KŐSZEG FERENC (SZDSZ)

Full text search

KŐSZEG FERENC (SZDSZ)
KŐSZEG FERENC (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az interpellációt én mondom el, és megállapodásunk értelmében a viszontválaszt Solt Ottilia fogja elmondani.
Január 3-án – mint az a sajtóközleményekből is tudható – a magyar hatóságok magyar rendőri kísérettel 57 kínai állampolgárt adtak át a Kínai Népköztársaság hatóságainak. Olyan emberekről van szó, akik szabályos útlevéllel jöttek ide, a tartózkodási engedélyük lejárt, és ezért került sor a visszatoloncolásukra. Az őket kísérő személyek elmondták azt, hogy amikor megérkeztek, akkor a kínai hatóságok körülvették ezeket a személyeket, leguggoltatták őket és addig, ameddig ők a repülőtéren tartózkodtak, addig végig a repülőtéren kellett guggolniuk, meglehetősen hidegben.
Az első kérdésünk az, hogy biztosítva látja-e a miniszter úr az emberi jogoknak olyan fajta érvényesülését, amelynek következtében nem kell-e attól tartanunk, hogy ezeket a kínai állampolgárokat, különböző emberi jogaikat sértő atrocitások érik, jóllehet tudatában vagyunk annak, hogy ők magyar előírásokat, jogszabályokat megszegtek.
Január 18-án arról értesítettek, hogy a kerepestarcsai táborban olyan kínai állampolgárok is vannak, akiknek az úti okmányai rendben vannak, és szabályos tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Magyarországon. Én akkor rögtön felhívtam az Országos Rendőr-főkapitányságnak az ügyeletét, annál is inkább, mert az értesítés szerint arról lett volna szó, hogy ezeket a kínai állampolgárokat a következő hétfőn – ez szombati napon volt –, a következő hét legelején visszaszállítják a január 3-ihoz hasonló módon Kínába, majd kimentem a kerepestarcsai táborba egy tolmács kíséretében, és ott kiderült az, hogy a kerepestarcsai táborban volt akkor – ha jól emlékszem – két kínai állampolgár, akik úgy kerültek oda, hogy december 26-án a szállásukra kiszállt a rendőrség, ott ők az útlevél helyett egy igazolást mutattak be arról, hogy az útlevelüket leadták a dél-afrikai konzulátuson, ugyanis vízumot kértek a Dél-afrikai Köztársaságba.
A lakásukon, szállásukon kint járt rendőrök nem tudták, hogy mit kezdjenek ezzel a papírral. Azt mondták nekik, hogy menjenek be az újpesti rendőrkapitányságra. Ők másnap, tehát december 27-én ezt megtették. Ott sem igazodtak ki ezen az íráson. 28-án – a rendőrség felszólítására – bementek a budapesti idegenrendészetre, onnan Kerepestarcsára szállították őket, és anélkül, hogy különösebben foglalkoztak volna az ügyükkel, ott voltak egészen január 22-ig. Amikor kint jártam, akkor minden további nélkül szabadon engedték őket, minthogy a tartózkodási engedélyük rendben volt, illetve hát időközben lejárt, de ezt az idegenrendészet automatikusan meghosszabbította, minthogy akaratukon kívül nem tudtak távozni.
Tehát a második kérdés úgy szól, hogy milyen garancia van arra, hogy hasonló gikszerek, hasonló félreértések nem kövekeznek be? Biztosítva van-e az, hogy a Kerepestarcsára került külföldiek meg tudják magukat értetni a magyar hatóságokkal, és nem történik velük különösebb jogsértés?
Harmadszor pedig azt szeretném jelezni, hogy az 1983. évi törvényerejű rendelet értelmében a kiutasított külföldieket kétszer 72 óráig lehet őrizetben tartani, ezzel szemben ezek az említett kínaiak is majdnem három hétig voltak Kerepestarcsán. A 168 órában elhangzottak szerint pedig vannak, akik még hosszabb hetekig, sőt hónapokig vannak ott.
A rendőrség illetékes képviselői azt mondták, hogy a rendőrség sajnos kénytelen időnként túllépni a jogszabályok adta felhatalmazásokat.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ki hozza a politikailag is súlyos következményekkel járható döntéseket? A felelős magyar Kormány hozza-é vagy pedig Borsányiné Czégény Julianna, illetve Nagy Károly úr, a rendészeti hivatal főosztályvezetője? (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me