EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)
EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Zsiros Géza képviselőtársamnak érzelmektől heves felszólalása késztetett arra, hogy hozzászóljak, ugyanis nem szeretném, hogyha úgy tűnne a Háznak, hogy a Zsiros Géza által elmondottakkal érdemben itt bárkinek vitája lenne. Azt hiszem, hogy Zsiros Gézának igaza van abban, amit elmond, vitánk azonban egészen másban van. Nem abban van a vitánk, hogy el kell-e érni azt a célt, amelyről ő beszélt, hanem abban van a vita, hogy ennek mi a módja.
Amikor 1990-ben egy kampányt folytattunk azért, hogy országgyűlési képviselők legyünk, többek között magam emlékszem, hogy több jogász képviselőtársam a kampány során többször is kifejtette, hogy szakszerű parlamentet szeretnénk létrehozni, olyan munkát szeretnénk itt folytatni, ahol szakszerű törvényhozási munka folyik.
Arra szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy az, amit most végzünk, bár érdemben helyes lenne, azonban szakszerűtlen. Szakszerűtlen azért, mert bár a magunk számára, pontosabban a kormánykoalíció számára talán megnyugtatóan értelmezzük a törvényt, ez az értelmezés azonban – és nem árt, hogyha ez világossá válik mindenki számára – senki számára nem lesz kötelező. Bárki, aki ezt a jogszabályt alkalmazza, csak arra lesz köteles, hogy a törvény szövegét alkalmazza, úgy, ahogy a törvény szövegéből kitűnik, és senkit nem fog kötelezni az Országgyűlésnek az elvi határozata, ugyanis a jogalkotásról szóló törvény ekképpen rendelkezik.
Hogyha olyan értelmezést szeretnénk elérni, olyan helyzetet szeretnénk létrehozni, hogy az, amiről Zsiros Géza beszélt, mindennapi valósággá váljon, akkor ennek az a módja, hogy törvényt hozzunk, mert a Parlamentnek az a dolga, hogy törvényt hozzon, és ne pedig az, hogy saját magára, a lelkiismeretének a megnyugtatására értelmezéseket hozzon.
Végezetül pedig Salamon képviselőtársam – mint elnök úr mondta – költőien azt kérdezte, hogy Szigethy István miért nem nyújtott be módosító indítványt. Meglehetősen viccesnek találom ezt a kérdést, most függetlenül attól, hogy a törvény a kormánykoalíció felelősségére születik meg, ezt a törvényt ők támogatták. Nemcsak arról van szó, hogy az ő felelősségük a törvényhozás, arról is szó van, hogy ezt a törvényt, amikor a Parlament tárgyalta, érdemben a Szabad Demokraták Szövetsége támogatta. Pontosabban támogatta volna, hogyha a kormánykoalíció meghallgatja azokat az érveket, amelyeket kifejtettünk, és amelyek pont arról szóltak, hogy a meghozott törvény tele van technikailag rossz megoldásokkal, amelyek nem teszik lehetővé a törvény végrehajtását. Emiatt a törvényt nem tudtuk támogatni, nem is elleneztük, mert mint mondom, érdemben egyetértettünk volna vele, technikailag a törvény rossz volt, és hiába hívtuk föl a kormánykoalíció figyelmét, mosolyogtak, legyintgettek és leszavaztak bennünket.
Akkor sem támogattuk a törvénynek a meghozatalát ilyen formában, ma sem tudjuk támogatni ezt a megoldást, mert félmegoldásnak érezzük, attól tartunk, hogy fél év múlva megint a Ház elé kerül ez a probléma, Zsiros Géza megint gyönyörű felszólalást fog intézni az Országházhoz, és megint nem fog ebben történni semmi.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me