KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Asszony! Ami a meg nem választott és meg nem alakult közalkalmazotti tanácsokat illeti; azt gondolom, hogy ha nem rendeződne át folyamatosan és permanensen az Országgyűlés munkarendje és napirendi pontjai, akkor talán már a mai napon is túl lehetnénk azon a szavazáson és határozathozatalon, amely a hat frakció előterjesztése alapján éppen azt a határozott időpontot lenne hivatott kijelölni, amelynek keretében a közalkalmazotti tanácsi, üzemi tanácsi és a TB-önkormányzati képviselői választásokat meg lehetne tartani. De bízom abban, hogy ez hamarosan, reményeim szerint talán még a mai napon megszületik, és végre túltehetjük magunkat ezen a bizonytalansági elemen.
Ami a konkrét kérdéseit illeti, engedje meg, hogy azokat sorba véve válaszoljak ezekre, mindenekelőtt a kollektív szerződéssel és a közalkalmazotti szabályzattal kapcsolatos kérdéskörre.
Nagyon határozottan szeretném leszögezni azt, hogy a közalkalmazotti szabályzat nem azonosulhat és nem minősülhet kollektív szerződésnek semmilyen módon. Először is azért nem, mert a közalkalmazotti szabályzat – mint ön is pontosan utalt azon jogszabályi hierarchiára, ami ugye jogszabály, kollektív szerződés, közalkalmazotti szabályzat felsorolásban ölt testet –, tehát a közalkalmazotti szabályzat teljesen egyértelműen a munkáltató és a közalkalmazotti tanács kapcsolatrendszerét hivatott szabályozni, és a kollektív szerződésre tartozó kérdéseket csak kivételes esetben lehet szabályzatban rendezni. Ez a kivételes eset pedig nem más, mint amit a törvény 18. §-ának (1) bekezdése konkrétan megfogalmaz – amire ön is utalt –, hogy ha az adott költségvetési szervnél nincs a kollektív szerződés megkötésére jogosultsággal rendelkező szakszervezet, akkor a kollektív szeződésre tartozó kérdések a kollektív szabályzatban megjeleníthetők.
(15.20)
Ez messze nem jelenti azt, hogy a közalkalmazotti szabályzat azonos lenne a kollektív szerződéssel, hiszen a törvény mindvégig élesen különbséget tesz a kétféle jogintézmény között, és egészen más a célja egyiknek és másiknak. Mint utaltam rá, a szabályzat, ugye, a munkáltató és a közalkalmazotti tanács viszonyrendszerét szabályozza, míg a kollektív szerződés a munkaadó és a munkavállaló kapcsolatában jogokat, kötelezettségeket szabályoz elsősorban.
Az első kérdésre tehát az egyértelmű válaszom az, hogy nem.
A második kérdés – nevezetesen, ha a felek közötti vita van, melyek a kikényszerítés lehetőségei. Tekintettel arra, hogy a szabályzat a munkáltató és a közalkalmazotti tanács közötti vitára vonatkozhat, ez a közalkalmazotti szabályzat tekintetében és a törvény értelmében kollektív jogvitának minősül – ebből pedig az következik, hogy kollektív jogvitáról lévén szó, végső soron lehetőség van bírói út igénybevételére, tehát a jogorvoslatot pontosan és végig kidolgozza a törvény. A bírói határozathoz pedig kapcsolható az a végrehajtási szak, amely minden, a Magyar Köztársaság bírósága által hozott határozathoz kapcsolódik.
Azt gondolom, hogy a jogvita ebben a törvényben teljes mértékben végigvezetésre került.
Izgalmas a harmadik kérdés azért is, mert – nem tudom, mennyire volt véletlen, biztos vagyok benne, hogy nem – nem úgy hangzott el, mint ahogy az írásba foglalt kérdés. És ez nemcsak azért lényeges, mert másképpen fogalmazódik meg, hanem azért is, mert más a válasz az egyikre és a másikra. Az írásba foglalt kérdés az, hogy lehet-e a közalkalmazotti szabályzat megsértése miatt sztrájkolni: nem. Ha a kérdés az, hogy lehet-e a közalkalmazotti szabályozat megváltoztatása miatt, akkor igen.
A közalkalmazotti tanács tekintetében is érvényesül ugyanis a Munka Törvénykönyvének a 70. §-a, amely szerint általános szabály az, hogy a közalkalmazotti tanács sztrájkot nem szervezhet, sztrájkot nem támogathat, illetve tagja sztrájkban nem vehet részt. Ez tehát a Munka Törvénykönyvének 70. §-a, amely egyértelműen irányadó a közalkalmazotti tanácsra.
Tekintettel arra, hogy a közalkalmazotti szabályzat – mint utaltam rá – nem kollektív szerződés, nem érvényesül a sztrájktörvénynek az a szabálya, mely szerint a kollektív szerződés megváltoztatása érdekében, annak hatálya alatt tilos sztrájkolni. Ez a megváltoztatásra vonatkozó rész. Itt azonban szűkíti a sztrájk lehetőségét az az általános szabály, mely szerint nem lehet jogszerűen sztrájkolni, ha a vitában bírói útnak van helye. Márpedig, mint fentebb kifejtettem, ha kifejezetten a szabályzat érvényesülésével kapcsolatos vita merül föl, az kollektív jogvitának tekintendő, tehát a bírói út érvényesülhet – ha pedig bírói út érvényesülhet, tehát a jogvitának van jogorvoslati lehetősége, akkor e vonatkozásban a sztrájk lehetősége nem nyílik meg. De ez – még egyszer mondom – a szabályzat megsértésével kapcsolatos kérdés. A megváltoztatásával kapcsolatos kérdés egy másik vonatkozása a dolognak: ott ilyen egyenesen nem vezethető végig a sztrájk jogszabályi tilalma.
Köszönöm szépen. Mindezek alapján kérem a válasz elfogadását.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me