MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)

Full text search

MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)
MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ) Elnök Úr, köszönöm a szót. "Boldogabb lennék, ha azzal kezdhetném az expozét, hogy általános adócsökkentést jelentek be, de hát sajnos, az önök elé beterjesztett adócsomag tanúsága szerint, ez a lépés 1992-ben még nem következik be, de az efelé vezető utat már 1992-ben megalapozzuk" – kezdte Kupa Mihály pénzügyminiszter úr 1991. december 31-én ugyanezt az összevont expozéját.
Hölgyeim és Uraim! Azt hiszem, nem járunk messze a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy ez az alapozás igen gyengére sikeredett, és nem hogy helyben maradunk, hanem az idei adótörvények összességében – az ÁFA-törvényt is ide értve – inkább adóemelésnek minősíthetők, semmint egy adócsökkentő politika megalapozásának.
Mit tartalmaz ez a vékony személyi jövedelemadótörvény-módosítás? Kétségtelen tény – és ezt Remport Katalin képviselőtársam, illetve a pénzügyminiszter úr az expozéjában elmondta –, számtalan olyan technikai módosítást, amit nyugodt szívvel lehet támogatni. Nem tartalmazza azonban egyrészt a valorizációt, nem tartalmazza azt, hogy az inflációhoz igazítsuk a táblázatot. A Kormány saját számításai szerint is 16–19%-os infláció lesz jövőre. Hogyha ez megvalósul, ténylegesen csökkenést jelent az ideihez képest, de még mindig igen magas – és egyszerűen érthetetlen, hogy ezt a Kormány semmilyen formában nem kívánja figyelembe venni.
Mikor beszédemre készültem, kezembe vettem a Központi Statisztikai Hivatal 1992. novemberi jelentését, mely szerint 1992 augusztusában a havi bruttó átlagkereset 23 491 forint. Ha elvégezzük a szükséges számításokat, és ezt elvégezzük egy olyan családra, amely kétkeresős, kétgyermekes, akkor megállapíthatjuk, hogy valahol 10–11 ezer forint közötti az egy főre jutó nettó jövedelem. A jelenleg ismert számítások szerint ez a létminimum. Azt mondhatjuk, hogy ma egy kétkeresős családmodellben, ha az átlagjövedelmet éri el a munkaerőpiacon, akkor a létminimumot tudja megkeresni, miközben az állam nem kis mértékben, hanem már 200 ezer forint felett 35%-os adókulccsal sarcolja meg az ő munkájának eredményét. S akkor még nem beszéltem azokról, akik 100 és 200 ezer forint között keresnek, hisz' ugyanennek a táblának a tanúsága szerint a fizikai dolgozóknak az átlagjövedelme 18 554 forint – amely esetben nyugodtan mondhatjuk, hogy ha ezek a családok nem tudnak valamilyen formában kiegészítő munkát találni – és sajnos, ezt az esetek túlnyomó többségében vagy a fekete vagy az úgynevezett szürke gazdaságban találják meg –, akkor egyszerűen képtelenek arra, hogy családjuknak a létminimumnak megfelelő életszínvonalat tudják biztosítani.
Összességében elmondhatjuk, hogy ma a személyi jövedelemadó-rendszeren keresztül az állam hoz létre olyan helyzeteket, az adózáson keresztül, hogy az adóelvonások mértéke miatt ugyanezek a családok az önkormányzatoknál fognak jelentkezni szociális segélyekért. Ezek a számítások nem tartalmazzák az ÁFA-törvény várható hatásait, s – mint azt a miniszer úr is tudja – a kompenzáció még ebben a legalsó rétegben sem teljes az ÁFA-törvény vonatkozásában.
Említette a miniszter úr, hogy az újságírók ilyen mendemondákkal ijesztgetik a magyar társadalmat. Én nem hiszem, hogy csak az újságírók ijesztgetik, és nem hiszem, hogy egyáltalán itt az újságíróknak bármilyen felelősségük lenne: annyi, hogy megírják azt, ami ténylegesen történik. Hisz' a múlt héten a szociális bizottságban a Kormány képviselője hagyta kérdőjelesen azt a kérdést, hogy a családi pótlékkal kapcsolatban milyen javaslatokkal áll elő a Kormány, egyáltalán előáll-e, illetve a miniszter úr is említette, hogy jövő héten fog a Kormány tárgyalni a forrásadó – a forint- és a devizakamatok utáni forrásadó – kérdéséről. Azt hiszem, az újságírók nem csinálnak mást, mint a munkájukat végzik, és igen szomorú az, hogyha már a pénzügyminiszter úr is az újságírókkal foglalatoskodik expozéjában.
Ezért, tisztelt elnök úr, én javasolnám: mindaddig, amíg a Kormány határozottan nem mondja azt, hogy a családi pótlék az adózással összefüggésben nem kerül módosításra ez évben, vagy míg a Kormány nem nyújtja be ez irányú törvénymódosító javaslatát, addig a személyi jövedelemadó törvénnyel kapcsolatos vitát ne zárjuk le. Ezt csak azért mondom, mert az előzetes program szerint a jövő héten az általános vita lezárására tesz indítványt, vagy ez a terv szerepel. Amíg a Kormány nem döntötte el, hogy a személyi jövedelemadózással összefüggő összes kérdésben milyen álláspontot foglal el, addig irreális a személyi jövedelemadó-törvény egy részét lezárni. Azt hiszem, nem a folytatásos regény kategóriájába tartozik a személyi jövedelem adóztatása.
Remport Katalin említette az 50%-os kulcs bevezetését, és én nagy örömmel vettem, hogy ő is benyújtott Zsigmond Attila képviselőtársával egy olyan módosító javaslatot, hogy ez maradjon el.
A Kormány 3 milliárd forint bevétellel számol ebben a körben – talán nem kell mondanom, hogy ez egy hiú ábránd, és vélhetőleg jövőre is ugyanez lesz, hogy nem a kiadások nőttek, hanem a tervhez képest kisebb bevételt realizált a költségvetés. Vélhetően ez a 3 milliárd forintos terv is egy ilyen rózsaszín álom, és a valóságban ennek megfelelő jövedelem nem képződik. De ha figyelembe vesszük, hogy ennek, az 50%-os kulcs bevezetésének, sokkal nagyobb a kára, mint az a remélt 3 milliárd – szerintem reálisan 1 milliárd – körüli bevétel, abban az esetben egyetlen indok állhat ennek az 50%-os kulcsnak a bevezetése mögött: hogy majdan, 1993 végén, a '94-es adótörvényben eltörli ezt a Kormány, és a választásoknak úgy megy neki, mint hogy "Én az adókat csökkentettem." Egyszerűbb lenne most nem bevezetni ezt az 50%-os kulcsot… (Dr. Hack Péter: Vagy hamarabb tartani a választásokat.) … Az is egy megoldás lehet. (Derültség.)
Hát mit okoz ennek az 50%-os kulcsnak a bevezetése? Ma Magyarországon 700 ezer munkanélküli van, jövőre közel 1 millió munkanélkülivel számol a Kormány. Én úgy tapasztaltam, hogy eddig ebben a Házban abban a kérdésben konszenzus volt, hogy a munkanélküliség ellen új munkahelyek létesítésével vagy minden olyan vállalkozás támogatásával – ha direktben nem megy, alacsony kamatokkal, akkor legalább ilyen gesztusértékű támogatással – próbáljuk elősegíteni az új munkahelyek keletkezését, mert a passzív eszközökkel ez a munkanélküliség csak ideig-óráig kezelhető.
Nyilvánvaló, hogy a ma működő vállalkozások egy ilyen adóváltozás hatására elgondolkodnak azon, érdemes-e továbbfejlődniük vagy a jelenlegi szintjüket stabilizálják, illetve nagyon sok olyan vállalkozó van, aki azon gondolkodik, hogy ezt a fejlesztést a legális szférában hajtsa végre, vagy esetleg a szürke zónában, vagy a fekete zónában próbáljon meg új vállalkozásokat létrehozni. Ma Magyarországon igen jelentős azon vállalkozások száma, a gazdasági életnek igen jelentős része egyébként is ebben a szürke és fekete zónában található. Elsőrangú érdeke lenne a gazdaságpolitikának, a költségvetésnek, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek ebből a szürke és fekete zónából a legalitás irányába mozdítják el ezeket a vállalkozókat. Hisz' amint legalizáljuk a tevékenységüket, adót fizetnek a költségvetésnek, a TB-alaphoz hozzájárulást fizetnek, a szolidaritási alapot kímélik azzal, hogy új munkahelyeket hoznak létre, befizetnek, illetve nem kell már utánuk munkanélküli-segélyt fizetni.
(20.40)
Van egy utolsó és talán nem elhanyagolható szempont. A Kormány 1990 decemberében a magánvállalkozások támogatására bevezette az 50%-os, így gyakorlatilag 20%-os adókedvezményt. Ezt 1991-ben eltörölte és azt mondta, hogy 40% és milyen jó, hogy a társaságok és a magánszemélyek egyformán adóznak. Most 1992-ben azt tapasztaljuk, hogy '93-ra 50%-os kulcsot kíván a Kormány bevezetni. Úgy gondolom, minden magyar vállalkozó – aki tisztában van azzal, hogy az ország gazdasági helyzete viszonylag szűk mozgásteret enged a Kormánynak – annyit azért minimálisan elvárhatna, hogy ne évente kelljen neki azon törnie a fejét, illetve attól félnie, vajon így október–november–december táján a Kormány milyen újabb adószabályokkal próbálja az ő helyzetét befolyásolni. Ahogyan az üzleti életben a biztonság, a kiszámíthatóság érték, ennyit nyugodtan elvárhatnak, sőt minimális feltételként elvárhatnak ettől a Kormánytól, amely gazdálkodástámogatással dicsekszik, amely azt mondja, hogy barátja a vállalkozóknak, hogy ezt a kiszámíthatóságot és biztonságot biztosítsa a vállalkozók részére.
Az adókedvezmények kérdésében egyetlen egy pontról szeretnék csak említést tenni: ez a devizaellátással kapcsolatos adókedvezmények eltörlése. Én elfogadom, hogy ezt a kedvezményt el kell törölni. Elfogadom abban az esetben, ha egyrészt ez mindenkire vonatkozik, másrészt ha ez valamilyen formában az adókulcsokban megjelenik. Az egyszerűen elfogadhatatlan számomra, hogy a gazdálkodóknál, vagy az egyéb szférában az adóköteles jövedelem, illetve a költségelszámolás szabályai szerint az adóköteles jövedelemrész után adóznia kell, a köztisztviselői és a közalkalmazotti szférában nem kell adóznia.
Tévedés ne essék, az SZDSZ egyetért azzal, hogy a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket meg kell fizetni, de talán ezt nyilvánosan és egyenes formában kellene megtenni és nem ilyen formában. Mert gondoljanak bele képviselőtársaim, hiába fogadtunk el, vagy fogadtak el önök, a kormányzati többség egy előmeneteli táblát az iskolázottsághoz, a munkaidőhöz, a munka minőségéhez képest, amikor egy főnök-beosztotti viszonyban a főnök ilyen kvázi jutalomutakkal tudja ezt a bértáblázatot kijátszani, és olyan helyzetbe tudja hozni az egyik munkavállalót, amely a másikkal szemben méltánytalan. Ezért tiszteletteljes kérésem az lenne, hogy a Kormány vagy terjessze ki mindenkire ennek az adókedvezménynek az eltörlését, vagy pedig hagyja meg mindenki számára ezen adókedvezményeket.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az alapvető problémát a jelenlegi személyi jövedelemadó-törvénnyel kapcsolatban abban látom, hogy nem azért fog a magyar állampolgár jövő évben több adót fizetni, mert a gazdasági átalakulással együttjáró többletköltségeket meg kell fizetnie, vagy mert a gyors privatizációval együttjáró bizonyos adóalap-csökkenések miatt átmeneti ideig terhet kell vállalnia. A fő problémát abban látom, hogy az állampolgár a jövő évi adóemeléssel, a jövő évi többletadójával az Antall-kormány két és fél éves semmittevését fizeti meg. Azt, hogy az államháztartási reform – Kupa pénzügyminiszter úr írásban olvasható előterjesztése szerint is – súlyos hátrányokkal szenved; azt, hogy ezek a munkák nemhogy döntés előtti szintre eljutottak volna két és fél év után, hanem igazándiból még el sem indultak. Azt – és itt szintén Kupa pénzügyminiszter úrral tudok hivatkozni –, hogy a privatizáció az elmúlt fél évben gyakorlatilag megállt. Azt, hogy az Antall-kormány állandóan olyan témákat dob napirendre, kimondottan az adó- és a költségvetési törvények idején, amelyek megakadályozzák azt, hogy ebben a Házban, ezekben a nagyon fontos és lényeges kérdésekben konszenzus alakuljon ki, és megakadályozzák azt, hogy végre a gazdasági átalakulás irányába el tudjon indulni a Kormány és ebben a Parlament segítségére számíthasson.
Mindezek alapján – tekintettel arra, hogy az állampolgárokat nagyon hátrányosan érinti a jelenlegi adótörvények módosítása, és tekintettel arra, hogy ezek nem az átalakulást szolgálják, hanem a jelenlegi berendezkedés megmerevedését – a Szabad Demokraták Szövetsége nem fogja támogatni a személyi jövedelemadó-törvény elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me