FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)

Full text search

FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)
FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ) Tisztelt Államtitkár Úr! Én a válaszából azt látom, hogy önök széttárják a kezüket, és azt mondják, hogy sajnos, a termelők továbbra sem fognak hozzájutni a pénzükhöz. Azt hiszem, ez így van. Ezért a választ nem tudom elfogadni.
Most indoklom, hogy miért.
Az ön válaszában, amit feltételezhetően többen állítottak össze, bízom benne, és akkor nem önt terheli a felelősség, tárgyi tévedés van, hiszen nem a kereskedelmi bank utasította el az exportfinanszírozási hitelt, hanem Kádár Béla maga, itt van a levél, erről egy másolatot szívesen adok.
A másik, hogy véleményem szerint – és akkor ebben nézeteltérés van – én másképp ítélem meg a minisztérium tevékenységét. Én úgy ítélem meg, hogy a minisztériumnak abban az esetben, hogyha egy szomszédos államban valami olyan dolog történik, ami előre nem volt látható, például a Szovjetunió összeomlik, akkor a minisztérium fogja magát, összegyűjti azokat a dokumentumokat, amelyek ilyenkor rendelkezésre állnak, és elutazik Moszkvába, illetve az adott államba – utódállamba –, és megpróbálja helyrehozni azokat a hibákat, amelyek ilyenkor felmerülnek, illetve azokat a problémákat orvosolni.
Ebben az esetben kizárólag arról van szó, hogy nem érkezett meg az illetékes bankhoz az átvételi elismervény a Szovjetunióból. Tehát ezért a bank nem tud fizetni, mivel nincs igazolás arról, hogy az árut átvették.
Valamint arról is szó van, hogy a szovjet külkereskedelmi bankot átszervezik. Ez akadályokkal jár, ami több hónapot is igénybe vehet, tehát nincs aki igazolja, hogy ez a tartozás fönnáll, és ezért a fizetés nem megy.
Békés megyéről és Hajdú megyéről tudni kell, hogy főképp mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznak. Tehát ezreket érinti ez a probléma, és fél éve már nincsen megoldás. November óta – november-december óta – ezek a termelők nem kapják meg az átadott áru ellenértékét.
Ez a fél év elegendő lett volna arra is, hogy a 120 millió forintból, amit a termelőknek meg kellett volna kapni, már egy teljesen új állományt beállítsanak, amit most április-májusra már újból leadhattak volna: és ez egyrészt hasznos lett volna az országnak, tehát több tízmillió forint nyereséget hozott volna csak a 120 millió forintos befektetés, másrészt pedig nem ment volna el a termelők kedve a sertéstartástól.
Mi történt most?
A sertéstermelés alkalmazkodik a piachoz, ilyen esetben elmegy a termelési kedv, csökken a beállított állomány mennyisége, természetesen várható egy húshiány, ezért a Földművelésügyi Minisztérium hozzájárul 250 ezer sertés behozatalához, és importáljuk akkor a sertést, amikor Magyaroszág messze földön híres arról, hogy sertéstermelő vidéket is magába foglal.
A minisztérium pedig, említettem, hogy mit tehetett volna.
Rövid távon az exportfinanszírozási hitel biztosításával, vagy ehhez való jutással a termelőket hozzájuttathatta volna a pénzhez. Én ezt nem egyedi problémának látom. Tehát nemcsak a sertésekről van szó. Ez csepp a tengerben.
Szeretnék felolvasni a minisztérium számára írt levélben foglaltakból egy részt. Több forrásból rendelkezésre álló információnk szerint a magyar parasztság, a magyar mezőgazdasági termelők részére az utóbbi félévben hasonló jellegű ki nem fizetések történtek külkereskedelmi vállalatok bonyolításában. Tehát több ilyen eset van. Az ilyen jellegű adósság eléri a több milliárd forintot, és rendkívüli módon veszélyezteti a magyar mezőgazdaság 1992-es nyereségét, mezőgazdasági termelési nyereségét.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me