BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Miniszter Úr! Van ezzel a válasszal néhány gondom. Azt hiszem, hogy a rendelkezésemre álló idő arra nem elég, hogy minddel foglalkozzam, hanem csak a leglényegesebbekkel.
Az a véleményem, hogyha a hatalom a társadalom általános magatartásától eltérő magatartást feltételez a társadalom egészéről, ez hiba. Hogyha ennek a feltételezésnek az alapján alkot egy rendeletet, az pedig bűn.
Magyarra fordítva: a magyar társadalomról azt feltételezni, hogy annak majdnem minden egyes tagja csempész és csaló, ez bizony öreg hiba. Tudniillik arra az ellentmondásra szeretném én fölhívni a figyelmet, hogy itt a kávéfeldolgozó vállalatok érdekét, a kiskereskedők érdekét mondta a miniszter úr, én még vártam a hátrányos helyzetű magyar kávétermelők érdekét is, ezt nem hallottam. (Közbeszólás: Arról beszélt!) A csempészek és a magánforgalom, ez két különböző dolog. Én azt hiszem, hogy ezt a dolgot összekeverni nem szabad.
A KGST-piacokon nem azt árulják, amit magánforgalomban korábban egykilónként behoztak az állampolgárok. Tehát ezt ilyen formán elfogadni nem lehet.
A vámtörvényről szólt a miniszter úr. A vámtörvény valamikor bekerül a Parlament elé, valószínűleg kerettörvény lesz, tehát erről konkrétan érdemben dönteni nem valószínű, hogy fogunk. Majd valamilyen végrehajtási rendelet szól erről a dologról. Vélhetően ismét a kávéfeldolgozók és a kiskereskedők érdekeinek figyelembevételével.
Énnekem az a véleményem, hogy ezt a minimális mértéket elsősorban a határszélen élő lakosság érdekében, amelyik elszenvedi a turistaforgalmat, a külföldi turistaforgalmat, és minden egyeztetés nélküli vásárlást, ami a határszéli városokban, falvakban megy – ennek semmilyen hasznát nem látja. (Élénkség, zaj.) Én azt hiszem, hogy ezt a minimális tételt minden körülmények között… (Zaj.) De nemcsak őrájuk lehet hivatkozni.
A különböző utazási irodák szerveznek egynapos utakat külföldre. Ugyancsak fölmerül a probléma, hogy azon kívül, hogy a táj szépségeit megnézik ezek a kispénzű turisták, nincs arra lehetőségük, hogy legalábbis egy minimális mértéket behozzanak.
Befejezésül annyit szeretnék mondani – bízva abban, hogy tisztelt képviselőtársaim a társadalom magatartását illetően hasonlóképpen vélekednek, mint én, a hozott intézkedéseket igazságtalannak tartják, ugyanúgy, mint én, s a minimális enyhítéssel, gesztust téve a társadalom felé, egyetértenek, ugyanúgy, mint én – kérem, a választ velem együtt ne fogadják el. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me