TOMPA SÁNDOR (MSZP)

Full text search

TOMPA SÁNDOR (MSZP)
TOMPA SÁNDOR (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Kezdem az egyszerűbbel, a második kérdéssel, amely a különböző jogcímeken igénybe vehető fizetés nélküli szabadsággal foglalkozott. El tudom fogadni, és remélem, hogy a jogalkalmazás terén is hasonló értelmezésekre fog sor kerülni, és nem okoz vitákat majd a munkaadók és munkavállalók között.
Az első kérdéssel kapcsolatban azonban továbbra is értelmezési vitáink vannak, miniszter úr, mert ha csak a 87-es § (2) bekezdéséből idézném, hogy "A törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban eltöltött időt közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni," és ebből következnek számomra a továbbiakban az ellentmondások, ha nem eléggé felkészült munkaügyi apparátussal állunk szemben. És szeretnék utalni arra, hogy azért kistelepüléseken egy óvodavezetőnek mindezekkel a szabályokkal, mindazzal a négy törvényhellyel, amire én magam, illetve miniszter úr is utalt, tisztában kell lennie s ezeknek az összefüggéseivel is. Én csak a közalkalmazotti jogviszonyra utalok, tehát az előmeneteli rendszerre, a szabadságra, a jubileumi jutalomra még nem is utalnék, nyilván ezeket is számon kell neki tartani és valamilyen módon nyilvántartásba kell venni.
Úgy ítélem meg – és zárásként a harmadik kérdéssel kapcsolatban is szeretném elmondani –, hogy ezeket az értelmezésbeli problémákat továbbra sem látom feloldhatónak, illetve abban az esetben láttam volna feloldhatónak, ha miniszter úr is jelzi, hogy a július elseje óta eltelt idő tapasztalatai azt mutatják, hogy szükséges volna a közalkalmazotti törvény valamilyen módosítását kezdeményezni, akár kormányzati szintről, vagy akár jogosnak látná, ha a képviselőtársaim közül valaki kezdeményezné, s mondjuk egy olyan egyszerű formát találnának a közalkalmazotti jogviszony értelmezésére, mint amit tettünk a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben. Abban a törvényben a 72. § minden munkaviszonyban, sőt munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban töltött időt is köztisztviselői jogviszonyban töltött időnek tekint, és ezzel lezárja ezt a problémát.
(15.40)
Véleményünk szerint tehát valamiféle hasonló módosítás szükséges lenne, és mi ezt a közeljövőben, mint önálló képviselői indítványt kezdeményezni is fogjuk. Addig sem tudom elfogadni a két jelzett kérdésre adott válaszát. Köszönöm figyelmüket! (Taps az ellenzék soraiból.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me