SZABÓ LAJOS, DR.

Full text search

SZABÓ LAJOS, DR.
SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP 33 tagú képviselőcsoport): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Úgy látszik, ma nem egész jól hajt nekem a puli, vagy itt az utóbbi napokban, mert én ezzel az interpellációmmal valaminek elébe szerettem volna kerülni, de a puli hírére a nyáj úgy megszaladt a harmadik határba, hogy onnan már nemigen lehet visszahajtani; és az évezred üzletét gyorsan tető alá hozták. Na nem a magyar mezőgazdaságnak üzlet ez. Valakinek biztosan, vagy valakiknek ez – megítélésem szerint – az évezred üzletét jelenti. Kevésbé a magyar mezőgazdaságnak. Ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül, ebben engem még 32 kisgazda képviselő támogat.
Mégis, miután a kérdések nem váltak okafogyottá, és az azokra adott válasz talán az én szemléletemet is változtatja, ezért – ha megengedi miniszter úr – elmondom az interpellációmat.
A nyár elején egy külföldi cég ajánlatot tett az Investor Holding kezelésében lévő több vállalat privatizációjára. Az ajánlat – a legjobb tudomásom szerint – a névérték 150 %-áért kívánta volna megvásárolni az Investor Holding részvényeit. Az Investor Holding a rendszerváltás után alakult szervezet, ami kezelője 46 – lehet, hogy egy-kettővel több vagy kevesebb –, részben privatizált vállalat állami tulajdonú részvényeinek, amik a múlt hét végéig az Állami Vagyonügynökség tulajdonában voltak, különböző részarányban – kicsi híján – összesen 2,3 milliárd forint értékben. A privatizációs csomagban lévő vállalatok egy része gyenge gazdálkodási eredményei miatt tudom, hogy felszámolás alatt állt, vannak azonban a magyar gazdaság, különösen a mezőgazdaság számára stratégiai fontosságú vállalatok is. Ilyen például az Agrimpex Külkereskedelmi Vállalat, ami a magyar mezőgazdasági termékek és a stratégiai termékek 25 %-ának az eladását – külföldi eladását – bonyolítja le. Monopolhelyzetben van a cukor-, a szója-, a napraforgóolaj- és a gabonaexportban, csupán a búzánál van egy szerény kis ellenfele. Az Agrimpex részvénytársaságot a közelmúltban részben már privatizálták, részvényeinek 50 %-a került az Investor Holding tulajdonába. Az alapító vagyont képező részvények értéke 1 milliárd 327 millió forint, amiből 632 millió forint értékben kerültek a részvények a már említett Investor, illetve az Állami Vagyonügynökség tulajdonába. Ez a részvényeknek az 50 %-a.
Az Agrimpex részvénytársaság hosszú idő óta a több mint 30 ezer bejegyzett magyar vállalat közül a tíz legeredményesebb közé tartozik, vagy – mint magyar vállalat – tartozott. Az 1990. évi adózás utáni nyeresége 623 millió forint volt, s feltételezhetően ez évben sem lesz kevesebb. Ez azért nagyon tanulságos, mert öt agrár külkereskedelmi vállalat elmúlt évi nyeresége 3 milliárd körül van, addig, amíg az egész magyar mezőgazdaság összesen 2 milliárd nyereséget tudott termelni, illetve a nyereséges üzemek, és nagyon sok mezőgazdasági üzem veszteséges volt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me