JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter:

Full text search

JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter:
JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt interpelláló Képviselők! Mindenekelőtt sajnálatosnak és tendenciózusnak tartom, hogy egy mintegy háromórás előadásból, kérdésekre adott válaszokból álló estéből a Népszabadság szeptember 15-ei száma egyetlen konkrét kérdésre mondott választ ragadott ki – bár a tudósítás nem úgy fogalmazott, mint ahogy képviselő úr itt idézte.
Több felszólalás, illetőleg kérdés azon az estén bírálólag szólt a köztársasági elnök úr akkoriban tett lépéseiről és megnyilatkozásairól, és én ezekre válaszoltam. Paradox helyzet: a hangulat lecsillapítására törekedtem, s megjegyzésem ilyen éles reakciót váltott ki…
Az Alkotmány 30/A. §-ának (1) bekezdése felsorolja a köztársasági elnök hatáskörébe tartozó döntéseket, intézkedéseket, a (2) bekezdés pedig megjelöli, hogy ezek közül melyekhez szükséges a miniszterelnök vagy az illetékes miniszter ellenjegyzése. Az államfő külpolitikai hatásköre a következő nevesített elemekből áll: a) képviseli a magyar államot, b) a Magyar Köztársaság nevében nemzetközi szerződéseket köt, c) megbízza és fogadja a nagyköveteket és a követeket. Ezeken kívül az államfő dönt mindazokban az ügyekben, amelyeket külön törvény a hatáskörébe utal. A külpolitika területén ilyen külön törvényről nincs tudomásom.
A felsorolt jogkörök közül a magyar állam képviselete nem igényel ellenjegyzést – a többi jogkör gyakorlása viszont igen: ez valamelyik miniszter aláírásával történik. Amikor az államfő e minőségében külföldre látogat, ott tárgyalásokat folytat, előadásokat, sajtótájékoztatókat tart, alkotmányos hatáskörét, a magyar állam képviseletét gyakorolja. E jogkörének gyakorlása – természete szerint – nem döntések, intézkedések formájában történik, tehát formális miniszteri ellenjegyzésre e körben nem kerülhet sor.
Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy az államfő mindig és mindenhol Magyarország hivatalos külpolitikáját köteles képviselni, amelynek kialakításában az Országgyűlés mellett – az Alkotmány 35. § (1) bekezdésének j) pontja alapján – a Kormánynak meghatározó szerepe van. Ezért szükséges az a gyakorlat, hogy az államfő a külügyminiszterrel egyezteti, megkonzultálja tervezett tárgyalásainak tematikáját, a képviselendő álláspont fő tartalmi elemeit, megtartandó beszédeit. Ennek az egyeztetésnek szokásos formája minden Magyarországhoz hasonló, alkotmányos berendezkedésű országban az, hogy az államfő külpolitikai természetű tárgyalásaihoz, beszédeihez – így pohárköszöntőihez is – a Külügyminisztérium készíti el a témavázlatot, szövegszerűen a beszédeket, majd ezeket az államfővel vagy megbízottaival végső formába önti. A külügyminiszter az államfővel személyesen vagy írásban is egyeztet, illetve az elkészült szövegeket egyetértése jeléül kézjegyével látja el. Ez a szó szoros értelmében nem ellenjegyzés, tartalmilag azonban sok tekintetben több, mint egy-egy kinevezés vagy aláírás miniszteri ellenjegyzése. Ez a kézjegy biztosíték arra, hogy a külföld felé Magyarország külpolitikája tökéletesen egységesen jelenjék meg. Meggyőződésem, hogy erre a biztosítékra nemcsak a Kormánynak, hanem legalább annyira a köztársasági elnök úrnak is szüksége van, hiszen ez az – idézőjelben hadd használjam – "ellenjegyzés" megnyugtató módon tanúsítja számára, hogy az egységes külpolitika jegyében cselekszik.
Ugyancsak ezt célozza az az általános gyakorlat, hogy az államfő tárgyalásain mindig jelen van a kormányzat képviselője: külföldi útjaira általában miniszter – esetleg államtitkár – kíséri el, aki a Külügyminisztériumot tájékoztatja a látogatás tanulságairól, eredményeiről, hogy az útból fakadó tennivalókban is intézkedni lehessen.
Igen sok tekintélyes demokráciát ismerek, ahol az elnököt vagy a miniszterelnököt gyakran részesítik éles bírálatban – időnként még saját kormánya tagjai is. Azokban az esetekben, amikor az államfő és a kormány eltérő politikai erőket képvisel – mint például jelenleg Törökországban –, gyakori az ebből a helyzetből adódó feszültség. Ismerős helyzet – azonban nem szeretném, ha ez Magyarországon a továbbiakban elmélyülne.
Ami engem illet, én minden állampolgárral – hogy a képviselőket idézzem – "az illem és jó modor íratlan szabályai szerint" szoktam viselkedni, és ez természetesen különösképpen vonatkozik a köztársasági elnök úrra. Szerintem a szóban forgó – véleményem szerint indokolatlanul felnagyított – esetben is célszerű lett volna az interpelláló képviselő uraknak az elnök úrra és a miniszterre bízni, hogy – amennyiben a miniszter bármilyen érzékenységet sértett – az ügyet a lovagiasság szabályai szerint, egymás között rendezzék. Szeretném megnyugtatni a tisztelt Házat: ez szeptember 19-én, szombaton, az elnök úr izraeli utazása előtt egy beszélgetés keretében meg is történt.
Nagyon kívánatosnak tartom, hogy a legfőbb közjogi méltóságtól a politikai erőkön át a köznapi, az egyszerű állampolgárokig mindnyájan a nemzeti érdek szem előtt tartásával politizáljunk, nyilatkozzunk és cselekedjünk. Örvendetes módon a szabad választások óta külpolitikai téren ezt az elvet általában jól követjük – annál sajnálatosabb egy éppen ma tudomásomra jutott eset, amikor az történt, hogy a minap Magyar Bálint szabaddemokrata képviselő úr Németországból hazatérve a sajtót értesítette Kinkel külügyminiszter úr küszöbön álló magyarországi látogatásáról. Ebben semmi baj nem lenne, csak a két külügyminisztérium egyeztetett álláspontja szerint ez a bejelentés néhány nappal később történt volna.
Mindenesetre, a külpolitikában mutatkozó egyetértésnek én örülök, és különösen fontosnak tartom az összhangot a Parlamentnek felelős kormányzat és a politikai felelősséggel nem bíró államfő között – a külpolitikai kérdésekben is. Mint jeleztem, ez eddig jól megvalósult, az 1991. október 15-én tartott külpolitikai expozémban utaltam is a köztársasági elnök utazásainak, találkozóinak külpolitikai jelentőségére.
E tények alapján aligha hiszem, hogy az idézett megjegyzés sértőnek minősíthető. Kérem a válasz tudomásulvételét. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me