PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: A családi pótlékról szóló 1990. évi XXV. törvény 6. §-ának előírása értelmében a családi pótlék év eleji vagy évközi emeléséről a gyermeknevelés tényleges költségeinek megfelelően az Országgyűlés évente legalább kétszer dönt.
Az állami költségvetés az idén 10,9 milliárd forintot tartalmaz a családi pótlék emelésére. Ebből januárban gyermekenként átlagosan 300 forintos emelést szavazott meg a tisztelt Ház. Ezzel az intézkedéssel a családi pótlék összege átlagosan 10,6%-kal emelkedett, és 8,5 millliárd forintot használtunk fel. Évközi intézkedésre tehát 2,4 milliárd forint áll rendelkezésünkre. Ennek felhasználásával 1992. évben családi pótlék címén 93 milliárd forintot fordít az állami költségvetés a gyermekes családok támogatására. Ez a ráfordítás a személyi jövedelemadóból idén várhatóan befolyó 141 milliárd forintnak éppen a kétharmada.
A jelen törvényjavaslatban a családi pótlék további, gyermekenként átlagosan 300 forintos emelésére tesz a Kormány javaslatot oly módon, hogy azt a gyermekes családok szeptember hónaptól kapják meg. Az év eleji intézkedéshez hasonlóan családtípusonként differenciált emelést javasolunk a több gyermeket és a gyermeküket egyedül nevelők javára.
Az átlagos 300 forintos emelés keretében az egygyermekes családoknál havi 230 forinttal, a kétgyermekeseknél gyermekenként 280 forinttal, az egyedülállóknál 350 forinttal, a három- és többgyermekeseknél gyermekenként 350 forinttal, az egyedülállóknál 400 forinttal, a tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermeket nevelőknél 600 forinttal növelt családi pótlékra teszünk javaslatot.
Az év eleji és a szeptembertől javasolt intézkedések eredményeként a gyermekes családok e juttatása éves átlagban 12,7%-kal emelkedik. A családi pótlék múlt év decemberi összegéhez képest az átlagos ez évi 600 forintos emelés az egyes családtípusoknál a differenciált emelésnek megfelelően 19,8, 26,7% között szóródó, átlagosan 22,5%-os növekedést tesz ki.
El kell mondani, hogy az érdekegyeztető tanács munkavállalói oldala ezzel a javaslattal nem ért egyet, és határozottan számon kérte az érdekegyeztető tanács december 6–7-ei ülésén létrejött megállapodás teljesítését, amikor a Kormány elfogadta azt az igényt, hogy a családi pótlék emelése a gazdasági folyamatok függvényében oly mértékű legyen, hogy az évközi emeléssel együtt éves átlagban is eléri a 20%-ot. Sajnos azonban a realitások, vagyis a gazdasági folyamatok, az állami költségvetés helyzetének vártnál kedvezőtlenebb alakulása nem teszi lehetővé, hogy a költségvetésben tervezett mértéket meghaladó családipótlék-emelés történjen. Az infláció mértéke minden bizonynyal a decemberben prognosztizált 21–23%-os mértéke összességében nem haladja meg. Az augusztusi energiaáremelés a tömbfogyasztásos módszer mellett kétségtelenül nagyobb többletterhet okoz a népesebb háztartásokban. Ezt a többgyermekeseknél a magasabb összegű családipótlék-emeléssel is enyhíteni kívánjuk. A többgyermekesek terheit mérsékli a Magyar Villamos Műveknek az a kezdeményezése is, hogy az energiaáremelés többletbevételéből 300 millió forintot visszajuttat a Héra Alapítványon keresztül a három- és többgyermekes családoknak. Ezen összeg felhasználával a Héra Alapítvány kuratóriuma az idén gyermekenként 500 forint egyszeri támogatást juttatna a három- és többgyermekes családoknak.
Kérem a tisztelt Házat, hogy az elmondottakat mérlegelve fogadja el a családi pótlék emelésére beterjesztett törvénymódosítási javaslatot. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me