FADDI JÓZSEF (FKgP)

Full text search

FADDI JÓZSEF (FKgP)
FADDI JÓZSEF (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az életjáradékról szóló törvényjavaslat módosítását az alábbiakban javaslom. Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslatban szereplő számok és maga az az érték, amit kapna az állampolgár, az bizony nem vigasztaló, és nem alkalmas arra, hogy fenntartsa a mindennapi szükségleteinek megfelelő életszínvonalat.
Javaslataim vagy módosításaim a következők:
Az 1. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul. Ez a törvény szerinti életjáradék az őt saját jogon megillető kárpótlási jegy ellenében annak a kárpótlásra jogosulnak folyósítható, aki 1991. december 31-én nők esetében 60., férfiak esetében 65. életévét töltötte be. Indokolás: a törvényjavaslat nincs figyelemmel a nőkre, akiknél az életerő csökkenése általában korábban jelentkezik, mint a férfiaknál. Emiatt javaslom a jogosultsági életkor különbözőségét.
Az 1. § (2) bekezdése kibővül: az (1) bekezdésben nevezett jogosult elhalálozása esetén a jogosultságot házastársa örökli, életkorától függetlenül. Indokolás: méltányos a házastárs öröklési joga, ha egyéb kárpótlási módokhoz viszonyítjuk, mivel ott a kárpótlásként kapott érték örökölhető, a jogosult halála esetén nem szűnik meg.
A 2. § első mondata az alábbiak szerint módosul: az életjáradék havonta forintban fizetendő, a jogosultat megillető, részletekben fizetett kárpótlás. Indokolás: a törvényjavaslat az életjáradékot szolgáltatásként értékeli, holott az a károsult polgárok kárpótlását célozza, jelenti.
A 2. § második mondata az alábbiak szerint módosul: az életjáradék havi összegét a jogosult '91. december 31-én betöltött életkora, továbbá az általa az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóságra átruházott kárpótlási jegyek névértékének a figyelembevételével, a mellékletben foglaltaknak megfelelően kell megállapítani. Indokolás: az államolgár kárvallott mivolta semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy az illető férfi vagy nő. Így tehát csak a kár mennyisége szolgálhat a kárpótlás alapjául. Mivel ez utóbbi szerint megállapított kár és kárpótlás adott, semmi indoka sincs annak, hogy nemek szerint különböző összeg kerüljön folyósításra.
A melléklet a következőképpen módosul:
Az életjáradék havi összege 100 ezer forint névértékű kárpótlási jegy esetében – mint kárérték egység – az alábbiak szerint változik: a 100 ezer forint névértékű kárpótlási jegy – mint számítási alapérték – azonos 5,85 hektár 17 aranykorona országos átlagértékű földdel. Ennek a földnek mai átlagos földhaszonbére hektáronként 8000 forint. Ezt a földhaszonbért alapul véve és hónapokra elosztva 3920 forint havi összeget kapunk. Ez az összeg kerüljön életjáradékként kifizetésre, függetlenül attól, hogy a kárpótlásra jogosult milyen nemhez tartozik, valamint hogy a kezdő életkor betöltése után hányadik életévét tölti. Nem reális az, hogy 100 meg 106 éves emberekre tervezünk nagy összegeket. Indokolás: tekintettel arra, hogy az életjáradék a kárpótlás egyik módja, nem indokolható ennek életkor szerinti különböző összegben történő, illetve tervezett kifizetése. Ezáltal az életjáradékra jogosultak minden tekintetben hátrányos helyzetbe kerülnének, korosztályonként egymással és a más módon kárpótoltakkal szemben egyaránt.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, fontolják meg javaslataimat és támogassák. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me