BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Urak! Szeretnék mindenekelőtt köszönetet mondani az interpelláció elhangzásáért abból a szempontból, hogy ismét van alkalmam kijelenteni itt önök előtt, a Parlament nyilvánossága és a televízió nyilvánossága előtt, hogy nincs oka senkinek az igazságszolgáltatás működésképtelenségétől, ellehetetlenülésétől félni. Ez a Parlament a Kormány javaslatára rengeteget tett és tesz – remélem – még a mai napon is egy törvényjavaslat megszavazásával az igazságszolgáltatás működőképességének és megszilárdításának érdekében.
Természetesen tudom, mostanában divatba jött – újságcikkek állnak itt előttem, nem szeretnék ezzel időt húzni – annak hangoztatása, különösen az ellenzéki képviselők oldaláról, akár Hack Péter képviselő úrnak nemrégen a Kormány beszámolójával kapcsolatos hozzászólásából is idézhetnék, vagy éppen egy héttel ezelőtti HVG-ben megjelent nyilatkozatából, ahol bűnsegédként minősít nyilván engem is és a Kormánynak azokat a tagjait, akik nem tesznek meg mindent az igazságszolgáltatás koncepciójának keresztülviteléért.
Most nem erről van szó: nagyon szeretném elmondani ennek a válasznak a kapcsán, hogy szó sincsen sem az összeomlásról, sem az ellehetetlenülésről, sem a korrupcióról, sem arról, hogy ne látnánk a gondokat és ne szeretnénk ezeket megoldani. Én nem tudom, mekkora port vertek fel ezek az adósságbehajtó magánvállalkozások. Megmondom becsületesen, hogy biztosan elkerülte a figyelmemet ezeknek a nyilván jogon kívüli működésükkel kapcsolatos, sajtóban megjelent híradások. Bizonyára van ilyen.
Szeretném azonban mindjárt elmondani, hogy nem lenne helyes, ha az üzleti alvilágnak a szereplői, ami a megbízókat illeti – gondolom itt azért annak a körnek is körülbelül ez lehet a jellemzője –, és az ilyen tárgyú megbízások kapcsán működő adósságleverő kft.-k létéből, bűnözők létéből arra gondolna bármelyik képviselő úr is, hogy ez az igazságszolgáltatás állapotának a tükre.
Ez körülbelül azonos lenne azzal, minthogyha a patikust okolnánk a kábítószer-fogyasztás elterjedésével. Én azt hiszem, hogy a hasonlat körülbelül korrekt.
Természetesen tudjuk azt – és ebben egyetértek képviselő úrral –, hogy vannak a végrehajtási területen belül, különösen a pénzkövetelések végrehajtása tárgyában teendőink, és akkor megpróbálok erre rátérni, hogy ezek miért alakulnak ki.
Nyilván tudja azt a képviselő úr, hogy a két évvel ezelőttihez vagy a három évvel ezelőttihez képest, amikor néhány tízezer vállalat és szövetkezet volt a gazdasági élet szereplője, elhanyagolható számszerűségű magánvállalkozó mellett, jelenleg közel 500 ezer magánvállalkozó és 150 ezer társas, tehát cégszerűen működő gazdasági szereplő természetesen nagyságrenddel nagyobb ügyeket, végrehajtásra is tartozó ügyeket produkál a bíróság által feldolgozásra szolgáló jogvitaként.
Azt is hozzá kell tennem, hogy – mint ahogy ezt az ügyvéd foglalkozású képviselő úr is nyilván tudja –, a jogi előkészítés, a jogviszonyok rendezésének legfontosabb fázisa, a szerződések előkészítése, megkötése vagy éppen a szerződések betartása, a jog követése, a szerződéses kapcsolatoknak ez a fontos szférája nagyon mélyre süllyedt, és erről igazán nem tehet az igazságszolgáltatás! Valóban nem könnyű feladat, amikor 350 ezer végrehajtási ügyet – csak a polgári, tehát nem a büntetésvégrehajtásáról beszélek – kell évente feldolgozni mintegy 170, pontosan 176 végrehajtónak Magyarországon.
Hozzá kell tennem, hogy a követelések és a végrehajtásra tartozó ügyeknek csak a kisebbik része pénzkövetelés, de a gond természetesen ott jelentkezik, hiszen mindenkinek lényeges a pénzkövetelés behajtásához fűződő érdeke.
Nos, a legfontosabb okot megjelöltem. Természetesen a jogi szabályozás sem mondható korszerűnek, és akkor gyorsan elmondanám, hogy mit tervezünk a képviselő úrnak kérdésére konkrét választ adandóan. Mivel most nem novellát és nem egy módosítással megoldandó kérdést szeretnénk a tisztelt Parlament elé terjeszteni, hanem egy átfogó törvénykönyvet az egész végrehajtási területre, tehát nemcsak a polgári peres, hanem a közigazgatási és az adóbehajtásra vonatkozóan, s ezért több szereplő közreműködését, nagyobb előkészítést igényel, de szeretnénk a Parlamentnek jövő év során tárgyalásra ajánlani ezt a végrehajtási törvényt, amelynek a fő szempontja az, hogy csökkentjük az adósvédelmet. Én magam személyesen is – mint korábban gyakorló jogász – nem értettem egyet azzal a túlzott adósvédelemmel, amely a jelenleg jogi szabályozásban is megvan.
Képzeljék el, hogy jelenleg is az a szabályozás, hogy 80 000 forint havi jövedelem 50%-ának érintetlenül hagyása mellett 40 000 forinthoz nem lehet hozzáférni; ugyanúgy tekintjük – sajnos –, mintha 8000 forintból 4000 forint maradna meg. Ezeken sürgősen változtatni kell.
Nehézkes az értékpapírok és az üzletrészek végrehajtása, nehézkes a lefoglalt dolgok értékesítése, ennek módja. Az árveréshez nyilván vissza kell térni, az ingatlanvégrehajtás területén is teendőink vannak. Ennek a törvényi szabályozásnak tehát ezek képeznék a fő vonalait, és természetesen a szervezetet is szeretnénk korszerűsíteni. Itt szeretném megjegyezni, hogy nem privatizálni kívánjuk a végrehajtást, és nem az itt elhangzott spontán privatizációra gondolunk – természetesen nyilván tudja képviselő úr, hogy nem ez a megoldás útja, és ezért is tette fel az interpellációt –, hanem az, hogy a végrehajtói szervezet tulajdonképpen ne bürokratikus apparátusként működjön, hanem valahogy a közjegyzői magántevékenységként gyakorolt, de közhatalmi jogosítványokkal felruházott tevékenységhez közelálló módon, nem munkaviszonyban állóan kapcsolódjanak az igazságszolgáltatáshoz, mintegy önálló jogállású személyekként, akiknek a díjazása nyilván az eredményességtől is függene. Hogy ez megszünteti-e ezt a nem kívánatos jelenséget, amelyet képviselő úr említ, erre én itt most nem tudok teljes mértékben kielégítő választ adni, nyilván a jövő fogja eldönteni.
Egy biztos: normális formában működve jogon belül maradó, a bírósági végrehajtás szabályainak… (Az elnök csengetéssel figyelmeztet az időre.) … igen, a peremén elhelyezhető társaságok működése ellen – azt hiszem – nincsen kifogás. Én azt hiszem, hogy a tájékozódás, adatgyűjtés, felkutatás, felhívás, általában az a tevékenység, amely az adósság behajtásának a civil formái közé és a jogszerű formái közé tartozik, megengedett lesz a jövőben is.
Nincs több időm válaszolni. Szeretném a képviselő urat megnyugtatni, hogy ennek a munkának az előkészítésében a szakképviselők munkáját nem szeretnénk nélkülözni! Kérem rövid válaszom elfogadását a képviselő uraktól, illetve a tisztelt Parlamenttől. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me