BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, hogy érvényes Für Lajos miniszter úrnak az a megállapítása egy másik interpelláció kapcsán, hogy a műfaj nem mindig alkalmas parlamenti kérdés, illetőleg interpelláció felvetésére. Kissé úgy érzem itt magam, gondolom, nem egyedül, mint egy népbírósági tárgyaláson egy háborús bűnös perében a népügyész vádbeszéde kapcsán.
Képviselő úr kérdésére vonatkozóan nem felel meg a valóságnak, hogy az Igazságügyi Minisztérium bekérte volna a bíróságoktól a törvényességi óvások során bűncselekmények hiánya miatt felmentettek és az egykori államellenes cselekmények miatt politikai üldözöttek folyamatban lévő ügyeit azért, hogy hátráltassa ilyen ügyekben a bírói döntés meghozatalát.
Ezzel szemben tény az, hogy a legfelsőbb bíróság elnökével együttesen vizsgálatot folytattunk az 1963 és 1989 között keletkezett államellenes bűncselekmények miatt folyt ügyekben. Függetlenül attól, hogy az ügyben törvényességi óvást emeltek-e vagy sem, és természetesen az volt a célja ennek a vizsgálatnak, hogy az 1963 utáni időszakra vonatkozó, itt a Parlamentben tárgyalandó törvény kidolgozását valamilyen tartalom alapján, valamilyen vizsgálat alapján előkészíthessük.
Arra a kérdésére, hogy van-e kapcsolat a jogszolgáltatási folyamatnak az imént említett félbeszakítása és a Parlament jelen ülésén tárgyalt és általam idézett című törvények kapcsán a kormányzati szándékok között, valamint hogy a bírói szuverenitásba államigazgatási úton történő beavatkozások azt célozzák-e, hogy előnyösebb kártérítést kizárjanak, azt mondom, hogy nincsen ilyen kapcsolat, és a jogi alapot, amit a képviselő úr 2. számmal jelölt kédésében, mármint hogy elvileg elfogadható-e, hogy az államigazgatási hatóság hátráltassa – éppen az Igazságügyi Minisztérium – a független bíróságok jogalkalmazó munkáját, azt tudom önnek mondani, hogy a Parlament által nemrégen 90 valahány százalékos többséggel módosított 1972. évi IV. számú törvénynek a 9. szakasz korábbi módosítása alapján, 9. szakasszal megállapított 51. szakasz c) pontja az igazságügy-miniszter feladatává teszi a jogalkotási feladatok ellátásához szükséges körben a bíróságok közreműködésével a jogszabályok hatályosulásának elemzését a jogalkotási feladatok ellátása végett.
Úgy gondolom tehát, hogy elfogadható, nemcsak elvileg, hanem jogilag is elfogadható, hogyha az igazságügy-miniszter a jogszabályok kidolgozása során a törvényelőkészítés munkájában a törvény adta felhatalmazás során kötelességét gyakorolja.
Természetesen semmiféle folyamatos bírósági ügyintézést nem gátol meg a képviselő úr által aggályosnak minősített intézkedés, hiszen a bírósági ügyviteli szabályzat világosan rendelkezik: valamennyi elküldött iratból vissza kell tartani az első- és a másodfokú ítélet kiadmányát, és ha van ilyen, a törvényességi óvás kapcsán született határozatot, tehát az ügyben intézkedni tud a bíróság, és köteles is az iratok esetleges vizsgálatra történt felterjesztését követően is.
Ami a kártérítések kérdését illeti, szeretnék rámutatni arra, hogy mindazon érintettek esetében, akiknek törvénysértő elítélését az eddig alkalmazásra került két semmisségi törvény már megsemmisítette, kárpótlásra jogosultak a 3413-as számú törvényjavaslat értelmében azt követően, ahogy azt a tisztelt Parlament majd eldönti.
Ettől függetlenül mindazok, akiknek ügyében perújítás vagy törvényességi óvás folytán már felmentő ítélet született, a jelenleg hatályos és az Alkotmánybíróság tegnap sokat idézett 66/1991-es számú határozatával is megerősítve a büntetőeljárás szabályai szerint fordulhatnak az első fokon eljárt bírósághoz az őket megillető reparáció megállapítása iránt.
Úgyhogy tisztelt Képviselő Úr, hogy vállalom-e ezekért a jogi és erkölcsi felelősséget: igen, vállalom, mint láthatja, jogi kötelességeim vannak ezzel kapcsolatban. Kérem, szíveskedjék a válaszomat így értékelni, és a súlyos diszkrimináció miatti aggodalmát, remélem, sikerült eloszlatni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me