SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Full text search

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Azt gondolom, a válasz, amit kaptunk, több sebből vérzik – igyekszem ezek közül néhány sebre rámutatni, hogy nyomatékosan felhívjam a Ház figyelmét: ne fogadja el ezt a választ, mert az egész Alkotmány által adott jogköréről mond le akkor, hogyha belenyugszik abba, hogy az idegenrendészeti szabályok ne politikai döntéstől függjenek. Politikai döntést pedig ebben az országban egyetlenegy testület hozhat – ezek pedig mi vagyunk, itt. Ezt a választ tehát akkor érdemes egyáltalán elemzésnek alávetni, amikor mint törvényjavaslat van előttünk, amikor állást foglalhatunk, információkat gyűjthetünk, sokoldalúan, azokról a kérdésekről, amelyeket szabályozni kell. Addig pedig rendkívül nagy óvatosságot, méltányosságot és önmérsékletet javasolnék a végrehajtó – és nem jogalkotó – rendőrségnek. (Zaj.)
Ami a konkrét válaszokat illeti, a belügyminiszter úr megfeledkezik arról, ami – nem is olyan régen – ebben az országban folyt. Mi nagyon jól emlékszünk azokra a magyar állampolgárokra, akiket a testvéri Ausztria diszkréten visszatoloncolt ide – miközben a magyar hatóságok, természetesen, fogadták ezeket a magyar állampolgárokat, miközben az ő útlevelük visszatérésre jogosította őket, és miközben nem azonnal vetették őket börtönbe, csak éppen a III/III-as szállt rá azokra, akikről diszkrét jelzés érkezett, hogy tudniillik, kérték külföldön maradásukat, és ezt nem kapták meg. Ilyen esetekről az illegális Beszélőben számos esetben beszámoltunk.
De tudnék utalni a közelmúltnak olyan "kedves" eseményeire, amikor a magyar idegenrendészet bilincsbe verve vitte a repülőtérre barátunkat, Wojciech Mazarskit, akinek az volt a bűne, hogy tolmácsolt abban a lengyel gyerektáborban, amelyet az illegális körülmények között a Szolidaritás gyerekei számára szerveztünk. Ez a Vojciech Mazarski, aki teljesen jogszerűen volt itt… (Zaj.) …és itt végezte egyetemi tanulmányait, tíz évig nem kapott útlevelet Jaruzelski Lengyelországában. (Zaj. – Közbeszólások a jobb oldalról.) Kérem, figyeljenek ide, mert hogyha megtisztelnének a figyelmükkel, akkor talán megértenék, miről beszélünk… (Zaj. – Közbeszólások a jobb oldalról: Csúsztatás! Tárgyra!) Én lemondhatok a viszontválasz jogáról, csak borzasztó jó lenne, hogyha hallgatnának a képviselő urak, és nem magánbeszélgetést folytatnánk, ki-ki a saját szekértáborán belül monologizálva. (Közbeszólások.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me