GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP)

Full text search

GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP)
GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP) Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kérdéseink előtt három témakörre térnék ki. Ritkán mutatkozott akkora egyetértés az egy városhoz kötődő, különböző pártállású képviselők között, mint abban, hogy mentsük meg a nagyhírű, a város lakóinak lelkéhez tartozó szegedi Virág cukrászdát és Tisza Szállót. Mentsük meg abban a reményben, hogy nem tart örökké szerb és horvát testvéreink polgárháborúja, és előbb-utóbb Románia felé is megindul Európa.
Miáltal pedig Szeged újra szebb lesz, és fontosabb déli kapuja lesz Magyarországnak, mint valaha volt.
Hárman adtuk be az interpellációt – pontosabban most már négyen –, de fellépésünket támogatta Annus József, Tamás Gáspár Miklós. Szegedhez kötődő kormánypárti képviselőtársaink, Bratinka József, Póda Jenő és Raffay Ernő koalíciós eszközökkel ugyancsak eljártak az ügyben.
Ez alkalommal nincs mód a részletes kifejtésre, de bizonyos félreértések előzetes eloszlatása érdekében hadd szóljak néhány szót a privatizációs anomáliák előtörténetéről. Annak idején a reformerek és a demokratikus baloldali diaszpórák köreiben is éles vita folyt arról, hogy hogyan is lehetséges az állami tulajdont lebontani. Már meghozatalakor sokan kifogásolták, hogy az átalakulási és a társasági törvény bizonyos szűk csoportoknak túlsúlyos és nem kellően ellenőrzött rendelkezési jogot biztosít. A történelem fogja eldönteni, helyes volt-e a választásuk után az Állami Vagyonügynökséget a Parlament felügyelete alól a Kormány alá helyezni. Az azonban biztos, hogy ezek a folyamatok évek óta nyugtalanítják a társadalmat, és ma sem tűnik megnyugatónak a helyzet, éppen az előző interpelláció is erre utalt.
Miközben mi képviselők olvasmányélményeinkkel, tévés élményeinkkel szórakoztatjuk egymást itt a Házban, alig van belelátásunk abba, mi történik a nemzeti vagyon nagyobb hányadával. Ki-ki a maga pártállásától függően emlegeti a vörös, a zöld és a fehér vagyonátmentőket, olcsón vagyont szerzőket.
Csak éppen hiteles áttekintésünk nincs, vagy legalábbis ilyen érzet tölt el bennünket.
Meg kell azt is mondanunk, hogy rendszerváltás óta született gazdasági és más törvények – véleményünk szerint – tovább szűkítették az önkormányzatok, az érdekképviseletek és egyáltalán az érintettek beleszólási lehetőségeit, és egyáltalán a belelátási lehetőségeit is.
Balsai miniszter úr az elmúlt év őszén a szövetkezetek átalakulásánál, mikor a moratóriumról vitatkoztunk, egy kérdésemre válaszolva kijelentette: "Az állami tulajdon átalakulása terén minden rendben van, mondván, hogy ott a vagyonügynökség." Most gondolom, hogy azóta miniszter úr véleménye is megváltozott, hiszen azóta például államigazgatási felügyelet alá helyezték az állami gazdaságok többségét. Bizony jó lenne ezekről a kérdésekről is többet tudni.
Itt jegyzem meg, tudomásom szerint Németországban területenként egyeztető fórumok működnek a privatizációs folyamatokban, és ezekben a fórumokban részt vesznek a helyileg érintett önkormányzatok, szakszervezetek és más szervezetek. Bevallott célunk az interpellációval tehát, hogy sürgessük a régóta késlekedő, de most már közelre ígért privatizációs törvényt, és serkentsük az előzetes tisztázó vitákat.
Kérdéseink:
Első kérdésünk, amelyre megint csak híreink szerint kedvező választ fogunk kapni, úgy szólna: milyen lehetőséget lát miniszter úr arra, hogy a két ügyben profilkötöttséggel írják ki a szükséges pályázatokat?
Második kérdésünk: milyen lehetősége van az önkormányzatoknak és a közvetlenül érintettek más érdekképviseleti szerveinek, hogy kellő garanciák mellett belelássanak, illetve intézményesen bekapcsolódjanak az őket érintő privatizációs folyamatokba?
Harmadik kérdésünk: milyen lépéseket tervez a miniszter úr, illetve a Kormány, hogy a közvélemény számára nyilvánvalóbbá tegye a privatizációs folyamat részleteit, garanciáit? Elegendőnek tartja-e a miniszter úr az eddigi kereteket, tervezik-e az ellenőrzés és a nyilvánosság hatékonyabbá tételét? Milyen eszközökkel tudják megakadályozni, hogy a különféle túlsúlyos helyi érdekcsoportok félrevezessék, illetőleg kedvezőtlen irányba befolyásolják az Állami Vagyonügynökség illetékes szerveit?
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me