WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)
WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A törvényjavaslathoz két módosító indítványt nyújtottam be, illetve egyet a saját nevem alatt, egyet pedig Gaál Gyulával közösen.
Két héttel ezelőtt a napirend előtti felszólalásban jeleztem, hogy az önkormányzatok nem lesznek képesek a költségvetési törvény keretében számukra előírt időhatárig teljesíteni az önkormányzati költségvetéssel kapcsolatos jelentési kötelezettségüket, amely február 29-e lett volna.
Azt is elmondtam annak idején – röviden megismétlem –, hogy erre azért nincs lehetőségük az önkormányzatoknak, mert részben hiányoznak a technikai feltételek, hiányoznak azok a formanyomtatványok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a jelentést elkészítsék, másrészt pedig hiányoznak azok a törvényjavaslatok, amelyek nélkülözhetetlenek, szükségesek ahhoz, hogy az önkormányzatok megalapozott költségvetést tudjanak összeállítani. Ezek közé soroltam és sorolom az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű településekről szóló törvényjavaslatot, és, ami ennél fontosabb, a céltámogatásról és a kiegészítő támogatásról szóló törvényjavaslatot.
Azóta a Kormány mind a kettőt beterejesztette a Ház elé, de elfogadásra – természetszerűleg – még nem kerültek ezek a törvényjavaslatok. Ezért javaslom, hogy az önkormányzatok jelentési kötelezettségét április 15-éig tolja ki a költségvetés. Tudom, hogy az önkormányzati bizottság támogatta ezt a javaslatot, de információm szerint a többi bizottság is elfogadja – pontosításokkal – ezt a javaslatot.
A másik javaslat pedig tulajdonképpen egy szövegpontosítás: ahogy a bizottsági vitában kiderült, a költségvetési törvénybe hibásan került az a megfogalmazás, hogy a TÁKISZ-ok készítenek az önkormányzatok helyett jelentést az önkormányzati költségvetésről. A helyes megfogalmazás véleményem szerint – és erre az önkormányzati szövetségek is felhívák a figyelmünket –, hogy a TÁKISZ-ok összesítik az önkormányzatok költségvetését. Ezt a szövegszerű pontosítást fogalmaztuk meg Gaál Gyulával közösen egy módosító javaslatunkban.
Kérem a tisztelt Házat, hogy mindkét módosító javaslatot támogassa. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me