KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon röviden szeretnék válaszolni.
Az első kérdésére szeretném elmondani, hogy a hazai kávéfeldolgozó vállalatok többször megkerestek, sérelmezték, hogy a vám- és egyéb adószabályok nem biztosítják számukra a tisztességes verseny feltételeit. A forgalmazók ugyanis kimutatták, hogy a magánforgalomban – a jogszabályok által tiltott mennyiségben – behozott kávé fogyasztói árszintje 75 %-kal alacsonyabb a hazai pörkölésű kávé fogyasztói árszintjéhez viszonyítva, miután se fogyasztási adót, se vámot nem hoztak. Ez a mennyiség egyébként elérte a hazai fogyasztás 40 %-át. Bármikor szívesen megmutatom a Hegyeshalomban lévő kávéraktárunkat, hogy mennyit kellett lefoglalni és elkobozni, és még így is ilyen volt a forgalom.
Ezt az árdifferenciát a korszerű gépekkel, korszerű csomagolással dolgozó kávéfeldolgozó cégek gazdaságosan nem tudták ellensúlyozni, tehát ez volt az egyik ok.
A kiskereskedők, akik adófizetők, ugyancsak kifogásolták azt, hogy hátrányos emiatt a helyzetük, hiszen illegálisan került forgalomba a kávé.
Ezért a kormányzat úgy határozott, hogy lemond a fogyasztási adó egy részéről; 40 %-ról 30 %-ra mérsékeltük a kávé fogyasztási adóját, ami fél milliárd bevételkiesést jelent és – reményeim szerint – árcsökkentést is.
A szigorításokkal és a fogyasztási adó leszállításával a kormányzat, úgy gondolom, hogy megteremtette a kávéfeldolgozók és forgalmazók részére a tisztességes verseny feltételeit, lehetővé téve ezáltal azt, hogy az árak csökkenjenek.
A második: a szigorítás. A szigorú intézkedésekre azért volt szükség, mert a magán- és kereskedelmi forgalom közötti igen lényeges árszintkülönbséget csak ilyen szigorú pénzügyi szabályozással lehetett kiküszöbölni, nem beszélve az illegális kereskedelemről. Tessék megnézni, a KGST-piacokon mit árulnak pontosan ezekből a kifogásolt termékekből.
Miután semmilyen módon nem óhajtjuk a magánszemélyek szabad utazását korlátozni, ezért vámintézkedéssel próbáltuk és próbáljuk ezeket az anomáliákat kiküszöbölni.
Amit a képviselő úr javasolt vámmentes behozatali lehetőségként, az attól függ, hogy a jelenleg előkészítés alatt álló vámtörvény utasforgalmi kedvezményeit a Közös Piac országainak hasonló szabályozását is figyelembe véve fogjuk kialakítani. Tehát a vámtörvényben fog ez rendeződni, most nem óhajtunk ezen a szabályozáson szigorítani… – enyhíteni. Bocsánat, ez egy ilyen freudi pénzügyminiszteri…
Köszönöm, hogy felhívta a figyelmet erre az anomáliára, és el tudtam mondani ezt a választ. Kérem, fogadják el. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me