PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő úr! Először is egy félreértést kell tisztáznom: nincs megkülönböztetés az OTP-nél, illetve a magánforgalomban vásárlók között. A lakáscélú támogatásokról szóló kormányrendelet meg sem említi az OTP-t.
Az Országos Takarékpénztár pontosan ugyanolyan pénzügyi feltételekkel forgalmazza a használt lakásokat, mint a többi ingatlanközvetítő vagy amelyek a magánfelek közötti adásvételre vonatkoznak.
Különbség van viszont az új lakások építése vagy vásárlása, valamint a meglévő lakások vásárlásának feltételeiben. Aki új lakást épít, az igényelheti a szociálpolitikai kedvezményt, a már meglévő lakás vásárlója nem.
A lakáshiány ismert körülményei ugyanis azt indokolják, hogy minden lehető állami eszközt a lakások számának növelésére használjunk fel. Ez az egyik oka annak, hogy nem lehet a meglévő lakások vásárlásához szociálpolitikai kedvezményt nyújtani. A másik ok az, hogy a lakáspiac eddig is valódi piacként működött, s így az árakat a kereslet fizetőképessége határozta meg.
Ezért a támogatás, amelyet a vevők kapnak, az árakat is emeli, és az eladóhoz jut. Így sem több lakás nem épül az adófizetőktől elvont pénzből, sem a rászorulók számára nem jelent tényleges támogatást, csak az inflációt növeli. Ennek az elméletileg megfogalmazott szabálynak a valódiságát bizonyítja a falusi családi házak vásárlásához 1989. január 1-jétől nyújtott szociálpolitikai kedvezmény és kiemelt állami támogatásos kölcsön hatása.
Egyértelmű volt, hogy a támogatott hitel és szociálpolitikai kedvezmény az eladókat gazdagította, nem a vevőket segítette, és eredményeként újabb lakás sem épült fel. Ez volt az indoka a rendszer megszüntetésének.
Az árak növelése érdekében nem szabad újabb terheket róni az adózókra. Mindez nem jelenti azt, hogy a valóban rászorulók nem kaphatnak segítséget. Igénybe vehetnek kölcsönt általános törlesztési támogatással és kamatmentes kölcsönnel vagy vissza nem térítendő támogatással segíthetik őket a munkáltatók és a helyi önkormányzatok.
Úgy gondolom, hogy a helyi önkormányzat képes azt megítélni, hogy melyik család, milyen célra, mennyi támogatást kapjon. Ezért az 1992. évi állami költségvetésben nem a szociálpolitikai kedvezmény igénybevételi jogosultságának a meglévő lakásokra vlaó kiterjesztésére, nem is összegének – egyébként indokolt – emelésére használtunk fel forrásokat, hanem az önkormányzatok normatív hozzájárulásának növelésére. Az 1991. évi 5 milliárd forinttal szemben 7,5 milliárd forint az 1992. évi előirányzat. Ez a módszer ugyanazt az összeget – véleményem szerint – sokkal hatékonyabban, célirányosabban és a nem kívánt mellékhatásokat mérsékelve használja fel, mint a szociálpolitikai kedvezmény igénybevételi jogosultságának kiterjesztése. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me