BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Igen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Meg kell mondanom, hogy nem a vita kapcsán elhangzottakra szeretnék válaszolni, de nem tudom teljes mértékben szó nélkül hagyni Mécs Imre képviselő úrnak az iménti, egyébként rendkívül értékes hozzászólásának néhány megjegyzését. Úgy tekintem, mint a Kormány személyes megtámadtatását.
Kérem szépen, az, hogyha egy jogi eljárást szabályozó törvényben az egész kárpótlási törvénykezés logikájával azonos módon egy végrehajtást nyilván lehetővé tevő 90 napos bejelentési határidő van, azt a parlamenti vita során álláspontom szerint lehetetlennek, embertelennek és egyéb jelzőkkel illetve, hát, kritizálni, én azt hiszem, nem lehetséges.
Semmiképpen sem szeretném itt a jogi érveket felsorakoztatni, csak arra szeretnék hivatkozni, hogy a másik kárpótlási törvényünk, amely oly sok kritikát kapott erről az oldalról, amely több mint 800 ezer állampolgárnak több mint közel másfél millió vagyontárgyával kapcsolatban elegendőnek bizonyult a 90 napos határidő a bejentésre, nyilvánvaló… (Közbeszólások: A módosított!) …, a 90 napos, a 60 napról 90 napra hosszabbított, emlékeztetném itt a hátam mögött azokat, akik a meghosszabbításról beszélnek…, tehát hogyha ez elegendő volt, akkor a most már számbavett, a Kárpótlási Hivatal elnöke által pontosan számított módon, az igényeket nagyjából ismert módon, egy százezres nagyságrendű állampolgári kérelemmel számított módon a 90 napos határidő sokszorosan elegendő kell legyen a bejelentésre. Ez nem jelent futkosást, ez nem jelent semmiféle embertelenséget; ez a lebonyolíthatóságot, az érdekeltek érdekében álló végrehajthatóságot jelenti. Nem vitás, és azt hiszem, nem először…, mondjuk, ez a Kormány szeretné végrehajtani természetesen ennek az ügynek a kormányzatra háruló feladatait.
Ami pedig a Mécs Imre képviselő úr által említett ötéves elévüléssel kapcsolatos polgári jogi igényeket illeti, az egészen másfajta jogcímekre vonatkozik. Ez egy kárpótlási törvény, szeretném emlékeztetni. És még egyszer mondom, ezt a minősítést kénytelen vagyok visszautasítani, mert ennek a Kormánynak semmi sem áll távolabb a szándékaitól, hogy ne elsőrendű kötelességeként próbálja a kárpótlási törvénykezéssel az általa vállalt célokat itt megvalósítani.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me