HORVÁTH BÉLA (MDF)

Full text search

HORVÁTH BÉLA (MDF)
HORVÁTH BÉLA (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az MDF vezette Kormány újabb kárpótlási törvényjavaslatot terjesztett be a tisztelt Ház elé. És ha megnézzük, a törvényjavaslatnak a címe is már önmagában borzongató, úgy szól, hogy Az életüktől és szabadságuktól politikai okokból jogtalanul megfosztottak kárpótlása. Tehát ezekről a személyekről szól.
Úgy érzem, mikor erről a törvényjavaslatról szólok, akkor egy gyászbeszédet kell tartani, hisz temetésen vagyunk: demokráciánk temeti az ötvenes, hatvanas és hetvenes évek terrorját és igazságtalanságait, temetjük a politikai gyilkosságnak még a gondolatát is, temetjük a politikai okból történő bebörtönözésnek a lehetőségét. S temetjük a temetetleneket, a XX. század második felének magyar abszurditását, mikor már a temetés is egyfajta igazságtétel.
A földrögök, amik a kommunizmus koporsóján koppannak, mind-mind egy félbehagyott, félbetört, megalázott, korán véget vetett magyar életet testesítenek meg. S úgy gondolom, hogy e törvényjavaslat elfogadása után ezek a földrögök egy nagy hegyként fognak ránehezedni egy letűnt eszmeiség sírjára. És a képviselői irodaház mellett álló Marx és Engels is szemlesütve nézi, tűnődik el azon, hogy utópiájából hogyan vált ilyen véres valóság. Bár ahogy ma reggel néztük a reggeli adást, a Nap TV-t, egyes fiatal marxisták egy kézlegyintéssel intézik el az elmúlt évtizedeket.
Tisztelt Elnök Úr! Egy ügyrendi javaslattal szeretnék élni ön felé. Javaslom, hogy a politikai okokból életüket vesztettek és szabadságuktól jogtalanul megfosztottakról szóló törvényjavaslat végső szövegének elfogadása után, a végszavazás után a tisztelt Ház egyperces néma vigyázzállással emlékezzen meg érintett honfitársainkról. S kérem az elnök urat, hogy a házbizottságban megfelelő időben ezt a javaslatomat képviselje.
Tisztelt Ház! A miniszteri expozé és a frakció-vezérszónokok felszólalása után én most a törvényjavaslat kapcsán egy olyan társadalmi csoportról szeretnék röviden szólni, amelyről az eddigiekben nem esett szó, nevezetesen az egyházakról, mert az egyházak, a felekezetek, a lelkészek, az apácák és a szerzetesek üldözéséről is beszélni kell. Módosító indítványommal is éppen az ő kárpótlásukat teszem teljessé.
Mikor is kezdődött hajtóvadászatuk és miért? 1946. június 4-én Rajk László belügyminiszter rendeleti úton feloszlatta a Magyar Cserkészszövetséget és a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Testületét, a KALOT-ot. Egy-két héten belül további, mintegy 1500 társadalmi egyesületet és egyházi ifjúsági szervezetet szüntetett meg. Rákosi Mátyás '48 januárjában bejelentette, hogy pártja az év végéig le fog számolni a klerikális reakcióval, és '48 júniusában az Országgyűlés elfogadta a 33. törvénycikket az egyházi iskolák államosításáról. 6500 egyházi iskola került állami tulajdonba. És elérkezünk 1950-hez, a borzalmak hajnalához, amikor 1950 nyarán több hullámban Rákosiék drasztikusan, az ÁVH irányításával internálták előbb a határsávból, majd máshonnan is a szerzeteseket és apácákat, Rákosi cinikus szavai szerint "a külföld kérésére".
Napjainkban egyre többen kérdezik meg a barna vagy éppen fehér ruhás szerzetesekről, hogy kik is ők és vajon miért üldözte a kommunista rendszer őket. A szerzetesrendek a második világháború utáni újjáépítésből tisztességesen kivették a részüket, '45 őszétől minden iskolában folytatták a tanítást. Mint már említettem, '48-ban a katolikus egyház térdrekényszerítésének első lépése az iskolák államosítása volt. A hajdani piarista diák, Ortutay Gyula miniszterként egykori tanárával, a piarista Sík Sándorral is szembekerült, ám a hatalom mámorában készségesen eljátszotta a ráosztott szerepet, és felszámolta a szerzetesi iskolákat, a magyar kultúra fellegvárait. A tanítórendek munka nélkül maradtak, az iskolákból kitiltották őket.
A diktatúra részéről a szerzetesrendek 1950 nyarán történt felszámolása ennek a lépésnek a folytatása volt, mérhetetlen károkat okozva az egész magyar nemzetnek. A szerzetesrendek felszámolása, az elhurcolás durvaságai, az embertelenség, a fizikai megsemmisítés teljesen indokolatlan volt. Nem értelmezhető másként, mint a megfélemlítés eszközeként. S mint a levéltárak kutatói tudják – többnyire csak ők –, az elmúlt rendszer nem válogatott a módszerekben. Ám a közvélemény, az azóta felnőtt generáció szinte semmit sem tud az életüktől és szabadságuktól politikai okokból megfosztott egyházi személyekről. Csak néhány nevet említek felvillanásképpen, az idősebb emberek még emlékeznek rájuk, az ifjabbak majd a történelemkönyvből fogják megismerni életpályájukat: Mindszenty József bíboros, Ravasz László református püspök, Ordas püspök, Endrédy Vendel zirci apát, Mécs László papköltő és még nagyon sokan mások. S a perek sokaságai: a Mindszenty-per, Grősz József kalocsai érsek pere, a gyöngyösi és hatvani ferences szerzetesek perei. S ne feledkezzünk el 1951. május 15-éről, amikor az Országgyűlés elfogadta az 1951. évi I. törvényt, az Állami Egyházügyi Hivatal felállításáról.
Utólag föltehetjük a kérdést, mi volt az üldözés oka. E tragédiából nem kívánok most tragikomédiát csinálni, de néhány mondatot szeretnék felolvasni a Magyar Dolgozók Pártja kiadványából, amelynek az a címe, hogy "Útmutató a falusi és városi haladó fokú szemináriumok hallgatói részére – Harc az egyházi reakció ellen". Ez az anyag 1950. május 29-étől június 5-éig terjedő hétre vonatkozik. Csak érdekességképpen egy-egy mondat: "Az egyházi reakció dühödten támadja pártunkat. Az egyház igyekszik akadályozni a párt munkáját azzal, hogy gyűléseinkkel egyidőben rendez litániákat, körmeneteket, búcsújárásokat." Nem kívánok további ugyanilyen humoros mondatokat fölolvasni, el tudják képzelni, mi szerepel ebben a fontos kis útmutatóban.
Mindezek alapján világos, hogy ezért vannak az egyházaknak mártírjaik, de nemcsak az 50-es évek elejéről. Az 1956-os forradalom utáni megtorlási időszak áldozatai között ott vannak az egyházi személyek is. Erről részletesen olvashatunk Szántó Konrád ferences szerzetes friss munkájában, ami "A meggyilkolt katolikus papok kálváriája" címmel jelent meg a közelmúltban. Majd a 60-as évek elején a Kádár-rendszer ismét egyházüldözésbe kezdett napi politikai megfontolásból. De még 1971-ben is szigorított börtönbe vetettek papírót – értesülhettünk a legfelsőbb bíróság közelmúltban meghozott felmentő határozatából.
Tisztelt Ház! A Kormány által beterjesztett törvényjavaslat az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottaknak kíván kárpótlást nyújtani. És mikor az áldozatokra gondolunk, akkor nem titkolhatjuk el a főbűnösök neveit. Nem azért, hogy emléküket megőrizzük, s tudom azt, hogy némelyük nevének kiejtése még ma is sok idős emberben ijedséget okoz, de múltunk megismerése, történelmünk tisztázása ezt megköveteli. Belügyminiszter-neveket fogok felsorolni: Rajk László, Kádár János, Gerő Ernő, Piros László, Münnich Ferenc, Biszku Béla, Papp János, Benkei András – nem folytatom.
Múltunkat lezártuk, a kommunizmus sírgödrét betemettük, kezdjünk új életet! Ám az újjáépítés kapcsán – kicsit eltávolodva e törvényjavaslattól – egy dologra szeretném felhívni a figyelmet. A közvéleményben, az önkormányzati testületekben nagy viták folynak az elmúlt rendszerhez kötődő szobrok sorsáról, némelyiknek esetleg további fennmaradásáról. Erről most nem kívánok vitát nyitni, csak felhívom a társadalom figyelmét arra, hogy az üldözött magyar egyházi személyeknek, mártíroknak is méltó mementókat kell felállítani köztereinken, utcáinkon, szerte az országban és itt a fővárosban is. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me