BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy azzal kezdjem: bizonyára a képviselő úr is, jómagam is és mi valamennyien tudjuk, hogy épelméjű köztisztviselő ilyen kérdéseket nem tesz fel, ilyen kérdésekre válaszokat nem gyűjt és ilyen adatokat nem dolgoz fel.
Mielőtt a válaszra térnék, vagy a történetet ismertetném; kezemben van két tudományos kutató reflexiója – azt a címet is viseli, hogy "Reflexiók egy interpellációra" –, egy válasz; ebben nagyon kifogásolják az elhangzottakat – a képviselő úr részéről elhangzottakat –, nem ismertetem, engedje meg, hogy majd a szünetben közvetlenül átadjam.
Ami a történet: a történet az, hogy 1989 óta ahogy mondani szokták – gyümölcsöző együttműködés alakult ki a Menekültügyi Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézete között. Ezt több kiadvány szentesíti, amelyek a menekültek körében való felmérést, annak szociológiáját feldolgozták, és a Menekültügyi Hivatal munkatársai szerint ez nagy segítséget jelent számukra.
Eme együttműködés keretében a Menekültügyi Hivatal tíz kérdést juttatott el a két tudományos kutatónak vagy a Politikatudományi Intézetnek, amihez hozzátettek még 33-at, és így ezt a 43 kérdést megküldték a polgármestereknek. A válaszban, a kísérőlevélben jól jegyzett módon "a két tudományos kutató küldi", és címnek a "visszaérkezés a Politikatudományi Intézethez történt".
Egyébként a levélanyagból is megállapítható, hogy ez nem a Menekültügyi Hivatal kíváncsiskodása.
Tudományos kutatás céljára kívánták feldolgozni, és ezzel én tulajdonképpen be tudnám fejezni, ha ez így lenne és ilyen hófehér lenne a dolog, de azért nem egészen ilyen hófehér.
A Belügyminisztériumot bombázzák a különböző szervezetek – társadalmi szervezetek, tudományos intézmények, karitatív szervezetek –, hogy az önkormányzatok részére küldendő postájukat a belügyminisztériumi postaanyagba behelyezzék. Ennek az a magyarázata, ha síma a levél, akkor közel 40.000 forint –, ha ajánlott levél, 110.000 forint, – ha expressz ajánlott levél – ha jól emlékszem – 180 vagy 170.000 forint egyszerre. Meg kell érteni ezeknek a szervezeteknek ebbéli törekvéseit is.
A Belügyminisztériumban azonban nem volt egy felelős személy erre a célra kijelölve, hogy precízen és kellő gondossággal nézze át, mi kerül be a postába, jóllehet a 3000 megdöbbent polgármesterből egyről sincs tudomásom, illetve egyről feltehetően és a képviselő úrról, de kiválthatott félreértéseket – én ezt nem tagadom. Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy ez irányú kérések vagy ez irányú posták felülvizsgálatára külön főosztályvezetői rangú személyt jelöltem ki (Zaj.) , hogy a jövőben egy ilyen félreértés se legyen!
Azt is fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy azok a kérések, amelyek a Belügyminisztériumhoz érkeznek, némelykor valóban bizonyos szűkebb csoport vagy karitatív szervezet érdekeit is tükrözik, mégsem zárkózunk el a jövőben sem attól – épp azért, hogy működőképesek legyenek –, hogy ezt a postát továbbítsuk, és a Belügyminisztérium befogadja az intézmények ismert anyagi helyzetére tekintettel.
Ami a két kérdést illeti, képviselő úrnak azt tudom mondani, hogy feltehetőleg az Alkotmányról van tudomása az ebben közreműködő munkatársaknak is, másodszor pedig az 1922-t nem pontosan értem, a versidézet 1937-ből való. Köszönöm. (Derültség és taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me