FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)

Full text search

FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)
FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ) Tisztelt Államtitkár Úr! Először is szeretném megköszönni önnek azt a levelet, amit a "Ki keseríti a cukorbetegek életét?" című interpellációnkra válaszként küldött. A levélben foglaltak megfelelőek számunkra, és ezért az interpellációt visszavontuk.
Most hasonló témakörben, illetve hasonló címmel a mezőgazdasággal kapcsolatban szeretnénk egy interpellációt intézni miniszter úrhoz, illetve államtitkár úrhoz.
Szeretnénk idézni egy újságcikkből. Ez így kezdődik: "Elmúlt a kedd is, a sokadik, de a termelők hiába várják, hogy a november-decemberben felvásárolt sertések ellenértékét megkapják. Nem kevesebbről, mint 120 millió forintról van szó, de egyelőre remény sincs rá, hogy a pénzükhoz jussanak." Interpellációm címe az is lehetne, hogy tisztelt miniszter úr, vagy tisztelt államtitkár úr, mit szólna ön ahhoz, hogyha fél évig nem kapná meg a fizetését.
És most a történet: 1991. november és december hónapban a Hajdú Kft az Aster-Oriental Kft megbízásából kb. 126 millió forint értékben szovjet szállításra sertéseket vásárolt fel. A sertések a német PEGA Kft közreműködésvel még tavaly kiszállításra kerültek. Azóta már hónapok teltek el, de a termelők mindeddig csupán 36 millió forintot kaptak meg, vagyis 90 millió forint továbbra is függőben van.
A történetet ki kell egészíteni azzal, hogy a PEGA Kft. bankgaranciát kapott a német Ost-West Handelsbank AG-tól, és az Aster-Oriental az ügylet finanszírozási biztosítékaként egy visszavonhatatlan akkreditívet, átruházási garanciát adott.
A banki fedezet lehívását azonban a Szovjetunió megszűnése meghiúsította. A szovjet külkereskedelmi bank átalakulóban van, ezért az üzleti partnereknek az ügylet okmányos jellegéből adódóan meg kell várniuk, míg az átállás adminisztratív akadályai elhárulnak.
Az okmányok hitelesítése és a jogfolytonossági igazolás információink szerint ugyanis meglehetősen időigényes. Az Aster-Oriental ezért megkísérelte a Kormánytól a termelők kifizetése érdekében egyszeri exportfinanszírozási hitel felvételét, azonban a kérelmet önök elutasították.
Kérdéseink ezek után a következők:
– Miért nem kapta meg az említett cég az exportfinanszírozási hitelt?
– Mit kíván tenni a Kormány a vis maiorra tekintettel az okmányos ügyletekkel kapcsolatban azért, hogy a magyar cégek és termelők ne kerüljenek hasonló helyzetbe?
– Milyen piacszerző és piacvédő intézkedéseket tett a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatban?
– Valamint végül: hogyan segíti a Kormány az említett termékek EGK-ba, illetve kelet felé irányuló exportját, hogy a hazai termelők biztonságosan gazdálkodhassanak, és ne szegjék kedvüket az ehhez hasonló esetek? (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me