KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A szocialista frakció nevében az elkövetkezendő hetekben néhány kérdést, illetve interpellációt kívánunk intézni a Kormány tagjaihoz a munkatörvények végrehajtásával, a kezdeti tapasztalatokkal kapcsolatban. A kérdések nem csupán önhöz szólnak majd, hiszen meggyőződésünk, hogy a munka világának jogbiztonsága nem egyetlen tárca ügye.
Ebben a kérdéssorban szinte véletlenül sorolódott első helyre egy olyan ügy, amely egy még létre nem jött jogintézményhez, a közalkalmazotti tanács működéséhez kapcsolódik. Mégis, úgy gondolom, hogy talán nem felesleges most feltenni ezt a kérdést, hiszen hetek óta nyitott a Parlament előtt az a kérdés, hogy lesznek-e a meghatározható közeljövőnkben üzemi közalkalmazotti tanácsok.
Miután július 1-je óta a munkavállalók nagy számban várják az üzemi közalkalmazotti tanácsok választási időpontjának szabályozását, talán nem felesleges, ha most arról is beszélünk, hogy ez az új jogintézmény mire alkalmas és mire képes. Ezért engedje meg, hogy megfogalmazzam a kérdésemet.
A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 2. szakasza arra utal, hogy a közalkalmazotti jogviszonnyal összefüggő kérdéseket többek között jogszabályok, illetve kollektív szerződés és a közalkalmazotti szabályzat rendezi. A törvény 18. szakasza kimondja, hogy ha nincs a munkáltatónál kollektív szerződés megkötésére feljogosított szervezet, akkor a kollektív szerződésben szabályozható kérdéseket közalkalmazotti szabályzat rendezi. Ezt követően a törvény a közalkalmazotti szabályzatról többet nem szól.
A közalkalmazotti tanács, következésképpen a közalkalmazotti szabályzat megalkotásáról gyakorlati tapasztalatok még nincsenek. De éppen azért, hogy a munkavállalók tudják azt, hogy miért hozzák létre ezeket a jogintézményeket, a következő három kérdést szeretném önnek feltenni.
A miniszter úr szerint a közalkalmazotti szabályzat kollektív szerződésnek minősül-e?
Ha a közalkalmazotti szabályzatot létrehozó felek, tehát a munkaadó és a közalkalmazotti tanács között vita van, melyek a kikényszerítés eszközei?
Végül harmadszor: lehet-e a közalkalmazotti szabályzatban rögzített megállapodás megváltoztatása érdekében sztrájkolni?
Várom a kérdéseimre miniszter úr válaszát (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me