WEKLER FERENC, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság elnöke:

Full text search

WEKLER FERENC, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság elnöke:
WEKLER FERENC, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Két dolgot szeretnék a végszavazás előtt megjegyezni.
Az egyik morális jellegű megállapítás lenne, mégpedig arról szólna, hogy az önkormányzati bizottságban született egy megegyezés, amelyet mind a hat parlamenti frakció ott jelen lévő tagjai elfogadtak. Ennek a megegyezésnek a lényege az volt, hogy május 25-éig az önkormányzatoknak az a köre, amely hiánypótlásra jogosult, beadhatja hiánypótlásra a kérelmét, és ezért a bizottsági ülésen az ellenzék tagjai sem támogatták azokat a módosító indítványokat, amelyekre a Kormány képviselői azt nyilatkozták, hogy lehetőségük van a hiánypótlás beadására.
Ezt a megállapodást itt a szavazás során a kormánypártok fölrúgták, és ezzel az ellenzéki képviselőket hátrányos helyzetbe hozták, ugyanis nekünk még egy menetben lehetőségünk lett volna módosító indítványaink fenntartására. Ezt nem tettük meg, korrekten akartunk viselkedni. (Moraj a jobb oldalon.) Ezzel szemben a kormánypártok egyik frakcióvezetője fölállt, és itt szóban – mindenféle játékszabályt felrúgva – kérte, hogy az ő frakciójának módosító indítványait a Ház szavazza meg. Én úgy gondolom, hogy ez morálisan elfogadhatatlan, és az ellenzéki pártok, illetve az SZDSZ képviselői számára a jövőben azzal a tanulsággal szolgál, hogy nagyon nehezen tudunk ilyenfajta megállapodásokat kötni és ezeket kötelező jelleggel magunkra nézve érvényesíteni.
A másik megjegyzésem konkrétabb ennél. A szavazás menete során két olyan tétel került beszavazásra a törvényjavaslatban, amely nem szerepelt a Kormány előterjesztései sorában, és ezzel a keretösszeget a Parlament fölrúgta, illetve többet szavazott meg tételesen a támogatásra, és szétosztásra, mint amekkora összeg rendelkezésre áll a költségvetési törvényben a céltámogatások biztosítására.
Én nem tudom megítélni, hogy ez akadálya-e a végszavazásnak – én úgy ítélem meg, hogy akadálya. Akkor nem akadálya, ha a Kormány nyilatkozik, hogy milyen forrásból fogja kielégíteni ezeket a plusz beszavazott tételeket. Jelzem, hogy a plusz beszavazás annak a következménye, hogy az önkormányzati bizottságban kötött megállapítást a kormánypárti frakciók, illetve annak kisgazda része nem támogatták.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me