ROTT NÁNDOR, DR. a KDNP vezérszónoka:

Full text search

ROTT NÁNDOR, DR. a KDNP vezérszónoka:
ROTT NÁNDOR, DR. a KDNP vezérszónoka: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örömmel szólok az 1993. évi költségvetés irányelveihez. Örömet az okoz, hogy a vita kezdetén szeptember 7-ét írtunk, míg tavaly csak október 22-én – ha jól emlékszem – foghattunk hozzá az irányelvek tárgyalásához. Következésképp remélhető, hogy ebben az évben nem kell olyan év végi hajrával számolnunk, mint tavaly.
Ennél sokkal több örömöt aligha lelni a költségvetési irányelvekben. (Szórványos taps.)
Már tavaly decemberben, az idei költségvetés vitájában a gazdasági prognózisok túlzott optimizmusa miatti kétségeinket fejeztük ki. A tények sajnos minket igazoltak.
Most ismét a költségvetés közgazdasági megalapozottságára szolgáló előrejelzéseket, azok derűlátását tartjuk aggályosnak.
(12.20)
Mindenekelőtt a termelés és a bruttó hazai termék, a GDP volumenének 1–3%-os növekedése látszik valószínűtlennek, és ehelyett 1–3%-os csökkenés lehet reális eredmény. Ez sem lebecsülendő, hiszen az 1991. évi 10%-os visszaesés megállását jelenti, s valószínűsíti a növekedés megindulását 1994-ben.
Helyzetértékelésünk szerint a gazdasági szerkezetátalakulás még nem jutott el abba a szakaszába, amikor ennek pozitív eredményei már áttörésszerűen érzékelhetők lesznek. Az előrejelzés abból indul ki, hogy a lakosság nettó megtakarításai az elmúlt két év tendenciáját követve továbbra is növekszenek, s ez fogja fedezni a gazdaság hitelszükségletét, valamint a közel 200 milliárd forint összegű költségvetési hiányt.
Felmerül azonban a kérdés – és ez megint a prognózist teszi túl optimistává ", hogy amennyiben a bruttó munkajövedelmek, amelyeknél a nettó jövedelmek lényegesen kisebbek, az infláció mértékével egyezően emelkednek – tudniillik a bruttó munkajövedelmek ", jelentős lakossági megtakarítás mellett miből fog eredni a lakossági kereslet növekedése. Ha pedig a lakossági kereslet nem fog növekedni, akkor miből ered majd, miből származik majd a gazdasági élénkülés? Amennyiben viszont a lakossági megtakarítások nem nőnek, milyen belföldi forrásból lehet a gazdálkodási szféra hitelfelvételi igényét kielégíteni, és emellett az államháztartás előre jelzett közel 200 milliárd forintos hiányát finanszírozni?
A KDNP, ez év áprilisi kongresszusán hangsúlyozta, hogy szükségesnek tartjuk a strukturális átalakulással járó társadalmi feszültségeknek és mindenekelőtt a munkanélküliségnek a csökkentését. Ennek fő eszközét, a munkanélküli-segélyen túl, főképp az aktív foglalkoztatáspolitikában látjuk. Pártunk képviselője, Hasznos Miklós terjesztett be javaslatot még 1991-ben az Országgyűlés elé a közhasznú munka bevezetésére és a főfoglalkozású anyaság intézményének kialakítására.
Mindezekből mai napig semmi nem realizálódott, rendkívül hiányosnak tartjuk tehát a munkanélküliség aktív megelőzését. Emiatt is – sajnos – egyet kell értenünk a Kormány költségvetés-politikai tájékoztatójának azzal az előrejelzésével, hogy a munkanélküliek számának drasztikus növekedése jövőre még tovább tart. Ez a gazdasági struktúra-átalakulásnak, és hangsúlyozottan a korábbi évtizedek túlfoglalkoztatása felszámolásának elkerülhetetlen következménye, és bizonyos mértékig következménye annak is, hogy az általunk, a KDNP által szorgalmazott aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök alkalmazása, bevezetése halasztást szenvedett. A munkanélküliség növekedése mértékének a mérséklése azonban olyan reális gazdaságpolitikai cél, amely összhangban áll a KDNP kongresszusának határozatával, és amelyet a kereszténydemokrata frakció következetesen képviselni fog a törvényhozásban.
Nagyon kétségesek és vitathatók a költségvetéspolitikai tájékoztatónak azok a megállapításai, miszerint az adóbehajtás, valamint a vámtartozások beszedésének feltételei 1992-ben javulnak, s így adók terén újabb intézkedés 1993-ra nem szükséges, a vámoknál pedig az új vámtörvény fogja ezt meghozni.
Különféle közleményekből tudjuk, hogy a vállalatok egy része jelentős adó- és vám-, továbbá társadalombiztosítási hátralékokat halmozott fel. Hivatalos, félhivatalos nyilkatozatokból a hátralékok más és más összegét tudtuk meg, 40, 60, de akár 100 milliárd forintok röpködnek a levegőben. Az adó-, a vám- és a társadalombiztosítási hátralékok, tartozások behajtása a pénzügyi kormányzat alapvető kötelezettsége.
A demokratikus jogállam működőképességének előfeltétele az, hogy a törvényhozás által megszavazott adókat, vámokat, társadalombiztosítási járulékokat befizessék, illetve beszedjék a bérből, fizetésből élők személyi jövedelemadóját, a társadalombiztosítási járulékot automatikusan levonják. Az adócsalók, a késedelmes adó- és járulékfizetők a becsületes adófizetőket és magát a társadalmat rövidítik meg. Az elemi, mindenki által közvetlenül belátható igazságosság követeli meg, hogy a hatóságok a legszigorúbban lépjenek fel az adócsalások, a járulékfizetés kijátszói ellen, a késedelmeket pedig súlyos büntetőkamat terhelje.
A Kereszténydemokrata Néppárt ez évi I. kongresszusa úgy foglalt állást, hogy a leghatározottabban ellenzi a létszükségleti cikkek forgalmiadóztatását, mivel ez tovább fokozná a gazdasági átalakulásnak a legszegényebb néprétegekre amúgy is nehezedő terheit. A KDNP elkötelezte magát a társadalom legrászorulóbb rétegei, a nyugdíjasok, a többgyermekes szülők, a kisjövedelmű dolgozók érdekeinek védelmére. Ezért a létszükségleti cikkek – mint a kenyér, zsír, cukor, tej, liszt stb. – forgalmiadó-mentességéért fogunk küzdeni a költségvetési törvény, illetve az ezzel kapcsolatos adótörvények parlamenti vitájában.
Az 1993. évi gazdasági programról adott tájékoztatóban a betéti és hitelkamatok csökkentésén túlmenően nem szerepelnek a gazdaság egyensúlyát javító, illetve a gazdaságot élénkítő intézkedések. A mi álláspontunk szerint a gazdaságpolitikában súlypontáthelyezésre van szükség, és a monetáris politika túlzott restriktivitása helyett gazdasági élénkítő intézkedések kellenek. A fejlett piacgazdaságok tapasztalatai szerint a gazdasági visszaesés megállításának, illetve a gazdaság élénkítésének hatékony eszköze a kamatlábak csökkentése mellett a nemzeti valuta leértékelése. A jelenlegi látszat nem mutatja a forint irreális felértékelődöttségét. Az export ugyanis dinamikusan növekszik, a valuták fekete árfolyama nem tér el lényegesen az MNB hivatalos árfolyamától.
Figyelembe kell azonban venni, hogy a magyar termelők a túlélés érdekében kényszerhelyzetben vannak, kénytelenek termékeiket akár nyereség nélkül is, sőt jelentős veszteséggel is értékesíteni, exportálni. Az indokolatlanul olcsó import versenyelőnye miatt a termelők a belföldi piacon hasonlóan hátrányos helyzetbe kerülnek. Megállapításunk szerint a nyereséges vállalatoknak igen alacsony jövedelmezőségi szintje és a gazdálkodó szervezeteknél jelentkező évi mintegy 200 milliárd forintos veszteség is jórészt ebből származik.
(12.30)
Véleményem szerint az előzőekben vázolt monetáris politikai intézkedések nélkül nem reális az 1993-as évi gazdasági program tájékoztatójában szereplő prognózis, miszerint jövő évben a gazdasági teljesítmények csökkenése megáll, a lassú növekedés pedig megindul.
Természetesen, mint minden gazdaságpolitikai beavatkozásnál, a pozitív eremények mellett negatív mellékhatásokkal is számolni kell. A forint leértékelése kétségtelenül az inflációt gerjesztő következményekkel is jár. Az inflatorikus következményeket azonban egyfelől a pozitív hatások ellensúlyozzák, amennyiben a többlet forintkiáramlást a termelés várható bővülése mintegy fölszívja, másfelől ellentételezhető olyan ÁFA-módosítás révén, ami nem idéz elő inflációs nyomást.
Nem szól a gazdasági program a magyar gazdaság egyik legsúlyosabb problémájáról, a belső adósságválságról. A gazdálkodó szervezetek mintegy 400 milliárd forintot meghaladó körbetartozása nemcsak a gazdasági növekedést teszi lehetetlenné, hanem a gazdasági élet összeomlásával fenyeget, olyan bizonytalansági elemet visz bele az egész gazdaságba, ami mint egy időzített pokolgép, ketyeg most is, és ennek a megelőzésére, ennek a kikapcsolására az elmúlt években és az elmúlt évben úgyszólván semmi nem történt. Az ennek következtében jelentkező csőd- és felszámolási hullám nemcsak az eladósodott vállalatok tevékenységét teszi lehetetlenné, hanem a nyereségesen gazdálkodó vállalatokat is magával ránthatja. A csőd-, illetve felszámolási eljárások során befagyasztott követelések különösen a kisebb vállalkozókat sújtják, akiknek tőkehiánya nem teszi lehetővé a hónapokra, esetleg évekre nyúló hitelezést.
Az adósságválság megoldására meg kellene fontolni a régi rendszertől örökölt és egyébként is irreális állami követelések felülvizsgálatát, esetleg elengedését, illetve átütemezését. Továbbá azoknak a vállalatoknak az esetében, amelyek nyereségesen gazdálkodnak, és követeléseik meghaladják az adósságaik állományát, figyelembe kéne venni, vagy meg kéne fontolni az adósságaik meghitelezését. Ilyen hitelpolitika nemcsak zavartalanná tehetné a hatékonyan gazdálkodó vállalatok működését, hanem megkönnyítené a csődeljárások egyezséggel történő lezárását, meggyorsítaná a felszámolási eljárásokat, s egyben meggyorsítaná és hatékonyabbá tenné az állami költségvetés kintlévőségeinek behajtását.
Anélkül, hogy a gazdaságpolitikai irányelvek részleteibe belemennék, egy kérdésre még ki szeretnék térni. A jelenlegi feszült költségvetési helyzetben indokolható a személyi jövedelemadóból az önkormányzatok részesedésének 50%-ról 30-40%-ra történő csökkentése. Hangsúlyozni szeretném, hogy ez nem valamiféle önkormányzatellenes álláspontnak a kifejeződése.
Nyilvánvaló és közismert, statisztikailag is bizonyítható tény, hogy az egyes önkormányzatok lakosságának jövedelmi viszonyai nagy szóródást mutatnak, és így a kedvezőtlen adottságú települések hátrányt szenvednek, a gazdagabb önkormányzatoknak nagyobb lehetősége van a központi költségvetési forrásait helyi adókkal kiegészíteni. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy ebből a gazdasági egyenlőtlenségből a kisebb települések, a falvak, a kis városok, a községek gazdasági, anyagi pozícióit javítsuk. Következésképp számunkra az önkormányzati részesedés olyképpen fogadható el, hogy az ebből eredő megtakarítások éppen a hátrányosabb helyzetben lévő és lassan-lassan elviselhetetlen életkörülmények között élő kistelepüléseknek a felemelését szolgálják.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me