MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)
MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Mi, '956-osok – és valamennyi volt politikai fogoly – nagyon sokat szenvedtünk, mire eljutottunk idáig, hogy van független Magyarország, és van parlamentáris demokrácia. Nagyon sokan közülünk a bitón fejezték be életüket. Éppen ezért senki se csodálkozzon azon, hogy minket duplán irritál minden olyan jelenség, minden olyan ténykedés, amely a visszarendezés ügyét szolgálja.
Még az általános vitában – onnan balról – hallottam olyan kijelentést, hogy a Kormánynak szüksége van kritikára, kritika nélkül a Kormány nem élhet. Most engedjék meg, hogy megkérdezzem: az is a kritikához tartozik, hogy több mint másfél évvel ezelőtt a tévé képernyőjén, az esti Híradóban megjelent Thürmer Gyula úr képe, aki nagyképűen bejelentette, hogy hamarosan átveszi demokratikus úton a hatalmat?
Az is a kritikához tartozik – örülök, hogy Keleti György képviselőtársam itt van –: a nyár folyamán volt egy olyan műsor, hogy Nagyjaink visszatérnek. Örömmel láttuk Muráti Lili nagy művésznőnket, aki Spanyolországba emigrált, és onnan szította a tüzet Rákosi úr ellen, és egyszer csak megjelent a képernyőn – elnézést kérek, Keleti György úr, de hát megtörtént – Keleti György úr alakja. Kérem, én gondolkoztam, hogy ő hogy kerül Muráti Liliékkel és a nagyjainkkal egy vonalba, talán azért, mert nagy kommunista, ki tudja? (Zaj a bal oldalon.) Kérem, elnézést kérek, sajnos, ez így volt.
Azt kell mondanom, hogy a rádióban és a tv-ben nem kritika, hanem szabályszerű uszítás folyik a Kormány ellen.
Azt kell mondanom, hogy a rádióban és a tv-ben előszeretettel futtatják a rendszerváltás szempontjából negatív figurákat. Szatmári urat is a rádió és a tv futtatta be, a Parlament legnagyobb örömére.
A nyár folyamán több helyen, több társaságban megfordultam. Véletlenül belecsöppentem egy tsz-vezetőségbe is, az újságot is figyelve és figyelve a közvéleményt, arra a következtetésre jutottam, hogy valahány kommunista van ebben az országban, az most mind az igen tisztelt köztársasági elnök úr köpönyegébe kapaszkodik. Vészesen hasonlít ahhoz a helyzethez, ami '946-ban volt, amikor a Tildy Zoltán köpönyegébe kapaszkodtak. Nagyon jól emlékszem rá, őt is futtatták, tenyerükön hordták stb. Egyik alkalommal azt mondotta Tildy Zoltán a képviselőcsoport-értekezleten – ez történelem! –: ne pártoljátok a tőkéseket, majd ha a parasztok tanyájára kerül sor, én is ott leszek veletek. Egy hang beszólt, hogy akkor már késő lesz. És – igen tisztelt Országgyűlés – amikor a parasztok tanyájára került a sor, Tildy Zoltán valóban velünk volt, de nem a hatalom tetőfokán, hanem a börtönben. Nem szeretném, ha a tisztelt köztársasági elnök úr is odajutna. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me