SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Bevezetőként szeretném leszögezni, hogy bármely termék vagy szolgáltatás ára vagy díja nem szociálpolitikai kérdés. A világ valamennyi jogrendszerében az igénybe vett szolgáltatásokért, így a villamosenergia-szolgáltatásért is fizetni kell.
Mivel ez a jog a polgári jog általános elvein, a szerződéskötés és a szerződésben foglaltak kötelező betartása elvén alapul, a Kormány nem korlátozhatja az áramszolgáltatót, illetve a tulajdonost, hogy törvény adta jogával éljen. Segíthet azonban a Kormány azokon, akik számukra fel nem róható okból kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudják villanyszámlájukat kifizetni.
Ez a segítség azonban nem lehet valamiféle központilag elrendelt tartozáselengedés, hiszen a díjfizetési kötelezettségeiket más szükségleteik terhére teljesítő háztartások joggal nehezményeznék a tartozások elengedését, felfüggesztését. Ugyanakkor a tulajdonosok, illetve az általuk megbízott díjbeszedő nem tudja megvizsgálni, hogy a díjfizetést elmulasztók milyen okból teszik ezt.
Ezért célszerű, hogy ezt a kérdést az önkormányzatok bevonásával népjóléti problémaként kezeljük, mert csak az önkormányzatok tudnak hatékonyan gondoskodni arról, hogy az állami segítség megfelelő helyre jusson.
(15.30)
Az 1992. augusztus 1-jével végrehajtott villamosenergia és földgáz fogyasztói áremelésekről képviselőtársaimat annak idején levélben tájékoztattam, melyben részletesen szóltam az áremelés mértékéről és indokairól. Részben megismételve az akkor leírtakat tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy az 1992. augusztus 1-jétől a háztartási villamosenergia díja átlagosan 24%-kal emelkedett. Téves tehát Ilkei Csaba képviselőtársamnak az a kijelentése, hogy mintegy 40%-kal emelkedett az elektromos áram fogyasztói ára.
A háztartási villamosenergia-tarifa még ma is alacsonyabb, mint a termelési célú tarifa. Ez fordítva lenne indokolt. A keresztfinanszírozás nem ösztönöz takarékosságra, rontja a magyar ipar versenyképességét. A magasabb ipari villamosenergia-árak ellen a vállalkozások úgy tudnak védekezni, hogy például létszámcsökkentésen keresztül csökkentik működési költségeiket, azaz a jelenlegi torz árrendszer végeredményben a munkanélküliség növekedéséhez vezet.
Az indokolatlan árrendszer fenntartása ugyanakkor a privatizáció során való értékük alatt teszi csak értékesíthetővé a privatizálandó vállalatokat. Igazságtalan az olcsó, költségszint alatti lakossági ár azért is, mert ez mindenkit megillet, a szegényt éppúgy, mint a milliomost, ez pedig rontja a valóban rászorulók támogatásának pénzügyi esélyeit.
Az áremeléssel egyidőben a villamosenergia díjszabásban úgynevezett tömbtarifarendszert vezettünk be, amit éppen a nehéz helyzetben levő, fizetési gondokkal küzdő, kiskeresetű, kisnyugdíjas háztartások terheinek enyhítésére dolgoztunk ki.
Az augusztus 1-jétől bevezetett új díjszabás egy háztartás villamosenergia kiadását átlagosan havi körülbelül 150 forinttal növeli. A szociális indíttatású új tömbtarifarendszer ösztönöz a takarékosságra és elsősorban a magasabb fogyasztású, jobb jövedelmi viszonyok között élő háztartásokat sújtja.
Egyúttal bejelentem, hogy épp a lakosság teherbíróképességének határát érzékelve, 1993-ban nem tervezünk villamosenergiaár-változtatást a korábban elmondott érvek ellenére sem.
Meg kell említeni, hogy a ki nem fizetett közszolgáltatási számlák az adott közszolgáltatás egészét veszélyeztetik, és oda vezethetnek, hogy az erőművek nem tudják megvásárolni a villanyáram fejlesztéséhez szükséges tüzelőanyagot, ami a villamosenergia-szolgáltatás összeomlásához vezethet, ugyanakkor növeli a munkanélküliséget a szénbányászatban és az energiaiparban.
Természetesen vannak olyan családok, amelyek anyagi helyzetükből fakadóan képtelenek bizonyos díjakat megfizetni, ezeket a családokat azonban nem a legutóbbi áremelés hozta ebbe a helyzetbe. Ezeknek a családoknak a támogatására eddig is és a jövőben is figyelmet fordít a Kormány. A közelmúltban megvalósított családi pótlék és nyugdíjemelés ennek a körnek a támogatását is célozta. 1991–92-ben a különböző térségi szociális válságkezelő program részeként a Népjóléti Minisztérium körülbelül 10 millió forint céltámogatást nyújtott a magas lakossági díjhátralékot mutató települések önkormányzatainak.
A jövőt illetően a szociális igazgatásról és ellátásról szóló, a Parlament előtt 6570-es számú törvényjavaslat értelmében az önkormányzatok nyújtanak mérlegelés alapján rezsiköltségek fizetéséhez támogatást az arra rászorulóknak. A mérlegeléshez a törvényjavaslat támpontot ad annyiban, hogy kimondja, különösen indokolt a támogatás akkor, ha a lakásfenntartás indokolt költségei elérik vagy meghaladják az összjövedelem 35%-át, de az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.
A támogatás összegének önkormányzati hatáskörben biztosítania kell a lakhatás feltételeinek megőrzését, beleértve elsősorban a közüzemi díjak megfizetését.
A törvénytervezetben elismerni javasolt kiadások szerkezetének megfelelő költségtöbbletet – ami körülbelül 7,2 milliárd forint – az 1993. évi költségvetési törvény tervezete tartalmazza. Ebből a lakásfenntartáshoz kapcsolódó támogatás éves nettó növekedése 3,4 milliárd forint. Ez a támogatás dologi formában is nyújtható 1993. január 1-jétől, közüzemi díjak közvetlen megfizetése vagy tüzelősegély formájában.
Mindezeken túlmenően átmeneti segélyezés folyósítására is van a hatályos jogszabályok alapján az önkormányzatoknak módja. (Az elnök csenget.) Meggyőződésem, hogy a szociális törvény alkalmas a közüzemi díjfizetés terén gondokkal küzdő családok problémájának rendszerszerű megoldására. Ezért annak mielőbbi elfogadása megoldást jelentene a képviselő úr által felvetettek tekintetében is. Ehhez kérem szíves együttműködésüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me