ZSUPOS LAJOS, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

ZSUPOS LAJOS, a gazdasági bizottság előadója:
ZSUPOS LAJOS, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szóban forgó törvényjavaslatot a gazdasági bizottság megtárgyalta. A javaslathoz összesen 14 módosító és csatlakozó módosító indítvány érkezett.
A vita összegzését az alábbiakban tudnám elmondani. A módosítások irányát alapvetően három csoportba lehet sorolni. Ebből az első csoport az, amelyik a törvény hatályát szűkíteni kívánja. Ezek közül az egyik legjellemzőbb a Bakó Lajos által beterjesztett módosító javaslat, mely a mezőgazdasági termékek – közte a sertés, a kukorica és a búza – árát ki kívánja vonni a szabályozott minimáláras hatáskörből, mondván, hogy a tőzsdei piac ma már működik, és ezeket a műveleteket, ezt a funkciót voltaképpen a tőzsdének kell ellátni.
A másik csoport ezzel ellentétes, aki bővíteni kívánta a törvénynek a hatályát, és egyéb termékeket is be kívánt volna vonni a garantált árak hatáskörébe. Ezek közé tartozott Szalay Gábornak a módosító indítványa, aki az erőművi szeneket kívánta abba a körbe vonni, ahol garantált ár van. A módosító indítványnak voltaképpen az volt az indítéka, hogy ezen a területen nem alakulhat ki a piacgazdaság, nem működhet a verseny, és ebből következően az államnak kötelessége a minimáláraknak a kialakítása.
Az előterjesztő egyik javaslatot sem fogadta el. A szűkítéssel kapcsolatos Bakó-féle javaslatot azért utasította el, mert úgy gondolja, hogy a jelenlegi körülmények között a mezőgazdasági árak körül lévő, mezőgazdasági termékek körében lévő bizonytalan piaci feltételek nem tennének jót a további mezőgazdasági termelésnek, míg a bővítő jellegű Szalay-féle javaslatot azzal utasította el, hogy itt voltaképpen az történne, hogy az önköltséges ár révén olyan pénzkiadásokra kényszerülne a továbbiakban az állami költségvetés, ami nem kívánatos. Annak ellenére, hogy az előterjesztő ez utóbbi módosító javaslatot nem fogadta el, a gazdasági bizottság ezt a módosító javaslatot elfogadta.
További módosítások voltak még, amelyek voltaképpen a törvény hatályára, illetve a hatósági ármegállapítás jogkörének a telepítésére vonatkoztak, vagyis hogy ki jogosult ilyen vonatkozásban szerepelni. Itt már korábban a költségvetési bizottság megemlítette Pál Lászlónak a nevét. Ezenkívül Deutsch Tamás volt az, aki bizonyos jogköröket máshol kívánt szerepeltetni, máshova kívánt telepíteni, szemben az előterjesztésben foglaltakkal. A gazdasági bizottság ezeket a módosító indítványokat nem fogadta el.
További módosító indítványt fogadott még el a gazdasági bizottság, amit a költségvetési bizottság terjesztett elő, ami a törvény hatálybalépésére vonatkozott. Az eredeti február elsejei időpont helyett február 15-i hatállyal lép életbe a törvény.
Gyakorlatilag ezekben kívántam összegezni a gazdasági bizottságban lefolyt vitát, és a megtárgyalás eredményeképpen a gazdasági bizottság a tisztelt Háznak elfogadásra ajánlja a törvényt. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me