KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság elnöke:

Full text search

KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság elnöke:
KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság elnöke: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Bizottságunk nem állított külön előadót, de el kívánom mondani, hogy a törvényjavaslatot megtárgyaltuk, és 13 "igen" szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett elfogadásra ajánlotta a bizottság a tisztelt Háznak.
Tehát mi alapvetően egyetértünk azzal a rendszerrel, amelyről Fekete Gyula képviselőtársam az előbb feltételesen és mások szájába adva, de némi kritikát mondott. A családi pótlék állampolgári jogon jár, a gyerekek kapják, és nem differenciált aszerint, hogy melyik család mennyire rászorult. Ezzel valóban lehet vitatkozni, hiszen elképzelhető, hogy egy magas jövedelmű családban kisebb szükség van erre a családi pótlékra, de a rászorultság tényleges mérésére – az, hogy mennyi az egy főre és az egy gyerekre jutó valódi jövedelem – nem találtatott még megfelelő módszer. Az ellenőrzése, nyilvántartása is számtalan gondot okozna, és végül is alapvetően abból a felfogásból kell kiindulnunk, hogy a szegény ember gyereke is annyit eszik, mint a gazdagé. Tehát ez a gyerek és nem a család pótléka, noha családi pótléknak hívják.
Most ezen belül azért valami különbséget tenni a gyerekek szempontjából kívánatosnak látszik, hiszen az egyszülős családban nevelkedett gyermek helyzete mindenképpen nehezebbnek tekinthető, és a többgyermekes családoknak az egy főre eső jövedelme a statisztikai adatok szerint mindenképpen alacsonyabb, mint az egygyermekes családoké. Tehát a több gyermek aránytalanul nagyobb terhet ró a családra.
Ezeket figyelembe véve alakult ki a családi pótléknak az a rendszere, amelyet az Országgyűlés törvény által állampolgári jogként minden évben emelkedő arányban kötelezően ír elő a Kormány, illetve a költségvetés számára. A jelen törvénymódosítás ennek felel meg.
Egyetlenegy kis technikai probléma van a törvénnyel. Az, hogy szeptember 1-jétől kívánták hatályba léptetni, hiszen szeptembertől már kívánatos lenne, hogy a családi pótlék kifizetésre kerüljön. Azonban ma van szeptember 1., tehát a megjelenés – a hatálybalépés – dátuma nem várható, hogy még ma megtörténik, hogyha a Ház megszavazná a törvényjavaslatot is.
Semmiképpen nem kívánatos azonban, hogy ez jogi problémát okozzon, és gátolja az esetleges kifizetést. Ezért egy módosító indítványt nyújtott be Kováts László képviselő úr 6473-as szám alatt, amely azt érinti, hogy a törvény a kihirdetés napján lépjen ugyan hatályba, de rendelkezéseit szeptember 1-jétől kelljen alkalmazni. Mint a nyugdíjemelésnél – ugye – az évben már jócskán bennejártunk, és mégis január elsejével visszamenőleges hatállyal fogadtuk el. Miután ez egy technikai pontosítás, az indítvány lényegét egyáltalán nem érinti. Elegánsabb jogi megfogalmazást tartalmaz ugyanakkor az előterjesztésnél, ezért emiatt a bizottság összehívását nem tartom szükségesnek, és kérem a bizottság nevében, hogy ezzel a módosítással együtt fogadja el a tisztelt Ház a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me