FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bizottságunk megtárgyalta a családi pótlékról szóló 1990. évi XXV. törvény módosítását célzó törvényjavaslatot.
Ahogyan az előterjesztés is említette, az 1992. évi költségvetés 10,9 milliárd forintot irányzott elő a pótlék összegének ez évi növelésére. Az Országgyűlés a pótlék összegének január 1-jétől történő felemelésével ebből a keretből 8 és fél milliárd forintot már kimerített. A maradék 2,2 milliárdos összeg gyermekek és családtípusok szerint differenciált elosztására tett javaslatot a kormányzat a most tárgyalt törvényjavaslatban.
A családi pótlék összege éves átlagban 12,7%-kal haladná meg a tavalyi 1991. évi szintet. Tavaly decemberben az érdekegyeztető tárgyalásokon a munkavállalók oldala 20%-os pótléknövelést javasolt. Ezt a Kormány elfogadta, amennyiben ezt a növelést a gazdaság és a költségvetés helyzete lehetővé teszi. Képviselőtársaim előtt ismeretes a költségvetés idei helyzete, így eddig nem merült fel annak igénye, hogy az érdekegyeztető tárgyalásokon elhangzott ajánlás érdekében módosítsuk az 1992. évi költségvetési törvény családi pótlékra vonatkozó előirányzatát. Bizottságunk elnöke, Soós Károly Attila az ülésen ismertetett egy Alkotmánybíróságnak címzett állásfoglalási kérelmet, amit bizottságunkhoz is eljuttattak. Az állásfoglalási kérelem azt vélelmezi, hogy alkotmányellenes a családi pótlék összegének aszerint történő differenciálása, hogy a kedvezményezett gyermek csonka vagy teljes családban nevelkedik-e. Bizottságunk mint költségvetési, pénzügyi kérdésekben illetékes és nem alkotmányügyi kérdésekben illetékes szakbizottság nem foglalkozott az alkotmányosság kérdésének eldöntésével, és semmilyen formában nem kívánja megelőlegezni az Alkotmánybíróság állásfoglalását.
A bizottság a törvénymódosító javaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak ítélte meg. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me