KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Bízom abban, hogy jól értem az interpellációban megfogalmazott kérdés lényegét, és ennek érdemi megválaszolhatóságához engedje meg, hogy felolvassam, szó szerint – minthogy egyetlen mondatból áll – az 1071/1991-es kormányhatározatot. "A munkavédelmi törvény tervezetének az Országgyűléshez való benyújtása előtt meg kell vizsgálni a munkavédelemre vonatkozó alapvető nemzetközi egyezmények, így különösen a Nemzetközi Munkaügyi Konferenciának a dolgozók biztonságáról, egészségéről és a munkakörnyezetről szóló 155-ös számú egyezménye és 164-es ajánlása – és itt jön a lényeg, képviselő úr – ratifikálásának lehetőségét. Felelős: munkaügyi miniszter, igazságügy-miniszter, külügyminiszter, népjóléti miniszter. Határidő: '92. március 3l."
Nem véletlenül olvastam fel szó szerint és utaltam különös súllyal arra, hogy e határozat milyen feladatot rótt az említett miniszterekre. Ugyanis azt gondolom, hogy a képviselő úr interpellációjában összekeveredik két fogalom. Éspedig egyfelől a ratifikálás, mint nagyon pontosan körülírt, külön jogszabályban szabályozott jogi eljárás, másfelől pedig a ratifikálás megvizsgálásának lehetősége, mint ugyancsak pontosan meghatározható és konkrét tevékenységi körben körülírható kormányzati feladat. A kettő nem ugyanaz, képviselő úr, és szeretném itt nagyon határozottan elmondani és kijelenteni azt, hogy e kormányhatározatban kijelölt feladatát a négy miniszter végrehajtotta, ugyanis a jelzett határidőig a ratifikálás lehetősége megvizsgálásra került. Olyannyira, hogy ezt követően ezek az elemek, amelyek a nemzetközi elvárásokban megfogalmazódnak, beépítésre kerültek abba a munkavédelmi törvénytervezetbe, amely, bízom abban, hogy hamarosan a Parlament elé kerül.
Hangsúlyozni szeretném továbbá azt is, hogy e lehetőségek megvizsgálása természetesen mindig és mindenkor az adott politikai, gazdasági és pénzügyi lehetőségek figyelembevételével történik, mint történt ebben az esetben is. Hogy milyen széles körű volt a feladat végrehajtása, engedje meg, hogy utaljak arra is, hogy ez az anyag megjárta az Érdekegyeztető Tanács munkavédelmi bizottságát is és a visszajelzés a főosztályvezető úrtól január 30-ai, miszerint ratifikálásra alkalmasnak találja a bizottság.
Ez az eljárás tehát végigment és éppen ennek eredménye és következménye az, hogy jelen pillanatban ott tartunk, hogy jóllehet nem csupán az az egy-két egyezmény, amelyre ön hivatkozott az interpellációjában, tehát a 155-ös számú és a 164-es számú, ratifikálásának az előkészítése van folyamatban, hanem ezen kívül még 12 ilyen nemzetközi egyezménynek a ratifikálása.
Azért tartottuk szükségesnek ezeket nem külön-külön ratifikálni – hangsúlyozom, most már nem a kormányhatározatban meghatározott feladatról beszélek, hanem a ratifikálásról, mint konkrét jogi eljárásról –, hiszen ezek oly szorosan kapcsolódnak össze, hogy nem lett volna praktikus külön-külön, egyenként vizsgálni ezeket a nemzetközi megállapodásban rögzített elemeket, csak és kizárólag együtt és csoportosítva, mint ahogy így történt ez a szociális chartához tartozó nemzetközi egyezmények ugyancsak több tárcát érintő ratifikálása vonatkozásában.
Hangsúlyozni szeretném tehát, hogy maga a ratifikálási eljárás is folyamatban van erre a 14 egyezményre vonatkozóan, ez novemberben kerül várhatóan a Kormány elé, és ezt követően dönt a Kormány arról, hogy a ratifikálási eljárás milyen legyen. Ugyanis az ILO-szerződések megkötése csatlakozással történik. A csatlakozásból pedig az következik, hogy erre az 1982. évi 27. tvr. az irányadó, amely azt mondja: "Ha a nemzetközi szerződés megkötése csatlakozással vagy elfogadással történik, akkor a (2) (4) bekezdésben foglaltakat kell megfelelően alkalmazni." A (2) (4) bekezdés pedig azt mondja, hogy "Az Országgyűlés határozattal erősíti meg a Magyar Köztársaság nemzetközi kapcsolatai szempontjából kiemelkedő fontosságú nemzetközi szerződéseket." Erre csak és kizárólag azért utaltam, hogy az sem egy automatikus folyamat, hogy a Parlament elé jönnek ezek az egyezmények. Természetesen ezt tágan értelmezzük és nekünk is jó, ha a Parlament látja a ratifikálásban ezeket az egyezményeket. De még egyszer hangsúlyozom és szeretném, ha a válaszom ide súlypontolódna: egészen más a kormányhatározatban meghatározott ratifikálás lehetőségeinek megvizsgálása, és egészen más maga a ratifikálás.
Minderre tekintettel, kérem válaszomat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me