WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)
WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretnék két módosító indítványomról beszélni, amelyeket az "önhibájukon kívüli" törvényhez nyújtottam be.
Az egyiknek a lényege az, hogy az önkormányzati törvény előírja, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyeknek problémái vannak az intézmények finanszírozásával, amelyeknek nincs elég pénzük az intézményeket finanszírozni és fönntartani, kiegészítő állami támogatásra van jogosultságuk. Ezenkívül jogosultak kiegészítő állami támogatáshoz jutni azok az önkormányzatok is, amelyek önállóságuk megteremtésében érdekeltek, illetve amelyeknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy önálló önkormányzatokat tudjanak létrehozni.
A beterjesztett törvényjavaslat sajnos az önkormányzati törvény ezen betűjének, ezen megfogalmazásának nem tesz teljes mértékben eleget, ugyanis a törvényjavaslat csak az intézményi finanszírozás hiányaiból indul ki.
Én úgy gondolom, hogy az önkormányzati törvény e szellemének és betűjének maradéktalan végrehajtása akkor történik meg, ha az "önhibájukon kívüli" törvényt is úgy fogalmazzuk meg, hogy azok az önkormányzatok, amelyek többnyire azokból a körökből kerülnek ki, amelyekről az előbb Tarnóczky Attila képviselőtársam beszélt, önállóságuk védelme érdekében, önállóságuk megteremtése érdekében is kaphatnak ebből a kétmilliárd forintnyi összegből.
Ez a módosító javaslat azt a célt szolgálná, hogy kiterjedjen az érintettek köre, hogy újabb önkormányzatok juthassanak pénzhez ebből az összegből.
A másik az összeg mértékére vonatkozó módosító javaslatom, amiről röviden szeretnék szólni. Az általános vitában már elmondtam, hogy nagyon sajnálatosnak tartom én magam is és az ellenzéki képviselők, ezen belül a Szabad Demokraták Szövetsége, hogy a tavalyi évhez képest több mint 50%-kal csökkent az az összeg, amelyet az önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő települések támogatására fog ebben az évben az Országgyűlés biztosítani.
Tavaly ez 5 milliárd forint volt, az idén a törvényjavaslat értelmében lecsökkent 2,7 milliárdra – de ebből a 2,7 milliárdból is 500 milliót elkülönít a törvényjavaslat a katasztrófával sújtott települések támogatására. Ez a két településkör nem esik egybe, mert ugyan katasztrofális az, hogyha egy kistelepülés nem képes az iskoláját működtetni, vagy nem képes a polgármesteri hivatalát finanszírozni, vagy nem képes valamilyen fejlesztést elvégezni, de ez nem a környezeti katasztrófa körébe tartozik, hanem az önkormányzatok működésének katasztrofális helyzete eredményezi ezt – az 500 milliót pedig a természeti katasztrófák sújtotta települések támogatására kívánja a törvényjavaslat fordítani. Én természetesen nem azt kérdőjelezem meg, hogy ilyen célokra nincs szükség elkülönített pénzügyi alapra, de úgy gondolom, nem a hátrányos helyzetű települések rovására kellene a természeti katasztrófák által sújtott településeket kárpótolni, illetve abból az összegből a katasztrófák okozta károkat elhárítani.
Azt javasolom ezért, hogy ezt az 500 millió forintot szintén a hátrányos települések – és itt elsősorban én a kistelepülésekre gondolok – kiegészítő finanszírozására fordítsuk, és a katasztrófa által sújtott települések számára más pénzeszközöket keressünk. Az én véleményem szerint a költségvetési tartalék elegendő pézeszközt nyújtana a hiányok fedezésére.
Köszönöm a figyelmüket. Erről a két indítványomról szerettem volna részletesebben szólni. Ezenkívül más témában is nyújtottam be a törvényjavaslathoz kapcsolódva módosító indítványokat. Ezeket csak megemlíteném.
Én például nem értek egyet azzal, hogy a miniszterek döntsék el, ki kap pénzt a katasztrófák sújtotta települések közül. Azzal sem értek egyet, hogy a Kormány osztja szét az önhibájukon kívüli települések számára jutó pénzeszközöket. Úgy gondolom, a korábbi gyakorlatnak megfelelően ezt a Parlamentnek kellene megtennie mindaddig, amíg nem kerül módosításra szintén az önkormányzati törvény – amelyre ebben az esetben hivatkoznom kell –, amely egyértelműen azt mondja, hogy a Parlament, az Országgyűlés feladata ezeknek a pénzeknek az odaítélése és a pénzek mértékének megítélése is.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me