KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ápolási díjrendszert egy 33/1990. számú minisztertanácsi rendelet rendezi, amelynek a hiányosságát a tisztelt képviselő úr említette. Méltányossági alapon a gyógypedagógiai képzésben részesülők esetében is jogszabályi lehetőséget kívánunk teremteni a továbbiakban az ápolási díj igénybevételéhez azoknak a szülőknek, akik gyermekük ellátása miatt nem képesek munkaviszonyt létesíteni vagy fenntartani. Ez azt is jelenti, hogyha az ápoló kereső tevékenységet a súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek iskolába és hazaszállítása miatt nem képes folytatni, az ápolási díj különleges méltányosságból megállapítható.
A jogszabály módosításának másik része a 18. életéven felüli vagy idős beteget ápolók ápolási díjminimumát érinti. Mint ismeretes, a 33/1990. II. hó 25-i minisztertanácsi rendelet szerint a részükre folyósítható ápolási díj minimuma azonos a házi gondozás keretében adható tiszteletdíj legmagasabb összegével.
Az 1991. évi XX. törvény a társadalmi gondozók díjazását a települési képviselőtestület hatáskörébe utalja oly módon, hogy a tiszteletdíj mértékét nem korlátozza. Következésképpen az ápolási díj minimuma sem értelmezhető.
A minisztériumunk javaslata szerint az önkormányzatok számára minimális összeghatárt a módosító kormányrendelet nem fog tartalmazni.
Módosító javaslatunk kiadását az a kötelezettség halasztotta, hogy az alapszabályt át kellett dolgozni a települési önkormányzatoknál meglevő szervezeti egységek jogköreinek értelmében. Ez januárban a Belügyminisztériummal való újabb egyeztetést igényelt. Ezt követően most már a Népjóléti Minisztériumban a módosító kormányrendelet előkészítése teljesen befejeződött. A jogszabály a Kormány jóváhagyását követően azonnal kiadásra kerülhet.
Hadd idézzem a leglényegesebb részét ennek a rendeletnek talán mintegy elővételezésképpen. Az 1. §-a tartalmazni fogja a következőt: ha az ápoló kereső tevékenységet a súlyos fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek iskolába és hazaszállítása miatt nem képes folytatni, különleges méltányosságból az ápolási díj megállapítható.
Tehát – amint említettem – az egyeztetési kötelezettség miatt nem lehetett miniszteri szinten megoldani a rendelkezést és az elrendelést meghagyni, ezért szükséges, hogy kormányrendelet történjék.
Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me