KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amint azt Szabó Tamás miniszter úr a helyemen és a nevemben a múlt hétfőn elmondta, a Kormány megvizsgálja és megvizsgálta az 1992-es költségvetés kihirdetése körüli körülményeket, és szükséges helyreigazításokat és szükséges törvénymódosítást terjeszt elő. A Kormány egy jelentésben foglalja össze a helyreigazítás szükségességét és körülményeit, és egy törvényjavaslatot terjesztett elő, amelyik hat helyen összhangba hozza a kihirdetett és a megszavazott költségvetést.
A jelentést és a törvényjavaslat módosítását az Országgyűlés tisztségviselőivel, a Miniszterelnöki Hivatal szakembereivel, a Pénzügyminisztérium szakembereivel egyeztetve terjesztjük az Országgyűlés elé abban a reményben, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslatot a szokásos tárgyalási módján és menetén sürgősséggel megvitatja, az alkotmányügyi bizottság – gondolom – különös figyelemmel fogja ezt áttekinteni, és e vita során – reményeim szerint – ezeket a helyreigazításokat elfogadja, és ezzel az 1992. évi költségvetési törvény alkotmányosságát és törvényességét véglegesen nyugvópontra helyezi.
A helyreigazítások, amelyeknek egy jelentős része kézirat- és nyomdahiba volt – ahogy az elnök úr említette –, a mai Magyar Közlönyben megjelentek. Az egyéb módosítások tulajdonképpen csak azt az inkoherenciát rakják helyre, amelyek a költségvetés főösszege és részei között mutatkoznak. A jogi szakértők ezt is kézirathibának minősítették, de miután számszakilag összhangba kell hozni a koherencia miatt a részeket és a főösszegeket, ezért terjesztett elő a Kormány egy törvényjavaslatot, hogy véglegesen rendezze ezt a kérdést. A helyreigazítások és a törvényjavaslat senkinek az előnyét vagy hátrányát nem szolgálják, senki jobban vagy rosszabbul nem jár evvel a rendszerrel, csak azt szolgálja, hogy az 1992-es kihirdetett költségvetés megfeleljen a megszavazott költségvetésnek.
Kérem ezért a tisztelt Házat, hogy sürgősséggel vitassa meg a törvényjavaslatot, szíveskedjék a jelentést tudomásul venni. Természetesen egy részletesebb jelentés is készül, ez csak a tárgyszerűségre törekedett, felsorolja, hogy hol kellett módosítani, hogyan került a Közlöny kiadásra és így tovább. Köszönöm, Elnök Úr. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me