CSÉFALVAY GYULA (KDNP)

Full text search

CSÉFALVAY GYULA (KDNP)
CSÉFALVAY GYULA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örülök ennek a képviselői indítványnak, hogy magyarázzuk, vagyis értelmezzük azt az igényt, hogy a szövetkezeti tagok vagy a kívülállók, akiknek üzletrésze van, hogyha nem közölte a szövetkezet az üzletrész értékét az illetékes tulajdonossal, akkor az a 15 nap és még plusz a 60 nap attól az időtől számít, amikor közölték. Ha nem közölték, akkor akármikor beadhatja ezt a dolgot, ezt az igényt.
Valahogy furcsának tartom én ezt az értelmezést. Itt már sokszor elhangzott ebben a Házban, hogy jogállamban élünk. Vajon milyen jogállam az, amikor a törvényt valaki megsérti, és akkor a törvényt hozzáigazítjuk ahhoz, aki megsértette? A törvénysértéshez. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy valaki nem közölte 15 napon belül, és akkor majd hozzáigazítjuk, azután lehet igényelni, be lehet jelenteni és azt is el lehet fogadni. Ez valahogy nagyon furcsa dolog. Szerintem az lett volna a helyes, hogyha egyszer a végső határidő '92. december 31., akkor lehessen bármikor bejelenteni. Mert ha egyszer jogállamban vagyunk, az a tulajdon ne évülhessen el, ne fogyhasson el. Mert azért senkit nem fognak felelősségre vonni, hogy elköltötték azt a pénzt, ami ott van a termelőszövetkezetekben. Ha valakinek van százezer forintos üzletrésze, az legyen százezer forint akkor is, hogyha december 29-én fogja valaki megkapni. A betétekért, a takarékbetétekért és a banki betétekért az állam szavatosságot vállal. S ezért senki nem vállal szavatosságot. Az üzletrészre azt mondja, hogy ott van, közölve van, hogy ennyi, s végül, amikor megkapja, mégsem annyi. Ebben súlyos eltérések lehetnek.
Éppen ezért én nagyon helytelennek tartom az ilyen megoldást, s javasolnám ezt úgy módosítani, hogy bármikor lehessen bejelenteni december 31-ig azt az igényt, s kötelezni kellene a szövetkezeteket arra, hogy ezt adják is ki, nem pedig olyan toldás-foldással, toldalékos megoldásokkal, hogy a cégbíróság felelősségre vonhatja, számon kérheti. Hát a törvény nem számon kérhető kell, hogy legyen, hanem számon lehessen kérni. Kötelezni kell arra az illetékest, akire a törvény vonatkozik, hogy felel érte, és büntetőszankciót kell vele szemben alkalmazni, ha megsérti a törvényt. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me