SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Tisztelt Miniszter Úr! Köszönöm a válaszát. Megmondom őszintén, nem nyugtatott meg. Ön nagyon pontosan idézte a hivatkozott kormányrendeletet, tehát az 1071/91-es kormányhatározatot. A határidőt is pontosan határozta meg, csak egy szót felejtett ki a határidő előtt. Ez pedig úgy szól, hogy a határidő a Kormány előterjesztésére 1992. március 3l.
Az én olvasatomban a kormány-előterjesztés annyit jelent, hogy a Kormány a Parlament elé terjeszti az általa meghatározott törvényt vagy törvénytervezetet. Én ennek a hiányát kifogásoltam, amikor erre, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatra hívtam fel a figyelmet.
Ennél súlyosabb probléma viszont az, hogy a tulajdonképpen II. félévben beígért komány-előterjesztés a munkavédelmi törvénnyel kapcsolatban szeptember 31-ig nem történt meg, és a szűk kormánytervet ismerve, ebben az évben nem is fog beterjesztésre kerülni.
(15.10)
Hangsúlyozni kívánom, hogy Magyarországon egyelőre nincs olyan munkavédelmi törvény, amit alkalmazni lehet. A Munka Törvénykönyve, amely nemrég lépett hatályba, tudatosan nem vette figyelembe a munkavédelemmel kapcsolatos feladatokat, és ez most egy olyan joghézagot okoz, ami a munkavállalók részére súlyos helyzetet idéz elő.
Én nagyon sajnálatosnak tartom, hogy – úgy mondjam – az amúgy sem munkavállaló-barát Kormány egyáltalán nem figyel oda, és nem gondol a dolgozók millióinak egészség- vagy munkavédelmével. Sokkal fontosabb a Kormánynak az úgynevezett igazságtételi törvények megtárgyalása, mint egy ilyen fontos, a dolgozók millióit érintő törvénynek a beterjesztése és minél előbbi elfogadása.
Én nem akarok a bevezetőmben kitért nehéz helyzetre újra utalni, arra, hogy ebben a zűrzavaros állapotban tulajdonképpen milyen kiszolgáltatottak a magyar munkavállalók.
Én abban a reményben, hogy a Kormány – majdnem azt mondtam – megfogadja az intelmeit és minél előbb beterjeszti a munkavédelmi törvényt, nem tudom elfogadni az ön válaszát. És arra kérem a Parlamentet, hogy ők se fogadják el. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me