VONA FERENC, DR. (MDF)

Full text search

VONA FERENC, DR. (MDF)
VONA FERENC, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Költségvetési vitánk előestéjén, államháztartásunk Móra Ferenc-i sublótjában keresve 22 milliárd forintocska befizetetlen jövedelemre bukkantunk a szerencsejáték feneketlen perselyében. Örömünk határtalan, ugyanakkor ráncaink is szaporodnak, hisz ez az összeg megközelíti az 1993-ra tervezett kétkulcsos ÁFA bevezetésétől remélt kompenzált bevétel nagyságát, amelynek bevezetése ellen már oly sokan emeltek szót, és azt hiszem, hogy ebben a kérdésben nem vagyok nagy és merész jós, ha azt mondom, hogy nem várható nemzeti egyetértés.
Miről is van részleteiben szó? A félkarú rablóról, az illegálisan működtetett játékautomatákról.
Tisztelt Ház! A Golden Magic Kft. szakvéleménye alapján az 1500 legálisan működtetett pénznyerő automatával szemben 40 ezer, azaz negyvenezer illegálisan működtetett gép üzemel, gazdájának örömére és zsebére, természetesen a becsületesen adózók kárára.
A 22 milliárd forint két tételből tevődik össze. Első tétel: az illegális gépeken havonta keletkezett nyereség utáni adófizetési kötelezettség elmaradása, ami havonta 1,4 milliárd forintra tehető.
A másik tétel a gépek éves engedélyezési díja, amelyből évente 5,3 milliárd bevétel lenne várható. Érthető a pénzügyi tárca filozófiája, hogy a biztosat ne cserélje fel a bizonytalanra.
Ugyanakkor illő felvenni egy új kabátot és a meghozott törvényeknek érvényt szerezni végre! Mindenki fizessen, aki adóköteles. Nemcsak az az adóalany, akit nem kereszteztek Rodolfóval.
Ezt kívánja az igazságos közteherviselés! Csak akkor enyhíthető a mindnyájunkat sajtoló adóprés, ha a befizetések nagysága nemcsak a törvények és az adótábla módosításával, hanem a törvények szigorú betartásával is növekedik. Ez utóbbi széles társadalmi igény.
Ha ma Magyarországon 40 ezer darab illegális pénznyerő automata működik, akkor vagy a szerencsejáték-törvénnyel, az 1991. évi XXXIV. számú törvénnyel, vagy annak végrehajtásáról szóló rendelettel, a 25/91. X. hó 16-i PM rendelettel vagy magával a végrehajtással nagy baj van.
Tisztelt Miniszter úr! Kérdezzük: 1. Szükségesnek tartja-e a szerencsejáték-törvény módosítását, hogy az illegálisan fenntartott pénznyerő automaták működéséből származó befizetetlen adó behajtható legyen?
2. Ha a törvény jó, szükségesnek tartja-e a végrehajtási rendelet valamilyen módosítását?
3. Van-e kellő apparátusa az adóhatóságnak, hogy az említett törvénynek és rendeletnek érvényt szerezzen, avagy egyéb módon kell a törvénynek érvényt szerezni?
Tisztelettel kérjük miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me