MARX GYULA, DR. a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság előadója:

Full text search

MARX GYULA, DR. a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság előadója:
MARX GYULA, DR. a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Miniszter Úr! Az én tisztem és feladatom az, hogy a Parlament társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottsága megbízásából és nevében szóljak néhány szót az irányelvekhez, illetve az irányelvek kapcsán. Természetesen az én tisztem az, hogy a bizottságunknak megfelelő kérdéscsoporttal – és az ahhoz kapcsolódó tétellel, hogy így fejezzem ki magam, ami a milliárdokhoz képest egy igen-igen elenyészőnek mondható kis tétel tulajdonképpen – foglalkozzam.
Tehát nagyképűségnek lehetne venni azt, ha azt mondanám, hogy én most az irányelvekről beszélek. Itt semmi másról nincsen szó a mi részünkről, mint arról, hogy azt szeretném megindokolni, miért kérjük azt, hogy a kormányzat és a Parlament 1993-ban emelje meg azt az összeget, amelyet a társadalmi egyesületek támogatására fordít. Ez az öszeg 1991-ben és '92-ben abszolút számban lényegileg nem változott, ami azt jelenti, hogy reálértékben csökkent. Amennyiben ez változatlanul így marad, akkor amellett, hogy tudomásul vesszük, hogy a társadalmi szervezetek száma napról napra rohamosan növekszik, ha nem növekszik ez a támogatási összeg, akkor azt kell mondanunk, a támogatásra fordítható pénzeszközök tovább zsugorodnak, és valójában céljukat nem tudják már betölteni.
Engedjék meg, hogy néhány mondatban felhívjam a figyelmet a társadalmi szervezeteknek, az úgynevezett profitot nem termelő szektornak a jelentőségére, a társadalmi szerepére.
Világszerte a demokratikus közélet, egyáltalán a közéletiség széles alapon történő kialakulásában, kibontakozásában, fejlődésében, a polgárok felelősségvállalásának alakításában van az úgynevezett egyesületi életnek kitüntető szerepe. Társadalmunk demokratikus átalakulásának a társadalmi szervezetek várhatóan iskolái, felgyorsítói lesznek. Nem lehet elhanyagolni továbbá azt a tényt sem, hogy a társadalmi szervezetek egy része viszonylag kis erőráfordítással igen fontos tevékenységeket lát el. Olyan tevékenységeket, amelyeket egyébként állami feladatként sokkal nagyobb költséggel lehetne csak elvégezni.
S ezzel elértünk a kérdésfeltevések egy olyan pontjához, mely jelen felszólalásnak csak érintőlegesen lehet tulajdonképpen tárgya, mégis egy-két mondattal szeretnék szólni róla. Arról van ugyanis szó, hogy a költségvetési támogatás az egyesületek fenntartására, illetve működésére legyen-e fordítható. Ha ezzel kapcsolatban megvizsgáljuk, mi a gyakorlat a nyugati országokban, akkor az esetek többségében azt látjuk, hogy fenntartást sehol nem finanszíroz a költségvetés, hanem elsősorban a működést, a programokat, a rendezvényeket, az azokhoz kapcsolódó kiadásokat segíti fedezni a nyugati országok költségvetése.
Nálunk azonban az elmúlt két év gyakorlata és a társadalmi elvárás más képet mutat. Gazdasági helyzetünk, az átalakulási folyamatok sajátosságai, a polgárok nagy részének életszínvonalbeli nehézségei jelenleg nem teszik lehetővé, hogy csak működésre adjon költségvetési pénzt az Országgyűlés. Ha teljesen kizárjuk a juttatásból az alapítványokat és az egyesületek fenntartását célzó kérdéseket, akkor a jövőben ez az ígéretesnek induló folyamat, amely a társadalmi szervezetek működését jellemzi, ez valójában elakad, illetve valahol elhal.
Visszatérve ahhoz a gondolathoz, amely a közéletiség kialakulása és megerősítése miatt fontosnak tartja az öntevékeny egyesületek számának szaporodását, a régebbiek megerősödését, akkor befejezésül még egyszer nyomatékosan szeretném kérni, hogy a kormányzat, a Parlament irányozzon elő nagyobb összeget a társadalmi szervezetek támogatására.
(18.00)
Én bízom abban, hogy a bizottságunk által hamarosan az Országgyűlés elé terjesztendő törvényjavaslat segíteni fogja, a jövőben átláthatóbbá, egyszerűbbé és igazságosabbá teszi az elosztásnak a rendszerét, és nem kerül még egyszer a Parlament olyan helyzetbe, amilyen helyzetben az elosztás során a legutóbbi ülésszak során került.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me