KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban azért kértem szót, mert tegnap – sajnos, távollétemben – Vass István SZDSZ-es képviselő úrtól napirend előtti hozzászólás keretében olyan gondolatok és olyan következtetések hangzottak el személyemre, illetőleg az általam vezetett tárcára nézve, amelyek számomra némi meglepetéseket okoztak.
A képviselő úr mondandójában általam rendkívül szimpatikusnak ítélt módon az iránt aggódott, hogy az általa február 18-án elmondott és általam ugyanezen a napon megválaszolt és a Ház által el nem fogadott interpellációjának mi lett a sorsa. Ez a megállapítása képviselő úrnak – hangsúlyozni szeretném – számomra rendkívül szimpatikus és teljesen érthető és helyénvaló. Az azonban, hogy a képviselő úr ennek okaként, a késlekedés okaként személyem, illetőleg az általam vezetett minisztérium késlekedését jelölte meg, enyhén szólva arra vall, hogy a képviselő úrnak az elmúlt két évben nem volt alkalma a Házszabályt elolvasni. Ugyanis ha a képviselő úr ezt megtette volna, akkor nem jutott volna, nem juthatott volna ilyen következtetésre, ugyanis a Házszabályból egyértelműen következik – és eddigi gyakorlatunknak is ez felel meg –, hogy amennyiben egy interpellációra adott választ a Ház nem fogad el, úgy az elnök még ugyanazon a napon – mint a konkrét esetben meg is történt – az adott kérdést megküldi a Parlament illetékes bizottságának, jelen esetben a gazdasági bizottságnak. A konkrét ügyben is ez történt – nem több, nem kevesebb. Vagyis ebből az következik, hogy ettől a pillanattól az illetékes parlamenti bizottság az ügy ura, vagyis a bizottság dönti azt el, hogy munkatervébe hogyan, mi módon tudja beilleszteni, mikor tudja tárgyalni az adott kérdést, illetőleg azt, hogy a meglévő, az elnök által megküldött anyaghoz képest szüksége van-e további anyagra.
Vagyis, képviselő úr, az interpellációra adott válasz ezt követően nem jön vissza a válaszoló miniszterhez, és nem jön vissza a választ adó miniszter minisztériumába. Következésképpen a minisztérium akkor tud reagálni, ha a bizottság megkeresi azzal kapcsolatban, hogy mikor kíván tárgyalni az ügyben, és milyen segédanyagokra van szüksége az ügy érdemi elbírálásához. Ez a jelen konkrét esetben április 9-én megtörtént a bizottság részéről. Azt már önökre bízom, hogy döntsék el – ez csütörtöki nap volt –, hogy a csütörtök és hétfő közötti egyetlen munkanap elegendő határidő-e egy olyan minisztérium számára, amely jelen pillanatban négy alaptörvény kidolgozásával foglalkozik, és önmagában vizsgálva egy egynapos munkanap elegendő-e arra, hogy egy ilyen anyagot egy minisztérium földolgozzon?
Azt hiszem, hogy ezek után a képviselő úr azon következtetése, miszerint a Munkaügyi Minisztérium késlekedik az adott ügyben, és ezért nem kerülhet érdemi eldöntésre, enyhén szólva valótlan, és a Házszabályok teljes nem ismerését bizonyítja. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)
Döntés törvényjavaslat sürgős tárgyalásáról

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me