben törvényességi óvás benyújtására kerül sor. Arról volt szó, hogy hogyan kell értékelni a mai bíróságnak azt, ha valaki egy vételárat annak idején még pengőben kifizetett, hogy kell ezt átértékelni, a forint megfelelője mi. Nagy örömömre találtam egy precedenst, amelyikben a Legfelsőbb Bíróság kedvező módon döntött, mint ahogy az én ügyfelemnek az igénye is azt megkívánta volna. Tutira véve benyújtottuk a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez a törvényességi óvás iránti kérelmet, azonban az eredmény elutasító volt. Azt sem tudom az ügyfelemnek megmagyarázni – mutatván neki korábban azt a másik döntést mint precedenst – hogy az ügyünkben miért nem született kedvező döntés.
Reméljük, a jövőben ilyenekkel nem fogunk találkozni.
Most hogy együttes vitája van a két törvényjavaslatnak, azért mégis engedjék meg, hogy miután teljes egészében nem mosható össze a két törvényjavaslat, kicsit az egyikről beszéljek, majd ezt követően a másikról.
A büntetőeljárással kapcsolatosan örvendetes körülmény az, hogy a Legfelsőbb Bíróság, ha törvénysértést észlel, akkor legyen bár a vádlott terhére bejelentve a törvényességi óvás, pontosabban a felülvizsgálati kérelem, mégis a vádlott javára is megváltoztathatja a bíróság az ítéletet. Mondom önöknek, hogy sajnos előfordult ennek a fordítottja is.
A zászlók itt előttünk azt mutatják, hogy 1956 mártírjaira és hőseire emlékezünk. Szabad legyen elmondanom önöknek, hogy annak idején sajnos, született egy olyan rendelkezés, hogy amikor az '56-os elítéltek ügyében a vádlott vagy a védője enyhítésért jelentett be fellebbezést, ha a bíróság úgy látta, bizony a terhére változtatta meg az ítéletet. Rettegett a védő is, rettegett a vádlott is, hogy jelentsen-e be egyáltalán enyhítés végett fellebbezést.
Reméljük, mindez a múlté, és a jövőben ilyen eset nem fordul elő. Sajnos, ha az ember egy ügyben másodszor szól hozzá, akkor már egy kicsit abban a helyzetben van, hogy aki először hozzászólt, több mindent elmondott, és esetleg neki már csak a morzsák maradnak. Custer tábornok jut eszembe, aki azt mondta, hogy "Aki másodszorra ér oda a csatába, az olyan, mintha nem is ment volna."
(17.50)
Ennek ellenére azért, miután Szigethy István képviselőtársam már elmondott dolgokat, mégis szabad legyen – ami maradt ebből – felvetnem azt a problémát; szerintem se helyes, hogy a Be-ben a jogi képviselő intézményéről beszél a törvény. Kétségtelen, hogy a magánfélnek megvan a lehetősége arra, hogy jogi képviselőt fogadjon, megvan a magánvádlónak is, de úgy gondolom, hogy itt a főcsapás iránya nem ez, hanem hogy a terhelt hogyan védekezhet, és ebben a vonatkozásban szerintem a "védő" kifejezés a helyes, nem pedig a "jogi képviselő" determinációjának az ide való behozatala.
Üdvözölni tudom azt is, hogy a magánvádló is benyújthat a terhelt terhére felülvizsgálati kérelmet. Azonban kicsit következetlennek tartom itt a törvényt, mert nem lép egy lépéssel tovább, és nem engedte meg ezt a magánfélnek is, természetesen a polgári jogi igénye tekintetében. De ha egyszer már a büntetőbíróság felvállalja azt, ami egyébként diszkrécionális jogkörébe tartozik, hogy a kártérítési kérdésben is dönt, akkor megítélésem szerint akkor teljes a jogosultsági lehetőség a magánfél vonatkozásában, ha ő is abban a helyzetben van, hogy amikor törvénysértés esete áll fenn a polgári jogi igény tekintetében, akkor igenis ő is élhessen a felülvizsgálat lehetőségével.
Ugyancsak az ügyfélegyenlőség elvéből kiindulva hiányolom azt, hogy a terheltet csak értesíteni rendeli a törvény a tárgyalásra ahelyett, hogy ugyanúgy az ő esetében is az idézést alkalmazná, mint például a védő és az ügyész tekintetében.
A másik dolog: kézenfekvő, hogy összehasonlítsam a törvényjavaslatot a polgári perrendtartásra vonatkozó törvényjavaslattal, ahol – bár szűk körben, de – a felülvizsgálati eljárás keretében megengedett a bizonyítás, nevezetesen amiről Szigethy István képviselőtársam is beszélt, hogy okiratot lehet csatolni. Nem tudom, valójában az, hogy okiratot lehet csatolni ott a polgári eljárás keretében is, elégséges-e a bizonyítási lehetőségeket illetően. Például – gondolok valamire –: ha előállítok egy tanút, vajon annak a meghallgatása veszélyezteti-e az eljárás gyorsaságát? Megítélésem szerint nem, a bíróság nyomban dönthet arról, hogy kihallgatja, nem hallgatja. Mindenesetre itt ebben a vonatkozásban most csak arra szeretnék rámutatni: az lett volna – szerintem – a tökéletesebb megoldás, ha a bizonyítási lehetőséget a büntetőeljárásban és a felülvizsgálat során az okirati bizonyításra ki lehetett volna terjeszteni.
Azt is tudom, hogy ennek a büntetőeljárás keretében talán nincs olyan gyakorisága, nincs olyan ügydöntő jelentősége, mint – mondjuk – egy polgári eljárásban, de szerintem a teljesség kedvéért ezt a kérdést is fel kellett volna venni ebbe a témakörbe.
Végül arra szeretnék hivatkozni, hogy az egész büntetőeljárás és az egész polgári eljárás keretében a felülvizsgálat során nem vagyok megelégedve a pénzösszegek meghatározásának a kérdésével. Nevezetesen itt, a polgári eljárás keretében a felülvizsgálatnál azt mondja: felemeli a bírság mértékét ötezer forintról maximálisan ötvenezer forintra. Ugyanakkor azonban következetlen, amikor nem emel a bírság alsó határa tekintetében. Kérem, ismerjük a bíróság gyakorlatát. A bíróság akkor, amikor esetleg kiszab egy bírságot, mert nem tud megfelelőképpen eljárni az ügyben amiatt, hogy valaki zavarja a bíróság munkáját, vagy nem jelenik meg, amikor aztán az illető legközelebb eljön, akkor a bírságot általában elengedik, általában azt teszi – szerintem túlzott humánumból –, hogy maga kéri fel, illetve szólítja fel, hogy kéri-e esetleg a bírság elengedését az illető, természetesen miért ne kérné, sőt. Akkor általában a bíróság ezt elengedi.
Hogy ez most helyes vagy nem helyes, ezzel nem kívánok vitatkozni, de mindenesetre a bírság alsó határát is szerintem meg kellene jelölni, és ha tízszeresére emelte a felső határt, talán akkor járnánk el helyesen és következetesen, ha az alsó határt is megemelné tízszeresen, ami még mindíg csak ezer forint. Ennyit a büntetőeljárás kérdéseiről.
A polgári perrendtartás vonatkozásában a felülvizsgálat ügyében szeretnék egy-két dolgot ugyancsak megemlíteni, hogy azokat a sarokpontokat, amelyek vitára adhatnak okot, megvizsgáljuk.
Nem tartom helyesnek azt a javaslati állásfoglalást, amelyik szerint az I. fokon jogerőre emelkedett ítélet tekintetében nem lehetséges a felülvizsgálati kérelem benyújtása. Álláspontom szerint ez kollízióban van a Pp. 3. § (1) bekezdésével, ahol a bíróság feladatává teszi a törvény az igazság kiderítésére való törekvést. Ha ezzel az alapelvvel összevetem ezt a rendelkezést, akkor szerintem ellentmondás van, és úgy gondolom, hogy egy erősebb, a törvény első részében megjelölt jogi alapelvnek kell érvényesülni, ha úgy tetszik, következetesen a felülvizsgálati eljárás keretében is, én a magam részéről elhagynám ezt a megszorítást.
Visszatérve, nem túl nagy jelentősége van, de mégis beszélek a pénzösszegek összegszerűségének a szabályozásáról. A mai világban, amikor a piacgazdaság felé törekszünk – bátran kimondom –, szerintem az az értékhatár, ahol vált a bírói hatáskör, nevezetesen az a 10 millió forint, azt gondolom, hogy kevés. Ha tehermentesíteni akarom a megyei bíróságokat, akkor – figyelembe véve azt, hogy gomba módra elszaporodtak örvendetes módon a gazdasági társaságok, amelyek nagyon sok munkát adnak a bíróságoknak, azonkívül az egyéni vállalkozók is nagyon sokan abban a helyzetben vannak, hogy nagy pénzekkel dolgoznak – szerintem 30 vagy 50 millió forint lenne az a helyes értékhatár, ami esetén a bíróságok valóban abba a helyzetbe kerülnének, ahogy azt a törvényalkotó megcélozta. A 10 millió forint szerintem nagyon szerény összeg ehhez.
A bírságnál ugyanaz a helyzet, hogy ha 50 ezer forintot jelölünk meg maximumként, akkor ne legyünk olyanok, hogy alsó határról nem rendelkezünk, mint ahogy a Pp. jelenlegi szabályozása nem rendelkezik erre vonatkozóan. Szerintem itt is meg kellene valami minimumot jelölni.
Visszatérve a vállalkozók kérdéséhez, nagyon helyesnek és örvendetesnek tartom, hogy az egyéni vállalkozó alkalmazottja is képviselheti a vállalkozót. Ezzel tulajdonképpen egy érzékenységet tanúsított a javaslat a mai átalakult gazdasági körülmények iránt.
Végül még arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a fizetési meghagyásnál – ahol eddig kizárólagosan 5000 forint értékhatárig lehetett fizetési meghagyással érvényesíteni az igényt – úgy gondolom, hogy az 50 000 forint itt is kevés. Hasonlóak az indokok, mint amit elmondtam a hatáskör kérdésében: ott a 10 millió forint kevés.
A magam részéről már részben adtam is be módosító indítványokat, részben még fogok is beadni erre vonatkozóan, s azt gondolom, a korrekciók figyelembevételével mind a két törvényjavaslat olyan, hogy szükségszerű – az Alkotmánybíróság rendelkezése folytán –, hogy megváltoztatásra kerüljön, de szerintem azoknak a kívánalmaknak, amelyek velük szemben fennállnak, többé-kevésbé meg is felelnek. Ezért azt indítványozom, és kérem a tisztelt Országgyűlést: szíveskedjék azokat a korrekciókkal együtt megtárgyalni és elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me