HATVANI ZOLTÁN, DR. a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

HATVANI ZOLTÁN, DR. a gazdasági bizottság előadója:
HATVANI ZOLTÁN, DR. a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 1992. április 1-jei ülésén folytatott vitát arról, hogy a Kormány által 4548-as szám alatt előterjesztett távközlési törvénytervezetet parlamenti vitára alkalmasnak tartja-e. A bizottság többségi szavazással a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta.
Tisztelt Képviselőtársaim! Különösen nagy jelentőségű, mindennapi életünkre és gazdaságunk jövőjére egyaránt nagy hatással bíró törvényről lévén szó, röviden összefoglalom a vitában kifejtett álláspontokat, felhíva ezzel is képviselőtársaim figyelmét az előterjesztés néhány kritikusnak tűnő pontjára.
Mindenekelőtt előzményként megemlítem, hogy a távközlés – mint befektetői piac és szolgáltatási igény – iránt igen nagy hazai és külföldi érdeklődés hatására és az eredményesebb munkavégzés érdekében bizottságunk hatpárti összetételű távközlési albizottságot hozott létre, és bízott meg a tájékozódással és előkészítéssel. Ez az albizottság szakértői megbeszéléseken, valamint hágai és washingtoni meghívásra holland, illetve amerikai politikusoktól és üzletemberektől szerzett tapasztalatokat arról, hogy milyen hatással lehet a törvényi szabályozás a távközlési piacra és a távközlési szolgáltatásokra. Talán az így szerzett tapasztalatok is hozzájárultak ahhoz, hogy 5212-es szám alatt az előbb olyan törvénymódosítás született, amely a távközlési piac megnyitása elől jogszabályi akadályokat hárít el. Ezúton szeretném tisztelt képviselőtársaimmal ismertetni, röviden öszszefoglalóban a gazdasági bizottság vitáján elhangzottakat.
A törvényjavaslat szóbeli előterjesztőjének indoklása és kérdésekre adott válasza szerint az alaphálózat kizárólagos állami tulajdona akadályozta volna a külföldi tőke beáramlását. A törvénynek védenie kell a magyar távközlési piacot a sokkal erősebb külföldi versenytársaktól. A törvényjavaslat nem preferálja a magyar ipart, de ez nem is feladata. A bérelt vonalakon megengedett közszolgáltatás kedvezőtlen helyzetbe hozná a távközlési piac kevésbé vonzó területeit, azaz elsősorban a kistelepüléseket. A Kormány az 1992. januárban elfogadott távközléspolitikai koncepcióját újratárgyalja, és a törvény elfogadása után fogja azt kibocsátani. A koncepciókidolgozás keretében még vita folyik afelől, hogy legyen-e távközlési alap.
Vita folyik afelől, hogy a MATÁV privatizációja hogyan történjen. A DUNATEL alternatív javaslatát a Kormány nem tartja jónak, de sok eleme a kormányrendelet készítésekor majd felhasználható.
Nagy vita folyt afelől az előkészítés szakaszában – mondta az előterjesztő –, hogy a távközlést milyen mélységben szabályozza a törvény és milyen mélységben a minisztérium koncessziókibocsátások útján.
A bizottság kormánypárti képviselői szerint a távközlési törvényt a Kormánynak legalább egy éve elő kellett volna terjesztenie. A távközlési törvényt megelőző 5212-es számú hatpárti, albizottsági javaslat szorosan kapcsolódik a távközlési törvényhez, befolyásolja a privatizálást – mint hallottuk az előbb is – és a magyar távközlés fejlesztési lehetőségeit.
A magyar távközlés területileg egyenletes, gyors fejlesztéséhez a távközlés fejlesztési és szolgáltatási nyereségének minél nagyobb hányadát a távközlés fejlesztésére kell fordítani, ehhez pedig feltétlenül szükséges a törvényjavaslatban nem szereplő távközlési alap létrehozása. A távközlési alap törvényben való szabályozása és további fontos módosítások érdekében a távközlési albizottság egyeztetve a Kormánnyal dolgozzon ki módosító javaslatokat.
A MATÁV privatizációja az Állami Vagyonügynökség programja szerint folyik. Ezzel párhuzamosan a Kormány dolgozik a távközlés szabályozásán, ehhez az Egyesült Államok szenátusának anyagi támogatását is élvezi.
A bizottság ellenzéki képviselői szerint a Kormány távközléspolitikai koncepcióinak ismerete, különös tekintettel a MATÁV privatizációjának tervezett módjára és időbeli ütemezésére, nélkülözhetetlen a távközlési törvényjavaslat országgyűlési tárgyalásakor.
Az Állami Vagyonügynökség mielőbb ismertesse legalább az illetékes bizottsággal a MATÁV-val kapcsolatos privatizációs elképzeléseit. Ez a törvényjavaslat ilyen formában korlátozza a hazai távközlés fejlesztésénél is nélkülözhetetlen versenyhelyzet kialakulását, így az idegen tőke beáramlását is. A távközlési piac is legyen támadható.
A javaslat bizonytalanná teszi a MATÁV-on kívüli más, már meglévő vagy most szerveződő hazai távközlő szervezetek helyzetét is. A törvény annak reményében készül, hogy bizonyos értéknövelt és egyéb szolgáltatások jogáért sok-sok kül- és belföldi vállalkozó fog versenyezni, ugyanakkor a törvényjavaslat egy sor korlátozást tartalmaz, különösen szigorú korlátokat tartalmaz az alaphálózatra vonatkozóan, és nem tartalmazza még körvonalakban sem a rákapcsolás szabályait. Hiányzik a javaslatból a külföldön nagy súllyal szereplő, a Kormánytól, illetve tulajdonostól független szabályozó szervezet, hiányzik a fogyasztói érdekvédelem, a tervezet szerint az Országgyűlés nem kap szerepet ennek a társadalom és gazdaság szempontjából alapvetőnek tekinthető szolgáltatásnak az ellenőrzésében.
A tulajdonosi funkciókat és szabályozási funkciókat a minisztériumi koncessziós szabályozás útján egy szervezet, a Kormány gyakorolja.
Végül fontos, elsősorban a kistelepülések és elmaradott térségek érdekében is – az ellenzéki képviselők szerint is – a távközlési alap törvényi szabályozása, továbbá a törvény, pontosabban a magyar távközlés érdekében is jó volna a módosítások kidolgozásakor az albizottságon keresztüli hatpárti és kormányzati együttműködés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon remélem, semmi fontosat nem hagytam el összefoglalómban a bizottsági vitán elhangzottakból és semmi olyat nem mondtam, ami ott nem hangzott el. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me