VASS ISTVÁN (SZDSZ)

Full text search

VASS ISTVÁN (SZDSZ)
VASS ISTVÁN (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Mi sem természetesebb annál, minthogy a munkavállalók tulajdonhoz juttatását kedvezményes feltételekkel – mint ahogy azt a gazdasági rendszerváltásról szóló különböző pártprogramok, ha nem is egyforma módon és súllyal, de mind tartalmazták – most végre megvalósítsuk. A vállalatok átalakulása és privatizálása, ha vitatott tempóban is, de már folyik. És sajnos, több esetben az ott dolgozó munkavállalók beleszólása, véleményük figyelembevétele nélkül. Van persze példa akár arra is, hogy a munkavállalók résztulajdonossá váltak, de miután erre még nincs egységes átfogó és minden esetben kötelezően érvényesíthető jogszabály, ez csak az állami tulajdonos ritka szándékán múlik.
A lejátszódó folyamatok viszonylatában – mint annyi más fontos jogszabály is – ez a munkavállalói részvényprogramról szóló is a Kormány sajátos jogalkotási programja miatt eléggé megkésett.
A kialakult, már működő piacgazdaságokban, magántulajdonosi viszonyok között sok esetben a tulajdonos jól felfogott saját érdeke vezet el oda, hogy a gazda maga kezdeményezi a tulajdon részbeni megosztását munkavállalóival. Ez a megoldás itt és most az államnak mint tulajdonosnak pedig egyenesen kötelessége. Hiszen az állam morális értelemben csak kvázi tulajdonos, az úgynevezett állami tulajdon igazi tulajdonosai nagy részben maguk a munkavállalók, akik munkájukkal ezt a hatalmas tulajdont létrehozták, amit aztán az állam szinte tönkretett, és a mai állam esetleges tovább tartó késlekedésével még jobban tönkretehet.
Tisztelt Ház! Legfőbb ideje tehát, hogy az MRP-ről szóló törvényt – ha végre a Kormány már elénk terjesztette – megalkossuk. De úgy alkossuk meg, hogy az valóban igazi lehetőségeket teremtsen a munkavállalók igényük szerint való tulajdonszerzésére. Úgy alkossuk meg, hogy az valóban a munkavállalók számára teremtsen lehetőségeket, és ne az állami vállalatok vezetői számára.
Tudnunk kell, hogy a munkavállalók ma nem rendelkeznek jelentős tőkeerővel, sőt inkább megélhetési gondokkal küszködnek, amelynek egyik oka a szocialista rendszer által okozott válság, a másik viszont az a kellő hatékonyságot nélkülöző módszer, ahogy a jelenlegi Kormány e csőd felszámolásához fogott. Olyan feltételeket kellene tehát teremteni a törvényben, amelyek valóban elérhetővé teszik a munkavállalók számára a tulajdonszerzést. Ugyanakkor a tulajdonhoz jutásnak ebből a formájából ki kell rekeszteni a törvénynek a munkáltatókat, az állami vállalatok – akár a már átalakult állami vállalatok – vezetőit.
Ez a törvénytervezet, amit a Kormány benyújtott, véleményem szerint egyik elengedhetetlen szempontnak sem tesz eleget. A saját tőkeerőt igen jelentős mértékben felhalmozó nagyvállalati menedzserréteg kirekesztéséről egyáltalán nem rendelkezik, a munkavállalókat ezzel szemben pedig olyan követelményekkel állítja szembe, amelyeket azok nem lesznek képesek teljesíteni, és amelyek így a törvény megfogalmazott célja ellen hatnak. Ilyen például a munkahelyen dolgozók többségének tulajdonszerzési szándékát előíró rendelkezés és a saját tőkeerő mértékének véleményem szerint a realitást figyelmen kívül hagyó magas meghatározása.
A munkavállalók jelentős részének indokolatlan kirekesztését jelenti a tervezetben lehetővé tett, az adott helyen letöltött akár ötéves munkaviszony igénye.
Tisztelt Ház! Ez a pár szempont jelentős mértékben meghatározza a törvény hatékonyságát, ezért kérem a Kormány illetékeseit és képviselőtársaimat, hogy ezeket megfelelő formában változtassuk meg. Saját módosító javaslataim is ezt a célt szolgálják. Amennyiben őszinte a Kormány szándéka, hogy a rendszerváltásnak a munkavállalók is nyertesei legyenek, és ne csak az azzal járó, már-már alig elviselhető terheket cipeljék, akkor most olyan törvényt kell hoznunk, amely ennek megfelel.
Szeretnék választ kapni néhány kérdésre. Például arra, hogy az épp munka nélkül levő több százezer munkavállaló, a munkavállalóknak lassan már 10%-a milyen módon válik tulajdonossá. Ez nem derül ki. Azt is megkérdezném, hogy a már beindult program résztvevője miért veszti el jogosultságát és lehetőségét, ha nem saját akaratából lép ki munkahelyéről, hanem esetleg egyszerűen az utcára teszik. Válasz egyelőre erre sincs. Pedig a Kormánynak és a tisztelt Háznak ezekre a kérdésekre válaszolnia kell akkor, amikor munkavállalói résztulajdonosi programról beszélünk. Úgy érzem, amennyiben az általam is sorolt szempontoknak a törvény eleget tesz majd, akkor megérte a fáradságot; amennyiben nem, akkor csak látszatot teremtünk.
Kérem a tisztelt Kormányt, figyeljen oda az általa előterjesztett tervezet komoly hiányosságaira és az ezeket korrigálni igyekvő képviselői javaslatokra, ezeket támogassa. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me