PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Az ez évi IL. számú – közismertebb nevén a negyedik kárpótlási – törvény egyik legfontosabb célja a földtulajdon-viszonyok rendezésének meggyorsítása volt. Mára kiderült, hogy ez a szándék csak részben valósult meg, így tehát fennáll a veszélye annak, hogy a termőföld körül már évek óta meglévő bizonytalanság határozatlan ideig elhúzódik, sőt, újabb feszültségek forrásává válhat, ha egyes régiókban kevés vagy rosszabb minőségű föld marad az árverések végére szorulóknak.
Hölgyeim és Uraim! Mindezek ellenére a negyedik kárpótlási törvény nagyon fontos szerepet töltött be, mégpedig azzal, hogy soron kívüli elbírálást kérhettek a kárpótlási hivataltól azok, akik termőföldet kívántak vásárolni. Több mint százezren éltek e lehetőséggel: ők már az idén földtulajdonossá válhatnak. Akik viszont elmulasztották az augusztus 15-ei határidőt, mert nem döntötték még el, akarnak-e földet – de akár más okuk is lehetett rá –, ha akaratlanul is, de a földtulajdon végleges rendezésének a fékezőivé váltak. Nem lehet ugyanis tudni, hogy mikor fejezik be a kárpótlási hivatalok az igények elbírálását – és ha nem teremtünk ismét lehetőséget az egyértelmű bejelentkezésre, és ha beigazolódik, hogy a földvásárlási szándék jóval meghaladja az eddig jelzett igényeket, nem válik tarthatóvá a tavalyi 104-es kormányrendeletben előírt végső földárverezési határidő, vagyis 1993. március 31-e.
Javaslatom lényege tehát az: amennyiben a kárpótlásra jogosult személyek termőföldet kívánnak szerezni, ezt az igényüket egészen ez év december 31-éig bejelenthessék. Aki azonban eddig az időpontig nem nyilatkozik, termőföldet már ne vásárolhasson a kárpótlási jegye ellenében.
Ha a kárpótlási hivatalok is eleget tesznek a törvényben foglalt kötelezettségüknek, úgy legkésőbb márciusra már minden igénylő földhöz juthat.
Javaslatom elfogadása áttekinthetővé tenné a jelenlegi kusza helyzetet: már ez év végére kiderülne, hogy mennyi a földigény egy-egy településen, és mennyi földre számíthatnak a szövetkezetek. Ezzel szemben a javaslat elutasítása csak azt eredményezheti, hogy a kormányzat a március 31-ei dátumot – szükség és tetszés szerint – mindaddig hosszabbítgatni fogja, amíg az összes kárpótlási igény elbírálásra nem kerül. Késni fog tehát a maradék földeknek a termelőszövetkezeti tagok közötti nevesítése, a kiválás mellett döntő tagok pedig még jövőre sem jutnak hozzá az őket megillető föld egy részéhez; az állami gazdaságok privatizációja ugyancsak késni fog, és a települési önkormányzatok is csak később jutnak hozzá a régen beígért földvagyonhoz.
Tisztelt Országgyűlés! A jelen helyzetben a termőföld körüli minden további huzavona mérhetetlen politikai és gazdasági kárt okoz – mezőgazdaságunk pedig már nem viseli el hosszasan a rendezetlen állapotot, és az egymásnak feszülő indulatokat. Kérem ezért önöket, hogy a földtulajdon-rendezés gyorsítását és lezárását szavazatukkal támogatni szíveskedjenek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me