MORVAY ISTVÁN, DR. belügy-minisztériumi államtitkár:

Full text search

MORVAY ISTVÁN, DR. belügy-minisztériumi államtitkár:
MORVAY ISTVÁN, DR. belügy-minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Mindig zavaros órák köszöntöttek a tisztelt Házra, valahányszor e falak között a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszere, sőt egyáltalán az önkormányzatok pénzügyi szabályozása szóba került.
A címzett és céltámogatási rendszer eddigi vitái egyértelműen megmutatták a központi támogatási rendszer elavultságát, súlyosbítva az átmeneti korszak megannyi gyermekbetegségével. Remélhetőleg azonban minden átmenetnek vége szakad egyszer. E törvény beterjesztésével is a jogbiztonság, a stabilizáció, e pragmatikus célok elérését kívánjuk szolgálni. Abban ugyanis minden korábbi hozzászóló egyetértett, hogy átfogó, hosszabb távra szóló szabályozásra van szükség a helyi önkormányzatok beruházásainak központi támogatási rendszerét illetően.
Tisztelt Ház! Tavaly és idén a támogatási rendszer egyik fő feladata volt a folytonosság biztosítása. Számos beruházáshoz kezdtek hozzá még a tanácsrendszerben az akkor szokásos támogatásokkal. Ezeket a beruházásokat az új rendszerbe kellett illeszteni. Az átmenet e téren is megtörtént, a beruházások többsége befejező szakaszába jutott.
Eljött tehát az ideje, hogy nagyobb távlatokban gondolkodjunk, összegezzük a címzett és céltámogatási rendszer működése során eddig szerzett tapasztalatainkat, és hozzáfogjunk az általános elemeket átfogó, hosszú távra szóló szabályozás megalkotásához.
Több olyan általános eleme van ennek a támogatási rendszernek, amelyet egyértelműen és minél szélesebb körű parlamenti egyetértéssel kellene meghatározni. Ezek a központi támogatási igénybevétel feltételei, a döntés-előkészítés, maga a döntés, a finanszírozás és végül az elszámolás és ellenőrzés alapelvei.
Véleményem szerint törvény keretében szükséges meghatározni a központi támogatással megvalósítható beruházások körét, a támogatás mértékét és feltételeit. Elegendő azonban kormányrendelettel szabályozni a központi támogatás igénybejelentésének rendjét, a benyújtandó dokumentumok tartalmát.
Tisztelt Országgyűlés! A Kormány által benyújtott 6393-as számú törvényjavaslat elfogadása ezen alapelvek megvalósulását és a támogatás jól áttekinthető rendjének megvalósítását szolgálná. Jelesül az önkormányzatok az igénybejelentést egy célhoz csak egy alkalommal teszik meg, a döntés a beruházás teljes időszakára vonatozik, valamint végre valóban érvényesülhetnek az állami pénzeszközök felhasználásának az ellenőrzési követelményei.
E célok mielőbbi elérése érdekében engedjék meg, hogy felsoroljam a most vitára bocsátandó törvényjavaslat főbb sarkalatos pontjait. Mindenekelőtt azokat a javaslatainkat, amelyek a címzett és céltámogatásokra egyaránt vonatkoznak.
Döntés az új igényekről csak egy alkalommal, az éves támogatási ütemeknek megfelelően történik, így a beruházás összköltsége és a támogatás összege is kötött. Mindez azt is jelenti, hogy a kivitelezés során fölmerülő többletköltségekhez további központi támogatás nem igényelhető.
Az önkormányzatok a címzett és céltámogatási igényeiket folyamatosan nyújthatják be. Nincs többé ok, se mód azt vitatni, hogy sok vagy kevés az önkormányzatok ideje az igénybejelentésre. Az önkormányzatok akkor nyújtják be a támogatási igényüket, amikor azt a feltételeknek megfelelően műszaki és gazdasági szempontból egyaránt megalapozottan előkészítették.
A folyamatos benyújtás azonban nem jelenthet folyamatos döntést. A döntés évente egy alkalommal történik, olyan időpontban, amely köztudomású lesz, és amely figyelembe veszi az államháztartási törvény által megszabott határidőket.
Hölgyeim és Uraim! A tervezet másik lényeges eleme a finanszírozás rendjének megváltoztatása. Jelenleg a címzett és céltámogatás éves keretösszegéből a beruházó önkormányzatok előleg formájában hívhatják le a támogatási összeget. A költségvetési törvény szerint a támogatási összeg lehívása teljesítményarányosan és céltámogatások esetében a saját forrás arányában lehetséges.
Az Állami Számvevőszék vizsgálatai azonban azt bizonyították, hogy ez a szabályozás nem szolgálja megfelelően az állami pénzeszközök védelmét, és nem garantálja a törvény szerinti felhasználást. A Kormány most az állami költségvetésből származó támogatások folyamatos ellenőrzésére egyszerű, ám mégis korrekt és hatékony megoldást javasol. Eszerint a beruházó önkormányzat finanszírozási szerződést köt, címzett támogatás esetén az Állami Fejlesztési Intézettel, céltámogatás esetén a számlavezető bankjával. Az Állami Fejlesztési Intézet vagy a számlavezető bank a központi támogatást a cél teljesítését igazoló számla alapján hívja le.
(12.50)
Céltámogatással megvalósuló beruházás esetén a bank a támogatási arányok betartásával finanszíroz. Ugyanő emeli le az önkormányzattól kapott felhatalmazás alapján a szükséges mértékű saját forrást is.
A folyamatos, teljesítménynek megfelelő finanszírozás ellenőrzése ily módon biztosítható. Az utólagos ellenőrzést a törvényjavaslat szerint az biztosítaná, hogy az önkormányzat a beruházás befejezését követő évben, a finanszírozó pénzintézet bevonásával elszámol az állami támogatás felhasználásáról.
Tisztelt Ház! A központi pénzforrás védelme érdekében a törvényjavaslat szankciót tartalmaz arra az esetre, ha a központi támogatással keletkezett tulajdont az önkormányzat önkormányzati körön kívül idegeníti el, vagy más célra hasznosítja, mint amire a támogatást kapta.
A beruházó önkormányzatnak az igénybe vett központi támogatás összegét végső soron vagy végső esetben vissza kell fizetnie.
Tisztelt Országgyűlés! Az alábbiakban ismertetendő néhány főbb szabály már csupán a céltámogatásokra vonatkozik. Legfontosabb, hogy az Országgyűlés három évre határozza meg a támogatandó célok körét, a hozzájárulás feltételeit. Ez a megoldás mind az önkormányzatok, mind a központi költségvetés számára az eddigieknél nagyobb biztonságot nyújt, és megalapozottabbá teszi a beruházások előkészítését.
Természetesen az új rendszer csak a támogatás szempontjából új beruházásokat érinti. Fontos szabály, hogy több önkormányzat közös beruházása esetén a céltámogatás a meghatározott támogatási mérték 10 százalékponttal emelt összege. E javaslatunkkal továbbra is ösztönözni kívánjuk az ésszerűséget és a takarékosságot, amely sok esetben egyet jelenthet a közös önkormányzati beruházásokkal.
1995-től kezdődően a beruházások költségtakarékosabb megvalósítása érdekében a céltámogatások arányának meghatározására a tervezet létesítményfajtáira jellemző fajlagos beruházási költségek figyelembevételével kerül majd sor.
A hátrányos helyzetű települések számára a céltámogatáshoz jutás feltételeit jelentősen meg kell könnyítenünk. Ennek érdekében 1994-től céltámogatási kiegészítő keret létrehozását javasoljuk. E keretből a saját forrásaik szükség szerinti kiegészítésére pályázhatnak majd az önkormányzatok. A keretet a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium kezelné.
Tisztelt Ház! Két alapkérdést tartok még szükségesnek kiemelni a javaslatunkból. Az egyik a támogatásokkal kapcsolatos döntést érinti, a másik a céltámogatási igények és a támogatási fedezet közötti összhang megteremtésére vonatkozik.
A törvényjavaslat szerint a címzett támogatásokról tételesen az Országgyűlés dönt. A céltámogatások esetében – a javaslat szerint három évre – az Országgyűlés döntése a támogatandó célok körére és a hozzájárulás feltételeire vonatkozik. Ezt követően a céltámogatások jegyzékét a Kormány teszi közzé.
Emlékeztetem önöket arra, hogy az önkormányzati törvény szerint a feltételeknek megfelelő önkormányzatok a céltámogatásra jogosultak. Ebben a fázisban tehát már nincs mérlegelési lehetőség, önök döntenek a célokról és a feltételekről, döntenek az éves támogatási keretről, és a Kormány végrehajtja az önök döntését.
A céltámogatási igények és a támogatási fedezet közötti összhang megteremtése mindannyiunk közös feladata és felelőssége. Ezzel kapcsolatban a következőket szeretném kiemelni:
Az Országgyűlés évente, az éves költségvetési törvényben gondoskodik arról, hogy a feltételeknek megfelelő céltámogatási igények kielégítéséhez a pénzügyi fedezet rendelkezésre álljon.
Törvényjavaslatunkkal garanciát kívánunk nyújtani arra is, hogy a céltámogatással megkezdett és a folyamatban lévő beruházásokhoz a támogatás az éves költségvetésben biztosítva legyen.
Az új igények kielégítésének viszont mindig, minden esetben határt szab, határt kell hogy szabjon a központi költségvetésből a támogatásra előirányzott keret.
Az összhang megteremtése és egyszersmind a központi költségvetés védelme érdekében, javaslatunk szerint az Országgyűlés a költségvetési törvényben – az új céltámogatási igényekre vonatkozóan – szűkítheti a már három évre elfogadott célok körét, módosíthatja a céltámogatások arányait.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Kérem önöket, hogy a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatásának szabályozásáról szóló törvényjavaslatot fogadják el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me