RAFFAY ERNŐ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAFFAY ERNŐ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:
RAFFAY ERNŐ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Képviselő Urak! (Egy hang: És képviselő hölgyek!) Kettő kérdező volt, ezért szólítottam meg őket, hogy tisztelt kérdező képviselő urak.
A vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény önök előtt fekvő módosítását elsősorban nem a tábori lelkészi szolgálat tervezett felállítása indokolja. Az egyházak képviselői ugyanis a katonák lelki gondozását enélkül is akadálytalanul végezhetik. A kétharmados törvény módosítására nézetünk szerint azért van szükség, mert a jelenlegi szabályozás alkotmánysértő módon, katonai érdekekkel nem indokolhatóan korlátozza a laktanyán belüli csoportos vallásgyakorlást. Ez jelenleg a laktanyán belül tehát tilos.
A tábori lelkészi szolgálat létrehozásának, amely szolgálat szinte valamennyi demokratikus állam haderejében működik, és amelynek – mint önök tudják – magyar hagyománya is van, mi csak a tervezési szakaszában vagyunk. A jogszabályi feltételek megteremtése után az érintett egyházakkal és felekezetekkel egyetértésben szándékozzuk a tábori lelkészi szolgálatot bevezetni.
Az elképzelés szerint négy ütemben, fokozatosan építjük ki a tábori lelkészi szolgálatot, és anélkül hogy most mind a négy lépcsőt elmondanám, 1996-ban fogjuk megkezdeni a negyedik ütemet, a teljes kiépítés szakaszát, amely előreláthatóan meglehetősen későn, körülbelül 2000-ben fejeződhet be. A mostani terveink szerint akkor, tehát 2000-ben körülbelül nyolcvan tábori lelkész fog a magyar honvédség kötelékeiben szolgálatot teljesíteni.
Tisztelt Kérdező Képviselő Urak! A Honvédelmi Minisztériumban egyházi osztály nem működik. Jelenleg 1 fő lelkészt foglalkoztatunk szakértői státusban. Azt tervezzük azonban, hogy vagy ez év végétől, vagy a jövő év elejétől további 3 lelkészt alkalmaznánk, részint a katonák vallásgyakorlásával, részint a tábori lelkészi szolgálat létrehozásával kapcsolatos feladatok elvégzésére.
A tábori lelkészi szolgálat törvényi alapjait a katonák jogállásáról szóló, ugyancsak kétharmados törvénnyel kívánjuk megteremteni. E törvény koncepcióját már elkészítettük, és azt az Országgyűlés honvédelmi bizottsága holnap lesz két hete, szeptember 9-én megtárgyalta. Ezen az ülésen, ezen a honvédelmi bizottsági ülésen vitatta meg a vallásszabadságról szóló törvény módosítását is, tehát a '90/ IV-es törvény módosítását, és a két téma összefüggésére tekintettel részletes tájékoztatást hallgathattak meg a képviselő urak a tábori lelkészi szolgálattal kapcsolatos elképzelésekről, majd élénk vitát folytattak ebben az ügyben.
Tájékoztatni szeretném a tisztelt Képviselőházat, hogy ezt követően a honvédelmi bizottság szavazott a Ház előtt fekvő törvénymódosítás általános vitára való alkalmasságáról, és a hat párt képviselőiből álló honvédelmi bizottságban úgy szavaztak, hogy a szavazás során 18 "igen" és 1 "nem" szavazatot adtak le a bizottság tagjai. Azt hiszem, tisztelt Képviselőház, hogy ez a szavazati arány eléggé önmagáért beszél.
Tisztelt Ház, ennyiben szerettem volna a két kérdező képviselő úrnak válaszolni. Kérem a válaszom elfogadását. Köszönöm, Elnök Úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me