ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Meggyőződésem szerint az Országgyűlés és a Kormány mindent megtett annak érdekében, hogy az anyagi lehetőségek adott korlátai között részleges kárpótlásban részesítse mindazokat az állampolgárokat, akik a magántulajdonukban az állam által 1939. május 1-jét követően alkotott, és a részletesen felsorolt jogszabályok alkalmazásával sérelmet szenvedtek. Sőt ezen túlmenően igyekezett megteremteni az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásának a feltételeit is.
Az időt nem akarom kihasználni, hogy leltárt készítsek a jogszabályokról. Köztudomású, hogy öt kárpótlási törvény született, annak a végrehajtási utasításai, és megszülettek a társadalombiztosítási és munkajogi helyzetnek a rendezéséről szóló jogszabályok is.
Az kétségtelen, hogy a kárpótlási tényállások magyar állampolgároknak a magyar állam által Magyarországnak a párizsi békeszerződéssel meghatározott határai között okozott, illetve elszenvedett tulajdoni sérelmeire terjednek ki. De azért nem árt említeni, hogy az első kárpótlási törvény alapján – ugye, széles körű a kárpótlási törvény – 830 ezer kárpótlási igény érkezett a Kárrendezési és Kárpótlási Hivatalhoz.
Most nem vitás, hogy 1939. május 1-je után magyar állampolgárokat nemcsak a magyar állam, hanem az ugyancsak szocialistának nevezett kommunista diktatúra útjára kényszerített külföldi államok részéről, általuk okozott kár súlyos vagyoni hátrány formájában érte, és a sérelmek teljes körű orvoslására a mai napig nem került sor.
Ugyancsak a tényállás teljessége érdekében meg kell említeni, hogy a béketábor sátra alatt az akkori Magyar Népköztársaság kormánya ilyen fogalmazással – hogy pontosan idézzek ezekből az egyezményekből – attól az óhajtól vezettetve, hogy az ingatlanokkal kapcsolatos egyes vagyonjogi kérdéseket a barátság és testvéri együttműködés szellemében rendezzék, ennek a szellemében állapodott meg akként a Csehszlovák Szocialista Köztársasággal, valamint a Jugoszláv Szövetségi Népköztársasággal kötött szerződésekben, hogy a magyar kárpótlási igényekről lemondott, átvállalta ezeknek a kárpótlási igényeknek a részbeni teljesítését, s az egyezmények megkötése után született meg a 17/1964-es kormányrendelet, amelyik kétségtelenül a kárpótlási törvényektől eltérő, szűkebb keretben teremtette meg a kárpótlási lehetőséget, mert csak azoknak járt a magyar államtól kártalanítás, olyan házingatlan után, amely nem tartozott volna az 1952. évi 4. számú törvényerejű rendelet hatálya alá, és ki voltak vonva a termőföldek.
Tehát nyilvánvalóan a Magyar Népköztársaság kormánya által hozott szerződések a magyar állampolgároknak külföldön lévő vagyontárgyaik tekintetében sérelmet okoztak, és megnyugtathatom a képviselő urat, hogy ezeknek a kárpótlása, ugyancsak a részleges kárpótlási törvény keretében történő rendezése napirenden van. A Pénzügyminisztérium, a Pénzintézeti Központ és az Igazságügyi Minisztérium között, miután a jogalkotási törvény is előírja, hogy széles körű feltárást kell végezni a jogalkotás előtt, meg kell néznünk, hogy ezeknek a rendeleteknek az alapján milyen összegű, milyen kártalanítások történtek, kinek az igényét utasították el. Miután ismételten hangoztatom, hogy a magyar kárpótlási törvény szélesebb kört fog át, mint amilyen körben a magyar állampolgárokat külföldön ért jogsérelmei orvoslásra kerültek.
Tehát a munka igenis folyamatban van, és ezért a kérdésre egymondatos válaszom az, hogy megnyugtathatom a képviselő urat, hogy az ügy nem került le csendesen és elintézetlenül a napirendről. Dossziékban áll az anyag, amit a Pénzintézeti Központ átküldött a Jugoszláviával és Csehszlovákiával kötött szerződések alapján kifizetett kártalanítási igényekről és az ott történt bejelentésekről.
Egyébként, hogy teljes legyen a kérdés, nemcsak ezek a jogszabályok rendelkeztek a vagyoni igény bejelentéséről. Itt sem kívánom felolvasni mindazokat a jogszabályokat, amik magyar állampolgárokat köteleztek arra, hogy külföldi követeléseiket, vagyoni igényeiket bejelentsék. Nem fog hozzá a tervezett jogszabály jogvesztő határidőt fűzni, tehát hogy aki nem jelentette be az igényét, az most már nem érvényesítheti. Nem kívánunk foglalkozni olyannal sem, hogy akinek az igényét azért utasították el a 17/1964-es kormányrendelet alapján, mert a személyi tulajdon mértékét meghaladta, hanem egy olyan jogszabály születik majd, amely ugyancsak a részleges kárpótlásnak a szabályai szerint ezeket a jogsérelmeket is – ugyancsak az anyagi lehetőségek korlátai között – orvosolni kívánja. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me