NÉMETH BÉLA (FKgP)

Full text search

NÉMETH BÉLA (FKgP)
NÉMETH BÉLA (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ebben a késő esti órában már azt hiszem, hogy a személyi jövedelemadóval kapcsolatban minden olyan fő pont érintve lett, ami tulajdonképpen ennek a törvénytervezetnek az alapjait képezi. Összességében azért én is egy-két gondolatot szeretnék a Kisgazdapárt részéről elmondani.
A Kisgazdapárt részéről mi korábban is támogattuk volna, hogy a családi jövedelemadó kerüljön bevezetésre. Mi úgy éreztük, hogy az egy igazságosabb adórendszer. Miért akartuk ezt a családi jövedelemadót? Először is, talán a növekvő munkanélküliség és a családi vállalkozások hatékonyságának felismerése késztetett bennünket arra, hogy támogassuk a családi jövedelemadót. Avval tisztában vagyunk, hogy 1993-ban ez már nem bevezethető, de nem kellene ettől a gondolattól véglegesen elválni, hogy nem valósítható meg nálunk a családi jövedelemadó. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy jelenleg a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvény tervezete nem módosítható olyan irányban és mértékben, amely számunkra elfogadható lenne.
1994-re ki kell dolgozni és be kell vezetni a családi jövedelemadót. Előljáróban csak annyit, hogy a szociálpolitika – azonos pénzmennyiséggel – magasabb ellátási szintet tudna produkálni, és a költségvetés kiadási oldalát jelentősen tudná tehermentesíteni.
(21.10)
Ugyanakkor a költségvetés bevételi oldalán számottevő csökkenést nem idézne elő.
Mielőtt a törvény részleteiről szólnék, két mondatot az 1992. évi személyi jövedelemadó-bevételről és a tervezetről.
1992-ben 162 milliárd forintot tervezett a költségvetés személyi jövedelemadó-bevételnek, a Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint ez várhatóan 138 milliárd forint lesz. 1993-ban ez a tervezet 192,5 milliárd forint bevételt tervez. Én nem hiszem, hogy lenne a világon olyan pénzügyi államigazgatási apparátus, amely érvényt tudna szerezni a törvény szövegének vagy szellemének akár az adó bevallása, akár annak megfizetése vonatkozásában. Csak az arányok mértéke nem közömbös, és sem a költségvetés, sem a tisztességes adófizetők számára.
Mennyi személyi jövedelemadó nem kerül bevallásra és befizetésre: 20 milliárd, 40 milliárd forint? E két drámaian nagy összeg között vélelmeznek a szakemberek.
Ismételten felmerül a pénzügyi kormányzat, az önkormányzatok felelőssége és érdekeltsége a felelősségben. Az APEH minden évben kimutatja az előző évi jövedelemszerkezetet és a bevallott, befizetett adó mértékét és összegét. Ennek csak az a szépséghibája, hogy a kimutatást készítő maga is bevallja, hogy bizonyos rétegek a realizált jövedelmük 100%-os mértékét hozzák az adóhatóság tudomására, míg mások nem. Aránytalanul nagy terhet viselnek a bérből és fizetésből élők. Többé-kevésbé azért is, mert itt az a réteg, amely 100%-ig eleget tesz a személyi jövedelemadó-befizetési kötelezettségének.
Itt már elhangzott, és én is csak megismételni tudom, hogy az infláció figyelembevételével 1993-ban módosítani kellene az adósávokat, és a kereszténydemokratákhoz csatlakozva mi is úgy ítéljük meg, hogy az adómentes sávot 120 000 forintban kellene megállapítani. Ez egy bizonyos mértékig kompenzálná az inflációt.
Ezen belül mi úgy értékeljük, hogy a 40%-os adó bevezetését egymillió forinton felül mi sem tudnánk javasolni. Az megvitatás kérdése, hogy esetleg egy nagyobb összegnél, másfél- vagy kétmillió forintnál – ahogy a kereszténydemokrata képviselőtársam már elmondta – nem kellene-e esetleg bevezetni.
A devizaállomány csak a köztisztviselők és a közalkalmazottak viszonylatában adómentes. Ezt a kérdést meg kellene vizsgálni.
A törvény a tervezetét a befejezetlenség állapotában hagyja a természeti juttatások vonatkozásában. Úgy a társasági nyereségadó, mint a leírt személyi jövedelemadó vonatkozásában a törvényi elrendezést tartjuk megoldásnak. Az alapítvány és a közérdekű kötelezettségvállalás vonatkozásában úgy érezzük, hogy tiszta a kép. A saját gazdaság megítélésénél a termőföld bérbeadását a mezőgazdasági kistermelés fogalmánál kell értelmezni mindaddig, amíg a bérleti díj nagyságrendje miatt nem kerül a vállalkozási kategóriába.
Összefoglalva: a törvény szövegének és szellemének érvényt kell szerezni. Korrigálni kell a sávokat és az adózási mértéket. A Kisgazdapárt részéről erre próbálunk módosító indítványokat előterjeszteni.
Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me