RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)

Full text search

RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)
RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ) Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter Úr! Én a problémát tágítanám. Számomra a Tisza Szálló és a Virág cukrászda helyzetének megoldása ilyeténképpen elfogadható, ugyanakkor az a probléma, hogy ez mindig egyes esetekben jelent győzelmet.
A Royal szállodának a báltermét, ami utoljára Apollo mozi, azelőtt Vörös Csillag mozi volt, le akarta bontani a kanadai cég. Szabó István miniszter úr a tanúm arra, hogy milyen mocskos harc folyt annak érdekében, hogy ez az épületrész megmaradjon. Nagyon kemény csata volt, a beruházó beletörődött, hogy meg kell hagynia az ország egyik legszebb báltermét, és én azzal próbáltam őt meggyőzni, hogy még egy ilyen szép bálterem van csak az országban: a szegedi Tisza Szállóé – nézze meg –, és talán ez hatott rá valamelyest. Úgyhogy örülök, hogy a Tisza Szálló, amelynek gyönyörű a bálterme, megmaradhat.
De a dolog nem ilyen egyszerű, mert ha arra kell gondoljak, hogy ugyanez a Hungar Hotels kiürítette Szegeden a Hungária Szállót – a régit – és épített egy újat, és az előbbit sorsára hagyta. Kiürítette Pécsett a Pannónia Szállót, sorsára hagyta, és épített helyette egy másikat. Vagyonokba került a felújítása, miután évekig ott állt üresen és lerohadva.
Ugyanez a szállodavállalat kiürítette a miskolci Avas Szállót, és otthagyja lerohadni, és sorolhatnám, és közben óriási üzleteket köt a rábízott állami vagyonnal.
Kérem szépen, az az érzésem, hogy amikor a Virág Cukrászda megmentésének örülhetünk vagy profilmegkötött árulásának, közben azt hallom, hogy Budapesten a Hungarhotels cégtől árverezik majd vagy eladják, vagy nem tudom, mit csinálnak a Művész Cukrászdával és a Lukács Cukrászdával, és ezek mind a ketten védettek. Kérdés, lesz-e a Művész Cukrászda vagy a különleges – hál'Istennek most megint – Lukács Cukrászda helyén autószalon vagy valami hasonló az Andrássy úton.
És akkor sorolhatnám, a Gresham, amelyből szálloda lesz, irodaháznak és lakásoknak épült, hibátlan irodaház lehetne három lépcsőházával, de át kell építeni, mert valaki – anélkül, hogy profilját megkötötte volna – természetesen a Hungarhotelsről van szó, eladta szállodának a Greshamet, beleértve a vagyonügynökséget, amely ebben részt vett. És mondhatnám, hogy az ország egyik nagyon érdekes áruházát, az Úttörő Áruházat, amely az Art Deco talán egyetlen képviselője a fővárosban, és amelynek belső gangos, körfolyósós belső tere van – rendkívül ritka az ilyen építmény Magyarországon –, már eldöntötték, úgy adták el, hogy lebontják, és másik épületet építenek a helyén. Minden lapban megjelent, kérem szépen.
És sorolhatnám… A Lánchíd pesti hídfőjénél a híd mellett ott áll a Ronson-reklámja, és ott áll Deák Ferenc és Széchenyi István szobra között a Lánchíddal szemben. Ki ad engedélyt arra, hogy a Belvárosnak ezen a történelmileg oly fontos területén hatalmas reklámtáblákat helyezzenek el, és vajon mennyiért? (Mozgás, közbekiáltás: Nem az interpellációhoz tartozik.) Ne ordíts közbe! (Zaj!) Mindegy, én az önkormányzatokat bírálom, a Virág cukrászda is önkormányzati és vagyonkérdés, nem kellett ebbe Józsa Fábián képviselőtársamnak közbekiáltani, mert nyilvánvalóan nem egyre gondolunk.
Kérem szépen, arra kell gondolni, hogy Tihanyban üzleti érdekből golfpályává akarják átalakítani a természetvédelmi területet. Tessék elgondolkozni ezen!
A múltkor beszéltem a múzeumokról, amelyek fölül eladják az épületet. A dolog nem működik. Egyszerűen nem működik. Magammal hoztam egy kis játékmagnót, mert nagyon érdekes, amikor szóba került az, hogy mi lesz – volt egy riport a televizióban –, a japánok megvették és építkezni fognak a Déli pályaudvar melletti parkolóban. Megkérdezte a riporter az I. kerületi polgármestert, hogy mennyit ér ez a telek; és azt válaszolta (a válasz magnetofonfelvételről hangzik el) "ez egy érdekes dolog, éppen ma fogalmaztam meg azt, hogy annyit ér, amennyit meg lehet kapni érte."
Na most, az a véleményem, hogy a telek nem annyit ér, amennyit meg lehet érte kapni. A telek – a Roosevelt téré, a Kossuth Lajos téré, amelyikre bármikor lehetne építeni egy remek irodaházat gazdaságosan, szállodát lehetne építeni a Parlament helyére is – nem annyit ér, amennyi a telek ára, hanem annyit ér, amit ennek az országnak megér, más szempontok szerint is. (Taps a bal oldalon.)
És ha szabad régi panaszomat fölemlíteni – "Régi panasz", ez Arany János verscím –, úgy szól, hogy "nem elég csak emlegetni, tudni is kell jól szeretni, tudni bölcsen, bölcsen a hazát" – és ez nem mindenkinek megy… (az elnök közbeszólása: képviselőtársam, a viszontválasz két perc…) Be fogom fejezni, elnök úr. Miután sokaknak nem működik ez a reflexe, hogy bölcsen szeressék a hazát, mindenük a pénz, és ez ügyben eladnának mindent, én azt szeretném, hogyha erre ösztönözve lennének, és azt gondolom, hogyha nem a Virág Cukrászdát és a Tisza Szállót, hanem mindezeket a gondolatokat átgondolva adna egy kimerítő választ a miniszter úr, amely megoldaná ezt, meg irányítaná az önkormányzatokat, és szabályozná a tevékenységüket, azt a választ elfogadnám, és hogy kaphassak egy ilyen választ, ebből kifolyólag azt kérem, hogy most a választ ne fogadjuk el, hanem majd akkor, amikor ezt a kimerítő választ megkapjuk. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me