BOGÁR LÁSZLÓ, DR. a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának államtitkára:

Full text search

BOGÁR LÁSZLÓ, DR. a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának államtitkára:
BOGÁR LÁSZLÓ, DR. a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának államtitkára: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt interpelláló Képviselőtársaim! Az első kérdésük arra irányul, hogy miért nem kapta meg az említett cég az exportfinanszírozási hitelt. Nos, az exportfinanszírozási hitelezési tevékenység a kereskedelmi bankok hatáskörébe tartozik. A hitelezés első, alapvető feltétele egy elsőosztályú bank fizetési ígérvénye.
A PEGA Kft bankgaranciája a német Ost-West Handelsbank AG-tól származott, amely viszont egy alapvetően orosz érdekeltségű bank, és már a szovjet külkereskedelmi bankot megelőzve komoly fizetési gondokkal küszködött. Bár a hiteligény elutasításának okáról ebben az esetben, jól lehet ezt – ha jól értettem – az NGKM-nek címezték, de nem az NGKM minisztere felelős erről nyilatkozni, hanem természetesen az érintett kereskedelmi bank. Vélelmezhető, hogy a fizetési nehézségekkel küszködő Ost-West Handelsbank AG fizetési ígérvényét a kereskedelmi bank nem tekintette megfelelő garanciának.
A második kérdés így hangzik: mit kíván tenni a Kormány a várható vis maiorra tekintettel az okmányos ügyletekkel kapcsolatban azért, hogy a magyar cégek és termelők ne kerüljenek hasonló helyzetbe?
A fizetés módja okmányos inkasszó, akkreditív stb. a szerződő felek által kötendő magánjogi szerződésben került rögzítésre. Az NGKM illetékes főosztályának munkatársai, de említhetném itt az összes többi gazdasági minisztériumot is, illetve bármely pénzintézetet, amelyek felvilágosítást tudnak adni a Függeten Államok Közössége piacain külkereskedelmet folytató, illetve folytatni szándékozó üzletembereknek, minden esetben felhívták és folyamatosan felhívják a figyelmet, hogy a külkereskedelmi tevékenységük során – ahogy mondani szo- kás – a jó üzletember gondosságával, körültekintésével, különös gondossággal járjanak el, és csakis kellő pénzügyi garanciák birtokában szállítsanak. E tényt nemcsak az egyes konkrét megkeresések során, hanem a szaksajtóban megjelent publikációkban, a legkülönbözőbb fórumokon, előadásokon és minden körülmények között hangsúlyozni igyekszünk.
Egyetlen minisztérium, vagy országos hatáskörű szerv a vállalatok közötti nemzetközi magánjogi szerződések kérdéseivel nem foglalkozott, és ezt ma sem teheti, mert erre nincsen hatásköre.
A konkrét esetre visszatérve, az Ost-West Handelsbank AG fizetésképtelensége miatt az ügylet okmányai nem rendelkeznek megfelelő fizetési garanciával.
A harmadik kérdés: mit tett az NGKM a piacszerző és piacvédő szerepe érdekében a mezőgazdasági termékek vonatkozásában?
Először talán a piacszerző tevékenységről.
Kereskedelmi kirendeltségeink folyamatosan figyelik és elemzik a külpiaci lehetőségeinket, kint dolgozó munkatársaink minden segítséget – és ezekről kedvező visszajelzéseket is rendszeresen kapunk, tehát minden segítséget – megadnak a hozzájuk forduló cégeknek. Több esetben az ő közvetítésükkel, illetve aktív segítségükkel jönnek létre jelentős ügyletek. Állandó jelenlétükkel folyamatosan biztosítják a kapcsolattartást a különböző kereskedő cégekkel.
Ami a piacvédő szerepet illeti, a mezőgazdasági termékek piacvédelmét a Kormány kiemelt fontosságúnak tartja, összefüggésében a 3487/1991. számú kormányhatározattal, jelenleg folyik az élelmiszer-gazdasági termékekre vonatkozó, termékmélységű vámvédelmi intézkedések kidolgozása, mely az első félév végén már meghirdetésre is kerülhet. Természetesen intézkedéseinknek összhangban kell lenni a GATT-ban vállalt, illetve az EK-val kötött társulási szerződésből adódó kötelezettségeinkkel.
És végül az utolsó kérdésük: hogyan segíti a Kormány a mezőgazdasági termékek EG, illetve kelet felé irányuló exportját, hogy a hazai termelők biztonságosan gazdálkodhassanak, és ne szegjék kedvüket a hasonló esetek?
A mezőgazdasági termékek Európai Közösség felé történő exportját nagymértékben segíthetik azok a kedvezmények, amelyek az EK-val kötött társulási szerződés jegyzőkönyveiben találhatók. Jelentős menynyiségű élelmiszer-gazdasági termék kerülhet az Európai Közösség piacaira lefölözés-, illetve vámkedvezményekkel. Az EK-ba irányuló élelmiszer-gazdasági exportunk 1991-ben mintegy egymilliárd dollárt tett ki, ez 94–95-re körülbelül másfélmilliárd dollárra növekedhet, és a kedvezmények mértéke évente átlagosan 100 millió dolláros nagyságrendet érhet el.
A volt rubelelszámolású országokkal folytatott kereskedelmünk elősegítésére ma is igénybe vesszük az összes lehetséges gazdasági-diplomáciai eszközt. Kiemelten kezeljük a Szovjetunió – a volt Szovjetunió – tagköztársaságaival folytatott kereskedelmet. Ennek tulajdonítható, hogy az ide irányuló elmúlt évi forgalmunknak több mint 40%-a, tehát körülbelül 400 millió dollár az élelmiszer-gazdasági termékekből adódott, ezek a termékek tették ki.
92-re vonatkozóan az Orosz, a Belorusz, az Üzbég és a Komi Köztársasággal kölcsönös áruszállításokról szóló, kormányzati szintű jegyzőkönyveket írtunk alá, amelyek összességében több mint fél milliárd dollár értékben irányoznak elő élelmiszer-gazdasági exportot.
A Független Államok Közösségét alkotó országok rendkívül nehéz gazdasági helyzete és az ott uralkodó, változatlanul fennálló rendkívüli bizonytalanság miatt azonban ez a forgalom jelentősen aligha bővíthető az idén. Döntően a barterügyletekre és a megfelelő, első osztályú nyugati bankgaranciákkal létrejövő üzletekre lehet az ez évi exportot is alapozni.
Itt jegyzem meg, hogy a Parlament által jóváhagyott keretek között a mezőgazdasági termékek exporttámogatására ebben az évben mintegy 26 milliárd forintot fordíthatunk, és a kereskedelem-fejlesztési alapból is jelentős összegekkel kívánjuk támogatni a külpiacon való megjelenést.
Köszönöm a figyelmüket, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me