EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)
EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ) Köszönöm – Elnök Úr – a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Én azt hiszem, hogy nem lenne illendő egy két pontból álló törvényjavaslatról hosszadalmasan beszélni. Bár a probléma veleje éppen abban van, hogy a törvényjavaslat miért csak két pontból áll, miért csak két bekezdésből áll. Hiszen egy olyan törvény módosítására tesz a Kormány javaslatot, amelyet nemcsak egy-két helyen kéne toldozgatni-foldozgatni, hanem alapos kijavításra szorulna ez a törvényjavaslat.
Ez a két pont két részből áll. Az első pontban a Kormány azt javasolja, államtitkár úr is erről beszélt expozéjában, hogy a devizák adásvételével kapcsolatban váljanak egyszerűbbé, váljanak lehetségessé pontosabban, hiszen ez az első lépés annak érdekében, hogy az ország konveritbilis devizaeszközét megteremtse.
Nem is kívánunk vitatkozni ezzel az elképzeléssel, valóban ez egy fontos lépés.
A probléma azonban abban van, és Balás István mint a bizottsági előadója szólt erről a problémáról, hogy megengedheti-e magának a Kormány azt a luxust, hogy a devizagazdálkodásról szóló törvényerejű rendeletnek csupán ezt a rendelkezését módosítsa, a többit pedig nem.
Úgy tűnik – tisztelt Országgyűlés –, hogy a Kormány saját maga is érzi, hogy nem elégséges ez a módosítás, hiszen volt még egy indítványa. Azt javasolta a Kormány, hogy a jövőben a törvényerejű rendeletben, ahol eddig a törvény tervszerű devizagazdálkodásról beszél, hagyjuk el a tervszerű szót, és csak devizagazdálkodásról essék szó.
Úgy hiszem – tisztelt Országgyűlés –, hogy a Kormánynak azt a dilemmát, hogy a törvény egésze idejétmúlt, nem sikerült ezzel a – szabad mondani – húzással megoldania.
Hadd mondjak egy nagyon egyszerű példát ezzel kapcsolatban. Tételezzük fel, hogy egy kommunista börtönben politikai rabok sínylődnek. Én azt hiszem, és ebben nyilván egyet fogunk érteni, hogy ezeknek a raboknak a szabadság iránti óhaját nem fogja kielégíteni az, hogyha a börtönök nevéből a kommunista szót kihúzzuk, ettől kezdve nem kommunista börtönök, azonban a börtönben a rabok továbbra is ott fognak sínylődni.
Ez a törvényerejű rendelet akkor is egy régi, egy tervgazdálkodásra épülő törvényerejű rendelet, hogyha ezt a szót töröljük a címéből, és a szót töröljük a törvényerejű rendelet különböző rendelkezéseiből, mégpedig azon egyszerű okoknál fogva, amelyeket Balás István képviselőtársam is mondott.
Az ő általa mondott indokokon kívül vannak még egyéb esetek is, amelyekről lehet beszélni. Ő helyesen mondta, hogyha két magyar turista Bécsben egymásnak 10 schillinget kölcsönad, akkor ez a hatályos törvények alapján bűncselekménynek fog minősülni, hiszen devizahatósági engedély kellene hozzá. Hadd tegyem hozzá azt is, hogyha egy állampolgár 500 márkával a zsebében lépi át az államhatárt, amelyik a két héttel azelőtti utazásából nála maradt, ehhez is devizahatósági engedély kellene, tehát ez nincs nála, akkor megint csak bűncselekményt követ el.
Tehát ez a jogi szabályozás, amely 1974-ben alkalmas lehetett arra, hogy az akkori meglehetősen lesújtó és szomorú viszonyokat szabályozza, ma már nem alkalmas. Zárójelben jegyzem meg, hogy sok bajunk van a 74-es rendeletekkel. Ugye, ez az egyik példa erre.
Úgyhogy én azt javasolnám a Kormánynak, megértve egyébként azt a problémáját, hogy az egész joganyaghoz nem lehet hozzányúlni, és nem lehet mindent egyszerre módosítani, és az igényeknek megfelelő állapotba hozni – de azt javasolnám a Kormánynak –, hogyha egy törvényhez hozzányúl, hogyha egy törvényt elkezd módosítani és megpróbál olyan állapotba hozni, hogy az kielégítse a követelményeket, akkor ne csak egy-két rendelkezéssel kapcsolatban tegye meg. Egy olyan helyzetben áll elő, hogy majd egyrészről Szabad György elnök úr a szokásos ünnepi sajtótájékoztatóján tudja mondani, hogy a Parlament hány törvényt fogadott el, ez a statisztikai számainkat szépen fogja javítani, másik oldalról azonban joggal merül fel egy olyan kifogás a Kormány munkájával szemben, hogy lám, a devizgazdálkodásról szóló törvényt már módosította, ez már tehát – ha lehet mondani – az Antall-kormánynak a törvénye lesz a jövőben, és ha ilyen kifogások fogják az Antall-kormányt érni a jövőben, hogy kérem szépen, az 1992. évi nemtudom még, hányas törvénnyel módosított törvényerejű rendelet az Antall-kormánynak a devizagazdálkodási törvényerejű rendelete, akkor ez ellen kevés kibúvót találhat a kormánykoalíció.
Én azt javasolom, hogy ne ezt a taktikát folytassa a Kormány. Azt mondta a Kormány képviselője a bizottsági ülésen, hogy már nagyon előrehaladott állapotban vannak azok a munkálatok, hogy ne csak ezt a rendelkezést módosítsák, hanem más rendelkezéseket is módosítsanak, hogy ne fejezzük be ennek a törvényjavaslatnak a tárgyalását, ne hozzunk még erről döntést, hanem egyszerre az összes szükséges rendelkezést módosítva hozzunk létre egy olyan devizagazdálkodási törvényt, amely nemcsak egy rendelkezés tekintetében, hanem a törvény egész tekintetében szolgálja a Magyar Köztársaság érdekeit.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me